SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Témakörök

összes téma      9 éves     akit aa megcsalás szele megcsapott     alkoholfüggés     anyós     autizmus     birtokló szülõk     büntetés     családi kapcsolatok     családi kommunikáció     családi rendszerek     csecsemõ     dackorszak     daganatos beteg     döntés     döntések     életvezetés     fejlõdés     felelõsségvállalás     felnõtt gyerek     férfi-nõ kommunikáció     gyerekek     gyereknevelés     gyereknyelv     gyerekvállalás     gyermekek félelmei     gyermeki fejlõdés     gyermeknevelés     halál     halálfélelem     hasfájás     házasságcsapda     iskola     iskolakezdés     kamaszkor     kapcsolati gyász     kétéves gyerekek     komfortszoptatás; digitális gyermekvédelem; altatás; testmozgás     kommunikáció     konfliktuskezelés     kötõdés     krízis     megváltozott családi helyzet     mentális egészség     mozaikcsaládok     nagyszülõhöz fûzõdõ viszony     nõi szerep     önismeret     önkielégítés     önsorsrontás     ovis gyerek     ovis kor     ovisok     ovisok gondjai     óvoda     óvodás korú gyerekek     óvodaválasztás     párkapcsolat     patchwork - családok     patchwork családok     pszichiáter     pszichológushoz fordulni     pszichoterápia     ragaszkodás     serdülés     serdülõ     serdülõk     serdülõkor     sorskönyv     stabilitás     személyiségfejlõdés     szeparációs szorongás     szerelem     szexuális fejlõdés     szexualitás     szobatisztaság     szófogadás     teljesítmény-szorongás     terápia     testvér fogadása     testvérféltékenység     titok vagy nem titok a családban     totyogó; alvás; szülõ érzései     válás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Kislányt zaklat tanára

Kedves Doktornő! :)
37 éves, Budapesti nő vagyok., jelenleg boldog kapcsolatban élek egy elvált 42 éves férfival, akinek van két gyermeke is akiket imádok. Mindent összevetve boldog az életem. Ám az utóbbi pár héten nem vagyok nyugodt, két dolog miatt. A kisebbik leányzó elmondta, hogy testnevelő tanára több mint 2 éve zaklatja e-mailekkel, és behívogatja az irodájába. Egyszer már az édesanyja és az osztályfőnöke leállította a férfit,de nem értek el sok mindent. Mióta ezt elmondta nekem, nem tudok aludni, csak az jár a fejemben, hogy mi van ha bántja vagy megtámadja őt és azt én soha nem tudnám magamnak megbocsátani, de nem szólhatok különben soha nem bocsátja meg nekem.
a másik pedig hogy terhes vagyok, és tudom hogy ő ennek nagyon nem fog örülni. Tanácstalan vagyok, akármit teszek csak magamra haragítom, pedig nagyon fontos nekem!
Előre is köszönöm! :)
Kedves Asszonyom!
A kislány zaklatása dolgában azonnal lépnie kell. Az iskolában kell hogy legyen egy ún. gyerekvédelmi felelős, akinek az a feladata, hogy ilyesmiben eljárjon. A tanár munkáltatója az önkormányzat. Lehet, hogy nem lesz könnyű feladat, de a felnőttek felelőssége, hogy ne hagyják annyiban azt a gyakorlatot, amely az Ön mostohalánya és akárhány más fiatal lány pszichoszexuális fejlődését súlyosan veszélyezteti. Gondolom, a kislány apját is tájékoztatta és támogatását élvezi. Mivel őt jobban elfogadja a kislány, talán hasznosabb lenne, ha ő intézné ezt a dolgot. Az egész folyamatnak jobb úgy zajlania, hogy a kislány arról alig tudjon - nem titokban: egyszerűen nem az ő dolga. Az ilyen gyakorlatot a felnőtteknek kell felszámolniuk. Amikor ilyesmi történik a családban, fontos, hogy a külvilágban sikerüljön szövetségeseket keresni és találni. Sok sikert és elszántságot kívánok ehhez.
Ami a terhességet illeti, természetesen semmi értelme titkolózni - itt is a felnőttek felelősségvállalásán van a hangsúly. Mindkét felnőttnek tisztességesen közölnie kell, mi a helyzet, aztán pedig teret adni az ő érzéseinek, és időt arra, hogy megeméssze, hogy amit érez, azt szabadon kifejezze.
Azt gondolom, ez a két ok elegendő arra is, hogy a kislány egy pszichológus személyében saját, családon kívüli támaszt, bizalmast, jóbarátot találjon.
Ebben a családi rendszerben nincs semmi elrontva, csak észnél kell lenni, ügyesen, sok melegséggel és nyitottsággal kommunikálni, ahol szükséges, segítséget kérni. Minden jót!


Frank Orsolya
2011-06-12 15:22:02
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja