SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Alacsony TSH érték terhességre való hatása

Kedves Dr. Úr,

A segítséget szeretném kérni, ugyanis nagyon megijedtem.
29 éves fiatal nő vagyok.
Folyamatban van a pajzsmirigy alulmüködésem kezelése, melyre gyógyszert szedtem Letroxot 50ug-osat napi egy szemet éhgyomorra. Az értékem 7,1-es TSH -volt mely miatt felírták nekem a gyógyszert. 3 hónap gyógyszeres kezelést követően egy újbóli vérvételre mentem, ahol 0,008 volt a TSH értékem (referencia tartomány: 0,270-4,200), mellette a további értékek a következőek: Szabad T4: 20,5 pmol/L
(11,9-21,6 a referencia tartomány). Szabad T3: 6,8 pmol/L (3,1-6,8 a referencia tartomány).
Tehát a TSH értékem a felírt gyógyszer nagyon levitte, de mellette a szabad hormon szintek még megfelelőek voltak, ezt követően 25ug-os gyógyszert írtak fel nekem melyet 2 naponta szedek jelenleg, hogy visszaálljon a pajzsmirigy értékem (TSH normál tartományba).

Mielőtt megtudtam volna, hogy így elmozdult a TSH értékem alúlmőködésből, túl működésbe próbálkoztunk a párommal és 5 napot csúszott a menstruációm ezért végeztem 2 gyors tesztet, mindkettő pozitív lett, kérem a segítségét, hogy hogyan nyugodjak meg ilyen esetben, lehet-e ennek kockázata? Azt mondta a házi orvosom, hogy 2 hónap múlva menjek vissza kontrolra, azonban a pozitív eredményről ő még nem tud.

Olvastam, hogy a HCG hormon emelkedése okozhat ilyen "félremérést" és amiatt is lehetséges, hogy alacsonyabb lett a TSH értékem, ennek lehet valóság alapja?
Rám és a magzatra nézve lehet-e kockázata a tapasztalt alacsony értéknek?

Amint lehet meglátom a szükséges orvosokat, de mivel hosszú idő időpontot kapni ezért szerettem volna mindenképp írni önnek!

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Tisztelt Kérdező!

Nem is tudja, hogy milyen fontosat és sokakat érintő kérdést tett fel.
Azonnal bevezetőben: nem kell izgulnia, lehet segítni!!!.
A fenti kérdést szinte naponta teszik fel kedves Olvasók, betegek és kollégák egyaránt. Hosszas okfejtés helyett inkább irányelveket szeretnék leírni, hogy könnyebben eligazodhassanak ebben a dzsungelnek látszó ismerethalmazban. Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)
Fontos: A laboratóriumi vizsgálat nem pótolja a panaszok részletes kikérdezését (anamnézist), a fizikális és célzott fizikális, majd ezek alapján tervezett egyéb kiegészítő vizsgálatokat.
Továbbá:A hormonvizsgálatok során szinte kivétel nélkül a TSH-t mérik.
A szűrővizsgálatok általában nem a pajzsmirigybetegség okát hivatottak kideríteni, hanem azt, hogy túlműködés (hyperthyreosis), ill. alulműködés (hypothyreosis) gyanítható-e. Leggyakrabban elvégzett vizsgálat a TSH, azaz a pajzsmirigy stimuláló hormon.
Mi a TSH?
(TSH=Thyroidea, azaz a pajzsmirigyet stimuláló hormon)
Egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy - nem a pajzsmirigy! - állít elő, de szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, amennyiben a TSH lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk fokozott működésről.
A nagy kérdés, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy a beteg TSH értékei „normálisak”, vagy az ún. referencia tartományon belüliek?
Fontos!
A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran - miként azt fentebb említettem -, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy-működése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „kőbe vésett” normális érték!
Figyelembe kell venni a következőket:
- a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (a TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de a 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél!)
- a beteg lakóhelyének jódellátottságát
- a beteg nemét
- Terhességet, HCG szintet (Prolactin stb)
- az évszakot
- napszakot
- a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
- az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
- a vizsgálati módszereket
- a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
- felszívódási viszonyokat
TSH elleni antitest jelenlétét (egyik betegünkben is ezt mutattuk ki!)
- terhesség esetén az értékek szintén változnak
Tehát immuno-endokrin vizsgálatot javaslok:
(tel: +36704319728, e-mail. info@endokrinkozpont.hu ( Székely Melinda)
Mielőbbi gyógyulást kívánok és sikerese gyermekáldást!!! (utalok ezen a honlapon általam leírottakra!).
Tisztelettel:





Prof. Dr. Balázs Csaba
2023-05-21 16:04:50
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja