SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm

Témakörök

összes téma      gyerek     gyereknevelés     hiszti     önbizalom  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Bõlcsöde és viselkedési gondok

Kedves doktornő!

Olyan ügyben fordulnék önhöz, ami számomra elég kellemetlen. A kislányom 2 éves koráig tünemény volt. Pár hónappal a születésnapja után aztán jött a pálfordulás. Amit addig szeretett mar nem akarta, hullámokban átvonul rajta egy "most épp szeretem pl a fürdést másnap nem". Egyik héten jó a rózsaszín cipő, aztán hirtelen egyik napról a másikra nem veszi fel. Hisztirohamai vannak, sikítozik, néha úgy tűnik véletlenszerűen borul ki. Tudom, hogy a dackorszak is benne lehet. Voltunk szakembernél, mert a beszédben is le van maradva a kortársaihoz képest bár többnyelvű család vagyunk és arra jutottunk ez is megkavarhatja mert bár már beszél (3 éves) de hol angolul hol magyarul.

Értelmes, figyel, de ha kiborul nem hallgat meg, az édesapám már fél menni vele bárhova. Nincs olyan mozgásigénye mint korabeli gyerekeknek mindig csendes megfigyelő volt inkább nézeget könyveket vagy foglalkozik matatófalakkal. Én is erősen introvertált vagyok szóval felismerem épp olyan viselkedésben mint én. Beirattuk bőlcsödébe mivel a karantén miatt nem igen tudtunk más gyerekekkel érintkezni, hátha megnyílik. Fél évig rendben is volt imádta. Most azt tapasztalom hogy itthon "lenyugodni" látszik, kivirágozni látszott. Bátrabb lett, szocializáltabb, kimutatja a szeretét mindwnkit ölelget, boldog, végre az öccsét is elfogadja. Aztán hirtelen elkezdett dacolni. Nem akar menni, sír ha otthagyom, pedig beszoktatás alatt se volt ilyen. Öccsével együtt jár. A szobatisztaságtól tart nem tudom rászoktatni, bár érdekli. Úgy láttuk nem érett az óvodára ezért hagytuk a bőlcsödében. Most folyamatosan hisztizik náluk. Csak áll bátortalanul, nem játszik, ha nógatjak sírva fakad. Ha rászólnak sírva fakad. Ha ki kell menni enni vagy foglalkozás van sír és sikítozik hisztizik. Nekem is kellemetlen hogy a dajkáknak is gondot okoz és a többi gyereket is megremíti. Néha semmi panasz nincs rá de egyre többet igen. Nem tudom mire véljem pedig idehaza szinte minimálisra csökkentek ezek az epizódok.
Nem hiszem, hogy a bőlcsödével lenne a gond, mert ölelgeti a dajkákat. Kis létszámot választottunk direkt alig van 6-8 gyerek most a nyár miatt talán kevesebb.

Már tanácstalan vagyok. Mit tehetnék hogy mindannyian boldogok lehessünk? A gyermekem az első de már tanácstalan vagyok miért csinálja pedig sose érte negatív tapasztalat. Ha nem jön össze valami dobálózik és sír, hisztivel nem ért nálunk el semmit. Sétálni nem hajlandó a lábán visít. Biztosan én is elrontottam valahol de már nem tudom, mit tegyek.

Köszönöm!
Kedves Szülő!

Köszönöm az üzenetét. Megértem, hogy ez egy nehéz helyzet, valóban követhetetlennek tűnik külsőleg a dolog, de van megoldás.

A dackorszakról annyi plusz infó, hogy én ezt másként nevezném, mint dackorszak. Sokkal inkább a gyerek önállósodási érdeklődéséről van szó. Ahogy ebben akadályt lát és nem kap lehetőséget erre, ellenkezik, hiszen a gyerek fő célja az életben túlélni, ehhez pedig mindent meg akar ismerni, ki akar próbálni, hogy ismeretet szerezzen.

Általában akkor vannak ekkora fordulatok a gyerekek viselkedésében, amikor valaki, valahol egy olyan dolgot követett el, amit más nem engedett neki vagy megszegett egy szabályt. Ez egy lehetséges ok, amire csak személyreszabott konzultáción tudok megoldást adni, mert van ré egy technika, amivel kideríthető.

A másik fontos módszer, hogy soha ne alakítsunk ki ellenállást mi magunk sem. Tehát a tudatos kommunikáció alapjait érdemes elsajátítani szülőként, hogy mitől lesz ellenállás és hogyan tudunk együttműködni a gyermekünkkel.

A gyermek önbizalmát is megviszgálnám, mert a sírás egy olyan érzelmi állapot, amikor a gyerek elveszettnek érezheti magát vagy játszmázik, mert tudja, hogy ez hatásos.

Sokkal személyreszabottabban kellene beszélnünk, hogy pontosan kiderítsük, mi történt!

Bármi kérdés van még, a hello@boldoggyerek.com e-mailen tudunk egyeztetni.

Beszédes Henrietta
2022-08-23 09:44:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja