SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Témakörök

összes téma      9 éves     akit aa megcsalás szele megcsapott     alkoholfüggés     anyós     autizmus     birtokló szülõk     büntetés     családi kapcsolatok     családi kommunikáció     családi rendszerek     csecsemõ     dackorszak     daganatos beteg     döntés     döntések     életvezetés     fejlõdés     felelõsségvállalás     felnõtt gyerek     férfi-nõ kommunikáció     gyerekek     gyereknevelés     gyereknyelv     gyerekvállalás     gyermekek félelmei     gyermeki fejlõdés     gyermeknevelés     halál     halálfélelem     hasfájás     házasságcsapda     iskola     iskolakezdés     kamaszkor     kapcsolati gyász     kétéves gyerekek     komfortszoptatás; digitális gyermekvédelem; altatás; testmozgás     kommunikáció     konfliktuskezelés     kötõdés     krízis     megváltozott családi helyzet     mentális egészség     mozaikcsaládok     nagyszülõhöz fûzõdõ viszony     nõi szerep     önismeret     önkielégítés     önsorsrontás     ovis gyerek     ovis kor     ovisok     ovisok gondjai     óvoda     óvodás korú gyerekek     óvodaválasztás     párkapcsolat     patchwork - családok     patchwork családok     pszichiáter     pszichológushoz fordulni     pszichoterápia     ragaszkodás     serdülés     serdülõ     serdülõk     serdülõkor     sorskönyv     stabilitás     személyiségfejlõdés     szeparációs szorongás     szerelem     szexuális fejlõdés     szexualitás     szobatisztaság     szófogadás     teljesítmény-szorongás     terápia     testvér fogadása     testvérféltékenység     titok vagy nem titok a családban     totyogó; alvás; szülõ érzései     válás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Elhagyta apuka

Tisztelt Frank Orsolya!

Gyermekneveléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. 1 éve váltunk el, a volt párom, dühös és próbál bosszút állni rajtam. Sajnos a kislányomon csattan, mert nem tudom vele megértetni hogy ne tegye. Eleinte hetente ment az apukájához, de gyakran megcsinálta hogy mikor egyeztettünk volta telefonon, kikapcsolta, vagy egyszerűen nem vette fel, emiatt Dóri kétségbeesett, vígasztalhatatlan lett. Így 2 heti láthatást jobbnak tartottam. Most ott tartunk, hogy ugyanazt csinálja, csak 3.hete nem látták egymást. Dóri folyamatos bizonytalanságban él, emiatt az otthoni család életünk is romokban hever. Bár rendkívül akaratos természet volt válás előtt is, gyakran sírva fakadt, figyelmetlen. Ez most fokozódott, erőszakos, dührohamai vannak, gyakorlatilag fejlődésképtelennek és nevelhetetlennek tűnik. És ez egy család véleménye, nem bírunk vele. Nem fogad szót, ha szépen kérjük, ha fegyelmezni próbáljuk akkor sem. Csúnyán beszél a körülötte élőkkel, beleszól a beszélgetésbe, belekiabál. Tanácstalanok vagyunk és nem tudjuk hogyan kell nevelni őt, hiszen egyrészt lelkileg össze van törve a válás és a bizonytalan láthatás miatt, másrészt a viselkedése által állandó az itthoni családi feszültség, szinte szerethetetlenné teszi magát. Családsegítő szolgálatnál voltam vele, de nem tudtak segíteni kapacitásbeli problémákra hivatkozva, csak én beszéltem a pszichológus kolléganővel, ő azt mondta hogy érzelmi szintű zavarai vannak, kicsit visszaesett a fejlődésben és próbáljak meg többet foglalkozni vele. Mindannyian foglalkozunk vele, 5-en élünk a családban, a többiek azt mondják hogy sokkal erősebb szigor és fegyelem kell, pofonok, de ebben én nem vagyok biztos. Bizonyára létezik módszer amivel az ilyen gyerekek lelkét meg lehet gyógyítani, hogy aztán ők is beilleszkedhessenek a családba és kiegyensúlyozottan viselkedjenek. Csak mi az??

Szakértői segítségét nagyon megköszönöm.

Ágnes.
Kedves Ágnes!
Nagyon örülök, hogy kiáll a kislányáért. NEM pofonok és nem erősebb módszerek kellenek, Ön látja jól, és nagyon pontosan: a kislány viselkedési zavarai egyszerűen jelzések, tünetek, hogy azt a helyzetet, amelyet Ön leír, nem tudja megemészteni, kezelni. Tudom, hogy nehéz vele, de most nagyon sok türelemre van szüksége, és arra, hogy akkor is szeressék, ha nehezen szerethető. Igen, valóban kellenek eszközök: jó irányba indult, jó lenne ha a kislány gyerekpszichológus segítségét kapná, ilyet az interneten könnyedén talál, akár egyes szakembereket, akár magánklinikán működő gyermekpszichológusokat. Tudom, hogy ez nem olcsó dolog, de higgye el, ebben az időszakban a kislánynak jár ez a fajta segítség, ami átviszi őt a túlsó partra, hogy ne a későbbi, bonyolultabb, halmozódó problémák árát kelljen megfizetni másfajta "valutában". Eszközökre ugyanakkor Önnek is szüksége van, hiszen Ön a kislányra ható legfőbb lelki hatás, kapcsolat. Nagyon jó hallani, hogy érti és óvja őt és mintha még azt is pontosan érezné, hogy ez csak akkor lesz hatékony, ha ismeretek és készségek társulnak hozzá. Tanácsolom, hogy vegye meg Vekerdy-Ranschburg: Beszélgetések nem csak gyerekekről, Thomas Gordon Szülői Eredményességi tréning és Karl Rogers: Valakivé válni c. könyvét, ebben a néhány olvasmányban minden igazán fontos tudnivaló benne van, de bizonyosan más pszichológiai olvasmányokat is élvezettel forgat majd. A gyerek neveléséhez és valamennyi fontos kapcsolatának kezeléséhez, az emberekkel való kommunikációhoz egy életre hasznos eszközöket kaphat, ha elmegy egy Gordon-tanfolyamra.
Nem tudom, hogyan érti, hogy öten élnek a családban, de ezt sem biztos, hogy könnyű kezelni egy kisgyereknek - talán az is segítene, ha ebben a rendszerben tiszták lennének a határok és a szerkezet, a hatáskörök stb.
Sok sikert, és még egyszer gratulálok.

Frank Orsolya
2011-06-12 15:46:12
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja