SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Ádám Olga


Ádám Olga
Képességfejlesztés a sakktáblán

A Sakk-Ovi oktatói gárdája egyelőre csak Budapesten és környékén, de remélhetőleg hamarosan kicsit távolabbi településeken is sakkozni tanítja a legfiatalabb (3-8 év közötti) korosztályt.
Óvodákban, iskolákban és más helyszíneken szervezünk heti rendszerességgel sakkfoglalkozást.

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/544-77-76
E-mail: info@sakkovi.hu
Honlap: http://www.sakkovi.hu/

Témakörök

összes téma      düh     foglalkozás     képességfejlesztés     képzés     kudarc     módszertani tanfolyam     óvoda     sakk     sakk könyv otthoni tanulás     sikerélmény     szolnok     tanfolyam     vereség     vidék  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

A sakk képesség fejlesztõ hatása kisgyermekkorban

Kedves Ádám Olga!
Szakdolgozatomat a gyerekkori sakkozásról írom. Szeretném megkérdezni mit gondol, milyen képesség fejlesztő hatása van a sakknak kisgyermekkorban, és Ön szerint milyen részképességeket fejleszthetünk vele?
Ha van rá lehetőség, szeretnék további kérdéseket is feltenni!
Üdvözlettel:
Katalin

Kedves Katalin!
Köszönöm, hogy megkeresett kérdésével! Szép témát választott szakdolgozatának. :)

A sakk egy igen komplex játék, nagyon sok mentális képességet használ az, aki ügyesen vezeti a bábokat, és ezek a képességek használat közben minden bizonnyal csiszolódnak is.
Mi a Sakk-Oviban a kisgyerekek oktatásakor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a sakkjátékban fellelhető képességfejlesztő lehetőségeket kihasználjuk, a sakkjátékból mintegy momentumokat kiemelve játszva gyakoroltassuk azokat.

Bárki meg tudná említeni a logikai képességet, amikor a sakkjáték lépés-válaszlépés/védőlépés menetére gondol. A memóriát is sokan kiemelik pl. az egyes állástípusok, vagy megnyitások tanulásánál, felidézésénél.

Én ennél fontosabbnak tartom a kreativitást, ami személyes véleményem szerint talán a leghasznosabb képesség civilizált világunkban a boldoguláshoz. Ahogy a lurkók törik a fejüket, hogy egy-egy állásból hogyan lehetne bármi hasznosat kihozni, ötleteznek, terveket szőnek, kreatívvá válnak (gyerekekről lévén szó jó esetben ezzel a fantáziát megmozgató képességgel még nincs gond, ámde a sikeres játékhoz nélkülözhetetlen ;-)).

Türelmet is fejlesztenünk kell. Talán ez a legnehezebb... nem is a hosszú (unalmas?) játszma egy-helyben- ülése igényel nagy türelmet, ahogy ezt laikusok kívülről gondolnák; a játszmák ugyanis - ha érti a játékos - nagyon is izgalmasak, fordulatosak! Türelmesnek lenni a gyereknek saját magához kell megtanulnia, ugyanis a legtöbb gyerek-sakk hibát az első gondolatra megtett lépés okozza, míg türelmesen keresni kellett volna az ellenfél, védő válaszát, vagy épp az elszalasztott győzelmet stb.

Figyelem, problémamegoldó képesség, egymásra figyelés, győzelem- és vereség kezelése... lehetne még folytatni a sort. Javaslom, olvassa át weboldalunkon (www.sakkovi.hu) a "Tájékoztató" menüpontot, és szeretettel várom további kérdéseit (akár magánba az info@sakkovi.hu e-mailre is).
Üdvözlettel:



Ádám Olga
2009-04-21 09:35:56
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja