SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Ádám Olga


Ádám Olga
Képességfejlesztés a sakktáblán

A Sakk-Ovi oktatói gárdája egyelőre csak Budapesten és környékén, de remélhetőleg hamarosan kicsit távolabbi településeken is sakkozni tanítja a legfiatalabb (3-8 év közötti) korosztályt.
Óvodákban, iskolákban és más helyszíneken szervezünk heti rendszerességgel sakkfoglalkozást.

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/544-77-76
E-mail: info@sakkovi.hu
Honlap: http://www.sakkovi.hu/

Témakörök

összes téma      düh     foglalkozás     képességfejlesztés     képzés     kudarc     módszertani tanfolyam     óvoda     sakk     sakk könyv otthoni tanulás     sikerélmény     szolnok     tanfolyam     vereség     vidék  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Otthoni sakktanítás

Kedves Olga!
Én nagyon szeretek sakkozni. A fiaimat (7, 5, 3, 1), főleg a két nagyobbat szeretném megtanítani sakkozni, de nem tudom, hogyan kezdjem el. Lehet máris a játékkal kezdeni, és közben megtanulják a lépéseket? Próbálkoztam külön külön magyarázni a bábukat, de az unalmasnak tűnt nekik. Én már nem emlékszem, hogyan tanultam meg.
Köszönettel:
Réka

Kedves Réka!
Gratulálok fiaidhoz :) és köszönöm a kérdését, ez pont a kedvenc témám! :)
Jól látod a helyzetet, a gyerekek játszani szeretnek, nem tanulni. (Persze egy jó pedagógus mellett ez a két szó ugyanazt jelenti. ;)) Így a magyarázatok ritkán érnek el átütő sikert. Azonban ha elkezdünk játszmát játszani, könnyen tapasztalhatjuk, hogy a gyerekek nagyon sokáig értelem nélkül lépnek - hiszen épp elég gond nekik a választott bábu egy-egy lehetséges lépését átgondolni. A céltalan tologatás azonban megint csak hamar okozhatja az érdeklődés elvesztését. Éppen ezért szoktam én úgy tanítani a gyerekeket, hogy egy-két bábu mozgására, egy motívumra, egy gondolkodásmódra építve mintegy kiragadok játékokat a komplex sakkjátékból. Így mindössze néhány figurával, leegyszerűsített, lerövidített játékokat játszunk, ahol egyszerűen elsajátíthatók a szabályok és a célt sem nehéz elérni. Így a sikerélmény is garantált. Ezen játékok által - amit én Sakktáblás Játékoknak nevezek - a gyerekek megtanulják a bábuk mozgását, ugyanakkor bizonyos gondolkodási módokat is, az előre-számolást, az ellenfél tervének lesését, lépésünk következményeinek ellenőrzését, stb. Majd a jó alapok után elkezdhetünk "összes bábuval" is partit játszani, ekkor már azonban nem jelent gondot az, hogy mi hogyan lép... :)
A Sakktáblás Játékokból találsz ízelítőt a most induló sorozatban a www.sakkovi.hu oldalon (középen a híreknél).

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam nyári táborainkat, amelyek közül a "nyári sakk-ovikat" kifejezetten ovisokra "szabtuk", akár 3 éves kortól, de 7 éves gyermeked már akár az ott alvós táborokba is jöhet. És reményeim szerint 1 hét után már az alapokat ismerő gyerekeket adunk vissza. ;)

Bővebb információ ezen a linken olvasható:
www.sakkovi.hu/index.php?belso=jelentkezes.txt



Ádám Olga
2009-05-27 19:21:42
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja