A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz , CSED, GYED

Kedves Mányi Julianna!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy nekem jelenleg kettő munkaviszonyom van, az egyik 2018.09.01-től folyamatos 8 órás a másik cégnél 2021.07.01-től 4 órás munkaviszonnyal.

Jogosult vagyok-e a 4 órás munkaviszonyomból táppénzre úgy hogy ott 1 hónapot dolgoztam a cégnél mivel kiderült, hogy terhes vagyok. (A babát 2021.12.12 várom)

Jogosult leszek-e a 4 órás munkaviszonynál CSED-re, GYED-re úgy hogy ugye nem lesz meg az 1 év munkaviszonyom, ( 4 órás 1 éves munkaviszony, mert az csak 2022.07.01-én lenne meg) vagy ebben az esetben nem számít az egy év mivel van mellette a 8 órás munkaviszonyom ami nem szakadt meg?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztlettel:
Müller Evelin

Kedves Julianna!

Az előbbi levelemet szeretném javítani mert most látom hogy elírtam a hónapot a 4 órás munkaviszonyom 2021.06.01.-től van.

Tisztelettel:

Müller Evelin
Kedves Evelin!

A fő szabály az, hogy egyidőben fennálló több biztosítási jogviszony esetén az igényelt egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokat jogviszonyonként kell elbírálni.

Táppénz esetén ez azt jelenti, hogy a kezelőorvosa felé jeleznie kell, hogy többes jogviszonnyal rendelkezik, aki orvosszakmai feladatként elbírálja a keresőképtelenségét mindkét munkaviszonyát illetően. Ha egyik munkahelyén sem dolgozhat, kettő keresőképtelenségi igazolást kell az orvosnak kiállítania, mindkettőn jelezve a munkakörét. Az igazolásokat továbbítva munkáltatói felé tudja a táppénz igényét érvényesíteni. Az ön által leírtak alapján a 8 órás munkaviszonyában vélhetően minden adott, hogy 60%-os mértékű táppénzt kaphasson (feltételezve, hogy nincs táppénz előzménye 1 éven belül és 30 napnál hosszabb ideig nem szünetelt a biztosítása), illetve a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díjat is megigényelje.

A 4 órás jogviszonyában legfeljebb annyi napra lehet jogosult 50%-os táppénzre, ahány napja az adott biztosítási jogviszonya fennáll. Ebben a jogviszonyában nem fog rendelkezni a gyermek születését megelőző két évben 365 nap biztosítási idővel (hacsak nem rendelkezik a két év alatt egy harmadik lezárt jogviszonnyal - a másik, folyamatos munkaviszonya nem számítható be), így sem csedre, sem gyedre nem lesz jogosult.Mányi Julianna
2021-08-28 23:32:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

gyed

Üdvözlöm
Gyed gyes beleszámít a nyugdíj évekbe?
Köszünoöm
Igen, mindkettő beleszámít a jogosultsági időbe.

Mányi Julianna
2021-06-26 22:56:58
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Eü járulék elévülés

Kedves Mányi Julianna!
Elég régóta nincs munkám, rendes bejelentett. kb 8 éve..
az érdekelne, hogy létezik olyan, hogy 5 év az elévül? Mert semmi keresetem, bevételem nem volt. Először nem is gondoltam, hogy bármit fizetni kéne, utólag meg nem mertem jelezni. :( Élettársam tart el Úgymond háztartásbeli vagyok, szerény körülmények között. Nem tudom, hogy jelezzem ezt? Mert nem tudok ennyi pénzt kifizetni. Mi várhat rám? Orvoshoz nem megyek, pár receptírás volt. Köszönöm! Érdeklődő nő
Ha jól értem, ön a kötelezően fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékról érdeklődik. A járulék megállapításának joga 5 után elévül (Art. 202.§.(1)).

2020.07.01-től ha ön nem fizeti meg a járulékot és az ezt követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (2021-től 48 000 forintot), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást - bár az orvos ellátja, a szolgáltatásért fizetnie kell majd, valamint csak teljes áron válthat ki vényköteles gyógyszert.

A hátralék esetén a NEAK a taj számát érvényteleníti, ami csak a tartozás megfizetése után lesz újra érvényesíthető.

A NAV automatikusan értesíti önt a tartozásról szintén tavaly július 1. óta. Ha ez nem történt meg (illetve a korábbi időszakra vonatkozóan sem írták elő önnek), be kell jelentkeznie a hatósághoz a fizetési kötelezettséget illetően. Amennyiben nem tudja kiegyenlíteni a tartozását, írásban kérheti a kötelezettség elengedését az adóhivataltól. Az erről szóló tájékoztatót a 30.2. számú információs füzetben találhatja meg a NAV oldalán.

Mányi Julianna
2021-06-03 16:39:02
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Megszakadt biztosítási jogviszony visszaállítása


Kedves Szakértő!

Kisfiam down szindrómás 2020.július 6-án lejárt a gyedem.
Azt a tanácsot kaptuk több helyről, hogy a gyest adjam át Apának, Én a munkáltatótól kérjek fizetés nélküli szabadságot és igényeljem meg a gyodot. Igy is történt. Én kapom a teljes gyodot a kisfiúnkra , Apa pedig a gyest( munka mellett)
Így nekem is megmaradt a munkaviszonyom.
Igen ám, de senki nem tájékoztatott arról, hogy a biztositási jogviszonyom megszakadt 07.07-től, csak egeszsegügyi ellátásra vagyok jogosult. Ezzel pár napja szembesültem a down szülői csoportban írt poszt alapján és elkezdtem utána járni.
Teljesen kétségbe estem, hogy a 23 éves folyamatos biztositási jogviszonyom a nem megfelel? tájékoztatás miatt megszakadt most már 7 hónapja.
Abban szeretnék segitséget kérni, hogy ha ez valóban így van, hogyan tudom visszaállítani? Arra van e lehetőségem, hogy visszafizetjük a 7 havi gyest amit Apa kapott meg és én igénylem meg a gyest és kérem, hogy állitsák vissza a bizt.jogviszonyomat?
Illetve ha vállalnánk még egy gyermeket sajnos nem lennék jogosult sem a csedre sem a gyedre. Ha sikerülne visszaállitani a bizt.jogviszonyt, akkor a születendő gyermekre a csed es a gyed összegét miből számolják?
Szeretnénk tisztán látni. A munkahelyre várnak vissza és tervezem is a munkába állást, ha már a kisfiúnk ovis lesz.
# Köszönöm előre is a választ.#
A gyermekgondozási díj (gyed) és gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) ideje alatt is fizetés nélküli szabadságot kellett igényelnie munkaviszonyában gyermek gondozása céljából. Jelezte a munkáltatója felé, hogy a férje igényli a gyest, ön pedig a gyermekek otthongondozási díját a gyed lejárta után? Ennek azért van jelentősége, mivel nem szünetel a biztosítás, ha a fizetés nélküli szabadságot a biztosítás alapjául szolgáló jogviszonyban 12 évesnél fialatabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe.

Mányi Julianna
2021-04-06 14:16:11
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Táppénz gyes mellett

Kedves szakértő
Kisfiam április 11-én lesz 3 éves, 21 éves munkaviszonyom van egy cégnél. Azonban ma egy pozitív terhességi tesztem lett. Milyen ellátásra vagyok jogosult? Mikor kell bejelentettem a cégnél? Táppénzre tudok menni gyes mellett?
Köszönöm válaszát
Engedje meg, hogy gratuláljak az ismételt gyermekáldáshoz!

Az, hogy milyen ellátásra jogosult, a leírtak alapján nehéz megmondani. Mit szeretne pontosan? A gyermekgondozásra igényelt fizetés nélküli szabadsága a gyermek 3. életévének betöltésével megszűnik, így önnek munkavégzési, a munkaadójának foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik. Amennyiben szeretne visszamenni dolgozni, érdemes felvennie a munkáltatójával a kapcsolatot. A fizetés nélküli szabadság alatt felmondási védelem alatt áll, ha a visszatérésekor közli a terhesség tényét, ismét védelem alá kerül.

Arra, hogy mikor érdemes bejelenteni a várandósságot, nincs jó válasz. Bejelentheti akár azonnal, akár a betöltött 12. hét után, ez az ön meggyőződésén múlik. Ha táppénzre szeretne menni, a gyes és a táppénz abban az esetben folyósítható párhuzamosan, amennyiben a jelenlegi fizetés nélküli szabadságát megszakítja és visszatér aktív állományba. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal előre jeleznie kell a munkáltatója felé írásban, azonban a munkáltató gyakorolhat rugalmasságot. A visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a csecsemőgondozási díj igényléséig. Felhívnám azonban figyelmét, hogy a keresőképtelenség elbírálása orvosszakmai feladat, a kezelőorvosa megítélése alapján kerülhet táppénzes állományba.


Mányi Julianna
2021-02-12 23:08:29
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Munkáltató tájékoztatása terhességrõl

Kedves Tünde!
Tàppénzes állomány alatt megszüntethetõ a munkaviszony munkàltató általi felmondással, a felmondási idõ az ismételt keresõképesség napjàtól indul.
Azonban vàrandósság esetén felmondási védelem illeti meg a munkavállalót. Javasolnám, hogy a lánya írásban tájékoztassa munkàltatóját az állapotáról a felmondási védelem érdekében.
Tisztelt Szakértő!Ne haragudjon hogy visszakérdezek.Írjunk egy levelet a munkáltatónak,és csatoljuk hozzá,a nőgyógyásztól az igazolást a terhességéről?Köszönöm szépen az eddigi segítségét is:Tünde
Kedves Tünde!
Az írásbeli tájékoztatás legmegfelelőbb formája a tértivevényes postai levél. A Munka Törvénykönyve nem határozza meg pontosan az értesítés követelményeit (lehetne akár szóban, e-mailben, sms-ben vagy csevegőalkalmazásokon keresztül is), az átvétel bizonyíthatósága miatt javasolt az említett mód.
Semmiképpen ne csatolják az igazolást, nem bizonyítékot kell szolgáltatni a munkáltatónak a várandósságról, hanem csak pár mondatban tájékoztatást adni.

Mányi Julianna
2021-01-23 08:47:16
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Felmondási védelem

Tisztelt Szakértő!Lányom egy boltban dolgozik.Tegnap derült ki hogy babát vár.Elküldheti e a munkáltató,ha kiiratja magát táppénzre?Tisztelettel:Tünde
Kedves Tünde!
Tàppénzes állomány alatt megszüntethető a munkaviszony munkàltató általi felmondással, a felmondási idő az ismételt keresőképesség napjàtól indul.
Azonban vàrandósság esetén felmondási védelem illeti meg a munkavállalót. Javasolnám, hogy a lánya írásban tájékoztassa munkàltatóját az állapotáról a felmondási védelem érdekében.

Mányi Julianna
2021-01-22 17:26:27
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

CSED vagy GYED jogosultág regisztrált álláskeresõként

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Férjemmel 12 éve élünk Angliába, azóta két gyermekünk született. Szeretnénk hazatérni és Magyarországon folytatni tovább életünket. Kislányunk 2 év 8 hónapos, kisfiunk 4 hónapos lesz amikor hazaköltözünk. Én jelenleg szülési szabadságon vagyok és Statutory Maternity Pay (SMP)-t folyósítanak számomra ami ha jól értem az itteni CSED angol megfelelője. Mivel szeretnénk mindent lezárni Angliában ezért felmondásom munkahelyemen, ezzel az SMP folyósítása is véget ér még mielőtt költöznénk. Szeretném ha a társadalombiztosítási jogviszonyom folyamatossága megmaradna, viszont mivel kisfiam még nagyon fiatal, valószínűleg nem fogok tudni egyből elhelyezkedni ezért arra gondoltam, hogy Magyarországra utazásunk után egyből regisztrálok álláskeresőként. Szeretném megkérdezni hogy ebből a jogviszonyból jogosult lennék-e CSED-et vagy GYED-et kérvényezni? Válaszát előre is köszönöm!
Kiegészítve a fenti választ, az álláskeresési támogatásban részesülő személy akkor lehet jogosult csecsemőgondozási díjra, ha a gyermek az álláskeresési támogatás folyósítása alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 42 napon belül születik és az igénylő a gyermek születését megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosítási idővel.

Mányi Julianna
2020-12-20 00:38:53
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

CSED igénylés munkaerõ kölcsönzés keretében foglalkoztatva

Kedves Julianna!

Segítségét és szaktudását szeretném kérni az alábbi ügyben: 3 éve határozatlan idejű munkaviszonyban állok, viszont munkaerő kölcsönzés keretében vagyok foglalkoztatva. A párommal babát tervezünk és a kérdésem pontosan az lenne, hogy a CSED igénylésekor gondot fog jelenteni számomra a munkaerő kölcsönzéses jogviszony vagy ez teljes értékű munkaviszonynak számít?

Köszönöm szépen előre is a segítségét és válaszát!
Ne aggódjon, társadalombiztosítási szempontból minden ellátásra ugyanúgy jogosult kölcsönzött munkavállalóként, mintha a kölcsönvevő cég saját állományában lenne. A munkaerő-kölcsönzés a Munka Törvénykönyve által szabályozott munkaviszonyos foglalkoztatási forma, tb oldalról nincs jelentősége.

Mányi Julianna
2020-12-20 00:25:52
Olvasói értékelés: 5/5

Táppénz gyed folyósítása mellett

Üdvözlöm.Jelenleg gyeden vagyok itthon 9 hónapos kislányommal de 12 hetes terhes vagyok.bejelentett munkaviszonnyal rendelkezem.Jeleztem a munkahelyen hogy táppenzre szeretnek menni a gyed folyósitása mellett igy megkivánom szűntetni a fizetes nelküli szabadságomat.
A munkáltató kijelentette hogy elutasitja a kérésemet.Megteheti -e a munkáltató hogy vissza utasitja a táppenzre valo vetelemet,vagy jogosult lehetek táppenzre ha gyeden vagyok?
Mit tehetek ezügyben ha a munkáltató nem működik együtt?
Köszönöm válaszát

A munkáltató nem utasíthatja el a kérését a fizetés nélküli szabadság megszakításával kapcsolatban. A fizetés nélküli szabadság a nyilatkozattételtől számított 30. napon megszűnik, így ön a 31. napon munkába kell, hogy álljon, a munkáltató munkát kell, hogy biztosítson. A teendője, hogy a fizetés nélküli szabadság megszüntetésére irányuló közlését írásban továbbítja a munkáltatója felé (postai úton, tértivevénnyel), hivatkozva a 2012. évi I. törvény 133. §. (2) bekezdésére (A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg). Nagyon fontos, hogy önt nem a munkáltató veszi táppénzes állományba, az orvosszakmai feladat. Amennyiben a kezelőorvosa indokoltnak látja, az első aktív munkanapjától keresőképtelen állományba veheti veszélyeztetett várandósként, amelyről az igazolásokat továbbítania kell munkáltatója felé. Amennyiben aktív állományban van és keresőképtelennek nyilvánítják, párhuzamosan kaphat táppénzt és gyedet.
A fizetés nélküli szabadság megszüntetésével a felmondási védelme is megszűnik, így az első munkanapján szintén írásban jelentse be, hogy ismét várandós.
Amennyiben munkáltatója nem működik együtt, munkaügyi perben érvényesítheti jogait.Mányi Julianna
2020-12-20 00:15:25
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Táppénz veszélyeztetett terhesség esetén

Tisztelt Szakértő!

Feleségem Gyes-en van itthon 27 hónapos kisfiammal és kiderült, hogy 9 hetes veszélyeztetett terhes (az előzővel is az volt).
Telefonon jelezte a munkáltatójának, hogy megszüntetné a fizetésnelküli szabadságat és szeretné kivenni a felhalmozott szabadságokat, majd valószínüleg táppénzre menni. A könyvelő elöszőr azt mondta, hogy 1 napot mindenképpen dolgoznia kell, nem lehet szabadságon és utána tudja táppénzre venni, de ehhez kell a főnöke jóváhagyása, aki több telefonbeszélgetés után azt mondta, hogy most nehezen megy az üzlet, meg amúgy is majd kapja a Csedet, Gyedet, ne kérjen tőle ilyet, nem tudja ezt bevállalni elnézéset kéri és letette. Majd a könyvelő is hívta és most már azt mondta, sajnos mégse tudja azt csinálni, amit mondott, majd a Csednél segit.
Mit tehetünk ebben a helyzetben?
Ha irunk levelet (jognyilatkozatot), tértivevényesen feladjuk, akkor 30 nap mulva köteles állomanyba tenni? Vehet ki a párom 1 nap szabadságot, majd táppenzt?
Illetve, tehet úgy a munkáltató, mintha nem kapta volna meg a levelet vagy ténylegesen elutasithatja a fenti kérést?
Bocsánat a hosszú levélért!
Előre is köszönjük a segítségét, válaszát!
Egyszerűen és röviden: a munkáltató nem utasíthatja el a kérést. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal korábban jeleznie kell a munkáltató felé írásban. Az írásos nyilatkozatot követő 31. naptól a fizetés nélküli szabadság automatikusan megszűnik, a feleségének munkavégzési, a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik. Mindenképpen tértivevénnyel adják fel a levelet, ezzel tudják bizonyítani, hogy a közlés megtörtént.
A keresőképtelenség elbírálása orvosszakmai feladat. Ha a felesége kezelőorvosa veszélyeztetett várandósnak, illetve ez alapján keresőképtelennek nyilvánítja a feleségét, a visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a következő gyermek jogán történő csecsemőgondozási díj igényléséig. Szabadságot sem szükséges kivennie. Amennyiben mégis kivenne, a távolléte alatt a munkáltatónál alkalmazott átlagos béremelést meg kell kapnia és a szabadságokat az emelt távolléti díjjal kell a munkáltatónak kiadnia és elszámolnia.Mányi Julianna
2020-11-29 18:47:40
Olvasói értékelés: 5/5

CSED vagy GYED jogosultág regisztrált álláskeresõként

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Férjemmel 12 éve élünk Angliába, azóta két gyermekünk született. Szeretnénk hazatérni és Magyarországon folytatni tovább életünket. Kislányunk 2 év 8 hónapos, kisfiunk 4 hónapos lesz amikor hazaköltözünk. Én jelenleg szülési szabadságon vagyok és Statutory Maternity Pay (SMP)-t folyósítanak számomra ami ha jól értem az itteni CSED angol megfelelője. Mivel szeretnénk mindent lezárni Angliában ezért felmondásom munkahelyemen, ezzel az SMP folyósítása is véget ér még mielőtt költöznénk. Szeretném ha a társadalombiztosítási jogviszonyom folyamatossága megmaradna, viszont mivel kisfiam még nagyon fiatal, valószínűleg nem fogok tudni egyből elhelyezkedni ezért arra gondoltam, hogy Magyarországra utazásunk után egyből regisztrálok álláskeresőként. Szeretném megkérdezni hogy ebből a jogviszonyból jogosult lennék-e CSED-et vagy GYED-et kérvényezni? Válaszát előre is köszönöm!
Az álláskeresési járadék - bár a folyamatos biztosítás szempontjából összekötő időnek minősül, illetve a folyósítása alatt ön biztosítottá válik -, nem jogosít CSED vagy GYED igénylésére.
Mindkét ellátás jogosultsági feltételei közé tartozik, hogy a gyermek a magyar biztosítotti jogviszony időtartama alatt (vagy meghatározott feltételek teljesülése esetén az azt követő időszakban) szülessen.
Gyesre lehet jogosult mindkét gyermek 3. életévének betöltéséig. Ennek egyik feltétele, hogy a kisebbik gyermeket fél éves kora előtt ne helyezze el napközbeni ellátást biztosító intézményben, illetve féléves kora előtt ne folytasson keresőtevékenységet.


Mányi Julianna
2020-11-10 16:51:20
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Csed, Gyed számítása

Üdvözlöm!Jelenleg 15 hetes kismama vagyok,április 16.-ra vagyok kiírva.December 31.-ig szól a határozott idejű munkaszerződésem.Jelenleg br. 300.000ft a bérem.Valószínű,hogy januártól nem kapok új szerződést.A férjem viszont be tudna jelenteni a vállalkozásába januártól,viszont valószínű, hogy max. br. 200.000ft.-ra. A Csedet majd a szülést megelőző 28 nappal igényelném meg.(megvan a két éven belül több, mint egy év munkaviszonyom) A kérdésem az lenne, hogy így, hogy januártól br. 200.000ft lenne a munkabérem, hogy befolyásolná a Csedem, Gyedem összegét? Nem is számítana bele, hogy előtte br. 300.000ft volt a fizetésem? És ha nem számít bele, akkor a br. 200.000.ft után kb mennyi csedre, gyedre számíthatok?
Válaszát előre is köszönöm.
A csecsemőgondozási díj egyik jogosultsági feltétele a fennálló biztosítási jogviszony (vagy a jogviszony megszűnését követő 42 napon belüli szülés, a harmadik lehetőség baleseti táppénz folyósításához köthető), amelynek a férje vállalkozásába történő bejelentéssel megfelelhet.
Sajnos mind a CSED, mind a GYED összegének megállapításakor csak az aktuális jogviszonyában elért tb járulékalapot képező bejelentett jövedelmét lehet figyelembe venni. A csed igénylése a várható szülés dátumát figyelembe véve március 19. lenne. Ezzel a dátummal a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva nem fog rendelkezni a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában sem 180 napi, sem 120 naptári napi, sem legalább 30 naptári napi tényleges jövedelemmel, így a csed alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részében kell majd meghatározni a jelenlegi szabályozás alapján, vagy a szerződés szerinti jövedelme szerint, ha az nem magasabb, mint a minimálbér kétszerese (az alacsonyabbat kell figyelembe venni).
A 2021-es minimálbérről egyelőre még nincs információ, azonban az idei adatokkal számolva is a szerződés szerinti bére a valószínűbb, amelyre az ön által leírtak alapján jelenleg számítani lehet. 200.000 Ft harmincad része lesz a csed naptári napi alapja, amelynek 70%-át kell a naptári napi összeg számításához használni. A csed adóköteles jövedelem, a 15% személyi jövedelemadó levonása után az egy napra jutó nettó csed 3966,67 Ft-ra jön ki, ez 30 napos hónap esetén 119.000 Ft-ot jelent.
Szintén a fenti dátumok szerint a gyed számításánál 77 napnyi tényleges jövedelemmel számolva 30 napos hónapra körülbelül nettó 105.000 forintra számíthat.
Szeretném felhívni figyelmét, hogy a számítások tájékoztató jellegűek, pontos kalkuláció csak az igénylés időpontjában ténylegesen fennálló adatok alapján készíthető el.


Mányi Julianna
2020-11-07 11:57:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Táppénz gyes alatt

Tisztelt szakértő! A kérdésem az lenne hogy , jelenleg a lányommal gyesen vagyok itthon , májusra várjuk a második gyermeket. Ma voltam háziorvosnál aki azt mondta hogy nem jár gyes alatt táppénz, a munkáltató pedig azt mondta hogy 2015 óta törvény van arra hogy gyes alatt jár a táppénz. A háziorvos nem hajlandó fel venni engem táppénzre. Végülis akkor most kinek van igaza ? És mit tegyek vagy hova forduljak ez ügyben ? Mondjam le a gyest hogy kapjak táppénzt ? Gyesen vagyok amit az államkincstár fizet , munkahelyemen épp fizetetlen szabadságom töltöm. Válaszát előre is köszönöm.
A háziorvosa téves információval rendelkezik - a GYES mellett a gyermek féléves kora után korlátozás nélkül végezhető keresőtevékenység, amelyre tekintettel ön keresőképtelen állományba kerülhet, ha a kezelőorvosa indokoltnak látja. Nem jár gyermekgondozást segítő ellátás annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve a gyermekgondozást segítő ellátást és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt.

Tehát amennyiben a kezelőorvosa keresőképtelen állományba veszi, a táppénz igényét benyújthatja a munkáltatója felé és kaphat párhuzamosan GYES-t is, nem kell lemondania annak folyósítását. Fontos, hogy munkahelyén ne legyen fizetés nélküli szabadságon, vagyis térjen vissza aktív állományba. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal korábban jeleznie kell a munkáltatója felé írásban, azonban a munkáltató gyakorolhat rugalmasságot. Az írásos nyilatkozatot követő 31. naptól a fizetés nélküli szabadsága megszűnik, önnek munkavégzési, a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik. A visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a következő gyermek jogán történő csecsemőgondozási díj igényléséig.Mányi Julianna
2020-10-14 12:09:47
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Táppénz igénylés gyed mellett

Kedves Julianna!
Jelenleg gyed-en vagyok a kisfiammal. A következő babát akkor szeretném vállalni, amikor Ő már 2 éves lesz, és gyes-en leszek.
Ha ismét várandós leszek, szeretném kérni a főnökömtől, hogy vegyen vissza állományba és adja ki a szabadságaimat.Utána itthon maradnék táppénzen, veszélyeztetett terhesként (már az előző várandósságom is az volt).
A kérdésem az lenne, hogy akadályozhatja-e ezt a főnököm, ha veszélyeztetett terhes vagyok? Mondhat-e nem-et a kérésemre, hogy nem adja ki a szabadságomat?
Érdemes ilyen esetben megvárni a terhesség betöltött 3.hónapját?

Köszönöm szépen a segítségét!

Andrea
Az a személy, aki ugyanazon gyermek jogán egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra és pénzbeli ellátásokra, baleseti táppénzre is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás, illetve gyermekgondozási díj igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.
Tehát amennyiben a kezelőorvosa indokoltnak látja, a táppénz igényét benyújthatja a munkáltatója felé és kaphat párhuzamosan GYES-t is. Ennek feltétele, hogy ne legyen fizetés nélküli szabadságon, vagyis térjen vissza aktív állományba. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal korábban jeleznie kell a munkáltatója felé írásban, azonban a munkáltató gyakorolhat rugalmasságot. Az írásos nyilatkozatot követő 31. naptól a fizetés nélküli szabadsága megszűnik, önnek munkavégzési, a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik - ezt a főnöke nem akadályozhatja. A visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a következő gyermek jogán történő csecsemőgondozási díj igényléséig. A felgyűlt szabadságokat nem kötelező kivennie, amennyiben a visszatérése napjától keresőképtelen állományban van.
Azonban ha úgy gondolja, hogy mégis kivenné a szabadságait és a kezelőorvosa csak ezután venné keresőképtelen állományba, kivitelezhető, ebben az esetben a szabadságait a munkáltatónak az éves béremelésekkel korrigált bérével kell kiadnia és elszámolnia. A munkáltató felelőssége a szabadságok kiadása az esedékesség évében. Amennyiben ezt nem tudja megtenni a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt (szülési szabadság, gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság), a visszatérést követő 60 napon belül kell azt a törvény szerint megtennie.
Utolsó kérdésére jó válasz nem létezik... Személyes véleményem szerint megvárnám a várandósság betöltött 3. hónapját, mielőtt bármit lépnék, de ez az ön döntése.

Mányi Julianna
2020-10-11 14:00:24
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja