SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Csed, Gyed számítása

Üdvözlöm!Jelenleg 15 hetes kismama vagyok,április 16.-ra vagyok kiírva.December 31.-ig szól a határozott idejű munkaszerződésem.Jelenleg br. 300.000ft a bérem.Valószínű,hogy januártól nem kapok új szerződést.A férjem viszont be tudna jelenteni a vállalkozásába januártól,viszont valószínű, hogy max. br. 200.000ft.-ra. A Csedet majd a szülést megelőző 28 nappal igényelném meg.(megvan a két éven belül több, mint egy év munkaviszonyom) A kérdésem az lenne, hogy így, hogy januártól br. 200.000ft lenne a munkabérem, hogy befolyásolná a Csedem, Gyedem összegét? Nem is számítana bele, hogy előtte br. 300.000ft volt a fizetésem? És ha nem számít bele, akkor a br. 200.000.ft után kb mennyi csedre, gyedre számíthatok?
Válaszát előre is köszönöm.
A csecsemőgondozási díj egyik jogosultsági feltétele a fennálló biztosítási jogviszony (vagy a jogviszony megszűnését követő 42 napon belüli szülés, a harmadik lehetőség baleseti táppénz folyósításához köthető), amelynek a férje vállalkozásába történő bejelentéssel megfelelhet.
Sajnos mind a CSED, mind a GYED összegének megállapításakor csak az aktuális jogviszonyában elért tb járulékalapot képező bejelentett jövedelmét lehet figyelembe venni. A csed igénylése a várható szülés dátumát figyelembe véve március 19. lenne. Ezzel a dátummal a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva nem fog rendelkezni a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában sem 180 napi, sem 120 naptári napi, sem legalább 30 naptári napi tényleges jövedelemmel, így a csed alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részében kell majd meghatározni a jelenlegi szabályozás alapján, vagy a szerződés szerinti jövedelme szerint, ha az nem magasabb, mint a minimálbér kétszerese (az alacsonyabbat kell figyelembe venni).
A 2021-es minimálbérről egyelőre még nincs információ, azonban az idei adatokkal számolva is a szerződés szerinti bére a valószínűbb, amelyre az ön által leírtak alapján jelenleg számítani lehet. 200.000 Ft harmincad része lesz a csed naptári napi alapja, amelynek 70%-át kell a naptári napi összeg számításához használni. A csed adóköteles jövedelem, a 15% személyi jövedelemadó levonása után az egy napra jutó nettó csed 3966,67 Ft-ra jön ki, ez 30 napos hónap esetén 119.000 Ft-ot jelent.
Szintén a fenti dátumok szerint a gyed számításánál 77 napnyi tényleges jövedelemmel számolva 30 napos hónapra körülbelül nettó 105.000 forintra számíthat.
Szeretném felhívni figyelmét, hogy a számítások tájékoztató jellegűek, pontos kalkuláció csak az igénylés időpontjában ténylegesen fennálló adatok alapján készíthető el.


Mányi Julianna
2020-11-07 11:57:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja