SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyes alatt táppénz

Tisztelt Szakértő!

2022. Áprilisban lejár a Gyed-em a második gyermekemmel és terveim szerint szeptembertől mennék vissza dolgozni, addig gyesen lennék. A kérdésem az, ha közben újra babánk lenne, akkor mikor érdemes bejelentenem a munkahelyem felé (én a harmadik hónaptól gondoltam)? Illetve táppénzre leszek e jogosult onnantól a szülésig, plusz mellette a gyesre vagy más opció is van? Ha táppénz lesz, mi alapján fogják számolni? Azt nem írtam de folyamatos munkaviszonyom van már 14 éve.

Köszönettel:
Bernadett
Kedves Bernadett!

Ha jól értem, a munkába történő visszatérésig tervezik a következő gyermeket. A terhesség bejelentésére nem tudok jó választ mondani, hogy megvárja-e a betöltött 3. hónapot, mindenesetre amíg fizetés nélküli szabadságon van gyermeke gondozása céljából, felmondási védelem illeti meg.
Táppénzre a leírtak alapján vélhetően jogosult lesz a szülésig, ha a fizetés nélküli szabadságot megszakítva visszatér dolgozni és az orvosa keresőképtelennek ítéli. A gyes párhuzamosan folyósítható a táppénzzel.
A táppénz alapjához szükséges jövedelmet a keresőképtelenséget megelőző 3. hónaptól visszafelé keresnék (180, 120, 30 napnyi tényleges jövedelem, ennek hiányában szerződés szerinti jövedelem). Feltételezhetően az ön esetében a táppénz kedvezményszabály lépne életbe, ami azt jelenti, hogy ha azért nincs 180 napnyi jövedelme, mert csedben/gyedben részesült, a tényleges/szerződés szerinti jövedelmét össze kell hasonlítani az utoljára megállapított ellátás (önnél a gyed) alapjával, és a kedvezőbbet kell folyósítani.

Mányi Julianna
2022-07-03 13:21:46
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja