SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Várandósság- súlyfelesleg?

Kókai Kata [cikkei] - 2007-06-29
Sokan természetesnek tartják, hogy a várandós anyukák akár több tíz kiló súlyfelesleget is magukra szednek, s a szülést követően sem tudják azt leadni.
Várandósság- súlyfelesleg?

Pedig az elhízás, a kóros evés nem a terhesség velejárója. Igaz, hogy a hosszú hónapok alatt alapvetően megváltozik, átalakul a szervezet, azonban ez nem azt jelenti, hogy minden kismama felesleges kilókat halmoz addig karcsú testére. Sajnos a tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy a kismamák viszik túlzásba az evést.

A mennyiségre ügyelni kell

„Ha egy kismama megkíván valamit, azt meg kell ennie”- szokták mondani szüleink, idősebb rokonaink. Ez részben igaz is, hiszen szervezetünk ösztönösen tudja mire van szükségünk saját és gyermekünk egészségének megőrzéséhez. Arról azonban megfeledkezünk, hogy elhízás esetén nem az ételek minősége, hanem mennyisége az, ami problémát okoz.
Megehetünk bármit, amit szemünk-szánk megkíván, s valószínűleg jót cselekszünk azzal, ha az ösztöneinkre hallgatva azt esszük amit igazán kíván szervezetünk. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a babavárás még nem indok a mértéktelen evésre. A régi mondásokban bár van igazság, olykor túlzóak, hiszen hiába mondjuk, hogy „most már két ember helyett kell enni”, szervezetünk a várandósság során sem igényel túl nagy energiabevitelt.
Természetesen a megterhelő kilenc hónap során igényli mind a kismama szervezete, mind a gyermek a plusz kalóriákat, azonban nem túlzott mértékben.

Nem a táplálék-, hanem a tápanyag igény növekszik

A várandósság során nem annyira a plusz kalóriákat igényli a női szervezet, mint inkább a több vitamint és ásványi anyagot. Szervezetünknek több proteinre, vitaminra, kálciumra van szüksége, hiszen ezeken a létfontosságú anyagokon már két ember osztozik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy arányosan több ételt kell fogyasztanunk, csupán táplálkozási szokásainkon kell változtatni.
Előtérbe kerülnek a fehér húsok, a tejtermékek, a friss zöldségből és gyümölcsből készült ételek. A székrekedés megelőzése érdekében fontos a magasabb rosttartalmú ételek fogyasztása, a magasabb fehérje igény miatt pedig napi szinten étlapra kerülnek a fehér húsok, tejtermékek.

Szokjunk le a felesleges evésről

Sok kismama nem annyira a terhesség során, mint inkább a szoptatás időszakában szed magára plusz kilókat. Ennek több oka közül egyik, hogy képtelen eltérni a megszokott táplálkozástól. A szoptatás nagyjából 500 kalóriát éget el nap mint nap, azonban a szoptatási időszak végén, amikor a gyermek már más táplálékot is fogyaszt, arányosan kevesebb kalóriabevitelre lesz szükség.
Sajnos a kismamák nem egyszer megfeledkeznek arról, hogy a várandósság és szoptatás idején való táplálkozás később már nem hasznos, sőt, elhízáshoz vezethet.

Tilos a diéta

A babavárás kilenc hónapja rendkívül megterhelő a női szervezet számára. Bár a természet jól kialakította maga rendszerét, s a test képes e komoly feladat ellátására, mégis nagy odafigyelést igényel. A várandósság során képtelenség megtartani eredeti testsúlyunkat, hiszen maga a gyermek, s a magzatvíz is több kilós súlyt jelent.
Ha már túlsúllyal kezdtük a várandósságot, akkor sem szabad diétázni, hiszen minden el nem fogyasztott falattal nem csak magunktól, de gyermekünktől is fontos tápanyagokat vonunk el. Szervezetünk érzi mikor mennyi táplálékra van szüksége, nem csak a várandósság, de a szoptatás idején is.
Csupán arra kell ügyelni, hogy ne unaloműzőként, vagy pótcselekvésként együnk, s csak akkor fogyasszunk ételt, ha valóban éhesek vagyunk. A hizlaló csokoládé és chips helyett pedig nem csak finomabb, de egészségesebb ételeket is fogyaszthatunk: egy friss salátát, vagy néhány szem gyümölcsöt. Cukor helyett használjunk mézet, mely nem csak édesít, de számtalan hasznos tápanyagot is tartalmaz. Sokat segíthet a súlyfelesleg megelőzésében (és az egészségmegőrzésben is), ha a szénsavas, cukros üdítők helyett 100 %-os gyümölcsleveket fogyasztunk.


Fotó: adamr/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja