SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz , CSED, GYED

Kedves Mányi Julianna!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy nekem jelenleg kettő munkaviszonyom van, az egyik 2018.09.01-től folyamatos 8 órás a másik cégnél 2021.07.01-től 4 órás munkaviszonnyal.

Jogosult vagyok-e a 4 órás munkaviszonyomból táppénzre úgy hogy ott 1 hónapot dolgoztam a cégnél mivel kiderült, hogy terhes vagyok. (A babát 2021.12.12 várom)

Jogosult leszek-e a 4 órás munkaviszonynál CSED-re, GYED-re úgy hogy ugye nem lesz meg az 1 év munkaviszonyom, ( 4 órás 1 éves munkaviszony, mert az csak 2022.07.01-én lenne meg) vagy ebben az esetben nem számít az egy év mivel van mellette a 8 órás munkaviszonyom ami nem szakadt meg?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztlettel:
Müller Evelin

Kedves Julianna!

Az előbbi levelemet szeretném javítani mert most látom hogy elírtam a hónapot a 4 órás munkaviszonyom 2021.06.01.-től van.

Tisztelettel:

Müller Evelin
Kedves Evelin!

A fő szabály az, hogy egyidőben fennálló több biztosítási jogviszony esetén az igényelt egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokat jogviszonyonként kell elbírálni.

Táppénz esetén ez azt jelenti, hogy a kezelőorvosa felé jeleznie kell, hogy többes jogviszonnyal rendelkezik, aki orvosszakmai feladatként elbírálja a keresőképtelenségét mindkét munkaviszonyát illetően. Ha egyik munkahelyén sem dolgozhat, kettő keresőképtelenségi igazolást kell az orvosnak kiállítania, mindkettőn jelezve a munkakörét. Az igazolásokat továbbítva munkáltatói felé tudja a táppénz igényét érvényesíteni. Az ön által leírtak alapján a 8 órás munkaviszonyában vélhetően minden adott, hogy 60%-os mértékű táppénzt kaphasson (feltételezve, hogy nincs táppénz előzménye 1 éven belül és 30 napnál hosszabb ideig nem szünetelt a biztosítása), illetve a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díjat is megigényelje.

A 4 órás jogviszonyában legfeljebb annyi napra lehet jogosult 50%-os táppénzre, ahány napja az adott biztosítási jogviszonya fennáll. Ebben a jogviszonyában nem fog rendelkezni a gyermek születését megelőző két évben 365 nap biztosítási idővel (hacsak nem rendelkezik a két év alatt egy harmadik lezárt jogviszonnyal - a másik, folyamatos munkaviszonya nem számítható be), így sem csedre, sem gyedre nem lesz jogosult.



Mányi Julianna
2021-08-28 23:32:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja