SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Kaszó Beáta


Dr. Kaszó Beáta
Allergológus és gyermek-tüdőgyógyász

Allergológus és klinikai immunológus
gyermektüdőgyógyász
csecsemő- és gyermekgyógyász


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/992-21-51
Honlap: http://www.allergiadoktor.com/

Témakörök

összes téma      állatszõr allergia     allergia     allergiás kötõhártya gyulladás     allergiás nátha     allergiavizsgálat     antihisztamin     arcbõr problémák     arcüreggyulladás     asztma     asztmagyógyszer     atkaallergia     atopia     atópiás dermatitisz     barlangterápia     bõrteszt     cisztás fibrózis     coeliakia     csalánkiütés     diéta     ekcéma     emelt családi pótlék     ételallergia     ételalleria     fulladás     gégegyulladás     gégetükrözés     glutén     gyógyszerallergia     gyógyszerszedés     gyulladáscsökkentõ     h1n1 védõoltás     hasfájás     hasmenés     haspuffadás     háziállat a családban     háziporatka allergia     hiper ige szindróma     hipoallergén tápszer     hörgõgörcs     hörgõtágító     hörgõtükrözés     iga hiány     immunbetegség     immunhiány     immunrendszer erõsítés     influenza     inhalátor     köhögés     közgyógyigazolvány     krupp     laktóz intolerancia     légúti fertõzés     légzésfunkció     lisztérzékenység     meghosszabbított gyes     mézallergia     nátha     nehézlégzés     nyákoldó     oltások     orrdugulás     orrmelléküreg-gyulladás     orrmelléküreg gyulladás     össz ige     pneumococcus oltás     reflux     rhinitis allergica     rovarcsípés     sípoló légzés     skarlát     sókamra     szénanátha     szójaallergia     szoptatás     szteroid mellékhatás     tápanyagallergia     tápanyagterhelés     tbc     tej tojás allergia     tejallergia     tejcukor érzékenység     tejfehérje allergia     tejmentes tápszer     tejterhelés     tojásallergia     tüdõgyulladás     tüdõgyulladás után     védõoltás     vérszegénység     zöldségallergia  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Hozzátáplálás

Tisztelt Doktornő!0
Kislányom 15 hónapos, alapbetegségéről nem tudunk, gyógyszert nem szed, csak D vitamint napi 1-2 cseppet, illetve kb 3 hete beteg volt, azóta napi 10 csepp C vitamint kap, 40+4 napra született, indítással, természetes úton. 3-4 hónapos korában a karján, lábán, nyomásra nem múló apró bevérzésszerű pöttyök voltak, emiatt voltunk vérvételen, szerencsére nem mutatott eltérést, ez kezelve így nem lett, elmúlt, már csak nagyon ritkán vannak ilyen pöttyök rajta, egyébként a Bexsero és a Neisvac-c oltást is megkapta.
Kérdésem hozzátáplálással kapcsolatos lenne. Jelenleg is elég sokat kap anyatejet, igény szerint. Szerencsére nem kifejezetten válogatós, napi 3-4x eszik velünk, viszont ennek a mennyisége változó, hogy mennyit is fogyaszt el belőle.
Igazából már szinte minden bevezetésre került.
Viszont nem kapott még mézet, csak füstöléssel, szárítással tartósított kolbászt, szalámit, illetve a magvak közül is csak mogyorót, de ezeknek a magvaknak a bevezetése folyamatban van, illetve kiwit sem kapott még.
Kérdésem az lenne,
1. mivel anyukám nagyon allergiás a kiwire, mikor ajánlott bevezetni a kislányomnak?
2. Fertőzésveszély miatt eddig nem mertem neki mézet, illetve füstölt kolbászt, akár házi, akár bolti, vagy szalámit sem adni. Érdemes még ezekkel várni, vagy kaphat belőle?
3. Mióta a kislányom megszületett, én sem fogyasztom a fentebb említetteket, mivel sokat puszilgatom, illetve Ő is, hogy nagyobb, van, hogy olyan hirtelenül nyúl, hogy belenyúl a számba, és félek, nehogy így kapjon el valamit. Egyáltalán így elkaphat barmit ezektől az ételektől? Holnap megyünk esküvőre, és lesz mézes süti is, emiatt aggódtam, hogy a rokonság ha fogdossa a kislányomat, akkor elkaphat valamit, ha előtte mézes sütit ettek, vagy ettől nem kell tartani? Esetleg én is ehetek? bár tudom ebben hőkezelve van, de akár már hőkezeletlenül is kaphatna?
4. Nyers tojásos ételeket, esetleg ha a hús nem teljesen van átsütve, ezeket már eheti? Nem szívesen adok neki húsokat máshol, ha nem én készítem, mert félek, nehogy nyers maradjon.
Esetleg még annyit elmondanék, nem tudom, hogy ez befolyásolja-e az immunrendszerét, de sajnos a covidnak köszönhetően elég bacifóbiás lettem, ezt a szülés csak erősítette, így nagyon sokat fertőtlenítettem a kezem, illetve használtam nagyon sokáig saját márkás fertőtlenítő öblítőt a mosáshoz, gyerekeknek való fertőtlenítőt játékokhoz, ami után nem is kell leöblíteni, szájába vehette utána, ez is saját márkás, illetve sokat mostam a kezem. Ezek a szokások már egyre inkább kordában vannak tartva, de azért nagyon figyelek még mindig, illetve van, hogy előkerülnek, ha kicsit nehezebb idoszakom élem, mert történik valami olyan eset, ami előhozza belőlem.
Esetleg még annyi, hogy talán a meleggel tudom összehozni, hogy a karján, lába szárán kiütések vannak a kislányomnak, illetve itt-ott a hátán, mellkasán, de nem viszketnek neki, így nincs is kezelve, még az orvosunknak sem mutattam meg. Esetleg erről tudok fényképet mutatni.
Elnézést kérek, hogy ilyen hosszú lett, de próbáltam részletesen szemléltetni, milyen állapotban van a kislányom.
Előre is köszönöm a segítségüket!
Kedves Kérdező!
Kislánya már kaphatja a felsorolt ételeket.
A kiütéseket mutassa meg háziorvosuknak/bőrgyógyásznak!
Üdvözlettel:

Dr. Kaszó Beáta
2023-07-07 22:52:17
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja