SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Eü járulék elévülés

Kedves Mányi Julianna!
Elég régóta nincs munkám, rendes bejelentett. kb 8 éve..
az érdekelne, hogy létezik olyan, hogy 5 év az elévül? Mert semmi keresetem, bevételem nem volt. Először nem is gondoltam, hogy bármit fizetni kéne, utólag meg nem mertem jelezni. :( Élettársam tart el Úgymond háztartásbeli vagyok, szerény körülmények között. Nem tudom, hogy jelezzem ezt? Mert nem tudok ennyi pénzt kifizetni. Mi várhat rám? Orvoshoz nem megyek, pár receptírás volt. Köszönöm! Érdeklődő nő
Ha jól értem, ön a kötelezően fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékról érdeklődik. A járulék megállapításának joga 5 után elévül (Art. 202.§.(1)).

2020.07.01-től ha ön nem fizeti meg a járulékot és az ezt követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (2021-től 48 000 forintot), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást - bár az orvos ellátja, a szolgáltatásért fizetnie kell majd, valamint csak teljes áron válthat ki vényköteles gyógyszert.

A hátralék esetén a NEAK a taj számát érvényteleníti, ami csak a tartozás megfizetése után lesz újra érvényesíthető.

A NAV automatikusan értesíti önt a tartozásról szintén tavaly július 1. óta. Ha ez nem történt meg (illetve a korábbi időszakra vonatkozóan sem írták elő önnek), be kell jelentkeznie a hatósághoz a fizetési kötelezettséget illetően. Amennyiben nem tudja kiegyenlíteni a tartozását, írásban kérheti a kötelezettség elengedését az adóhivataltól. Az erről szóló tájékoztatót a 30.2. számú információs füzetben találhatja meg a NAV oldalán.

Mányi Julianna
2021-06-03 16:39:02
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja