SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Új gyermek Új Munkahely

Tisztelt Szakértő!
2016tól dolgoztam az előző munkahelyemen, ahhonann eljöttem 2020.májusában szülni. Majd 2021. Július közepétől elkeztem dolgozni 8 órában egy új munkahelyen GYED mellett. A gyermekem álami bölcsödés lett. A minap szóban értesítettek, hogy nincs szükség a munkámra. Közben én 7 hetes terhes vagyok. 6 hetesen voltam orvosnál van róla papírom. MÉg nem szoltam a munkahelyemen, papírt nem írtam alá. Szoljak, hogy terhes vagyok ? Vagy alá írhatom a felmondást közös megegyezéssel ?
Az lenne a kérdésem, hogy a kistesónál melyik jövedelmmel fognak számolni ? az első munkahelyem után vagy már ez a 6 hónap is bele számít ? Illet menjek inkább táppénzre mielőtt aláírom a felmondást ? Az első munkahelyem felé milyen kötelezetsségeim vannak ? Szabadságot ki kell venni ? Esetleg ha táppénz marad lehetőségnek, a gyermekem járhat tovább bölcsödébe ?
Mi a megfelelő teendő ebben az esetben ? Mi a megfelelő lépés, hogy anyagilak a legjobban járjak?
Előre is köszönöm a választ
Ha jól értem, önnek kettő munkáltatója van és a 6 éve indult jogviszonyából a gyermek gondozására igényelt fizetési nélküli szabadság alatt létesített újabb jogviszonyt 7 hónapja. A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a jogviszonyt a várandósság alatt, azonban ennek feltétele, hogy tudjon az ön állapotáról. Közös megegyezéssel a munkaviszony megszüntethető ebben az esetben is. A CSED/GYED egyik jogosultsági feltétele, hogy a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napot rendelkezzen biztosítotti jogviszonnyal. Ez mind a két jogviszonyában várhatóan teljesülni fog, ha második sem szűnik meg, így mindkét helyről számíthat társadalombiztosítási ellátásokra. Az első munkahelyén a szerződés szerinti bérét fogják összehasonlítani az előző ellátás alapjával és a kedvezőbbet veszik figyelembe. A második jogviszonyában feltételezhetően 180 napnyi társadalombiztosítási járulékalapot képező, bevallott jövedelmet fognak keresni és abból megállapítani az ellátást.
Az első munkáltatója felé is érdemes bejelenteni a várandósság tényét, de az attól függ, hogy mit szeretne. Ha megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, mert visszatérne dolgozni, de a kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a munkáját ellátni nem tudja és keresőképtelennek nyilvánítja, táppénzre lehet jogosult a visszatérést követő első naptól, nem kell szabadságot sem kivenni. A táppénz ideje alatt a gyermeke járhat tovább bölcsődébe.
Arra a kérdésre, hogy mivel járna a legjobban, egyértelműen az a válasz, hogy maradjon meg mind a két jogviszonya, mert várhatóan mind a két helyről jogosult lesz csecsemőgondozási díjra. A gyermekgondozási díjnak havi maximuma van, amelyet több foglalkoztató esetén sem léphet át, azonban a jogosultsága mind a két helyen szintén fennáll(hat).

Mányi Julianna
2022-02-18 21:55:01
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja