A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vaginába nyilalló fájdalom - mi ez a jelenség, mik az okai és mit tehetsz ellene?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-10-31
A terhesség alatt számos kellemetlen tünettel találkozhatunk. Természetesen mindenki ismeri a reggeli rosszullétet vagy a jósló fájásokat, vannak azonban olyan tünetek, amik kevésbé közismertek, és ha a terhesség alatt találkozunk velük, ijesztőnek tűnhetnek, hiszen soha nem hallottunk róluk. Ezek közé tartozik a hirtelen vaginába vagy végbélbe, esetleg medencébe nyilalló fájdalom - lightning crotch, azaz "villám ágyék", ahogy angolul nevezik. Mi az oka a jelenségnek, és mikor kell vele orvoshoz fordulnunk?
Vaginába nyilalló fájdalom - mi ez a jelenség, mik az okai és mit tehetsz ellene?

Mit takar a vaginafájdalom?

A jelenség magyar neve vaginafájdalom, azonban nem csak a hüvelyben fordulhat elő. A nyilalló, szinte villámlásszerű fájdalom a hüvelyben, a végbélben vagy a medencében is előfordulhat, és leggyakrabban terhes nők tapasztalják meg. Olyan nőknél is előfordulhat, akik nem várandósak, náluk azonban más okok állhatnak a háttérben.

A terhesség során nem mindenki találkozik ezzel a furcsa tünettel, akik azonban igen, azok megijedhetnek, hiszen valószínű, hogy sosem hallottak még róla ezelőtt - tabu téma a nők körében. Ha ilyet tapasztalsz, nem kell azonnal rosszra gondolni, az okai ugyanis teljesen természetesek. A legtöbben a terhesség végefelé tapasztalják meg sűrűbben, a harmadik trimeszterben, ekkorra viszont sokszor nagyon kellemetlenné válhat. A fájdalom legtöbbször rövid ideig tart, azonban nagyon intenzív, éppen elég ahhoz, hogy mozdulni se tudjunk egy ideig.


Mik lehetnek a nyilalló fájdalom okai?

A baba mozgása

A baba mozgás, rugdosás közben eltalálhat egy ideget, ami okozója lehet a hirtelen fájdalomnak. Ahogy a magzat nagyobb lesz, a mozgása is intenzívebb és erősebb lesz, ez pedig a fájdalom mértékét is növelheti.

A baba lejjebb ereszkedése

Amikor a terhesség végefelé a baba a méh alsó szakaszába ereszkedik, felkészülve a szülésre, a feje nyomni kezdi a medencefenék-izmot és a húgyhólyagot, amivel nyomást helyez az idegvégződésekre, ez is okozhatja a fájdalmat.

A méhet tartó szalagok nyúlása

A méhet tartó szalagok a terhesség alatt megnyúlnak és vékonyabbak lesznek, bizonyos mozgások során pedig előfordulhat, hogy túlságosan megnyúlnak, ezzel hirtelen, szúrós fájdalmat okozva.


Lehetséges okok, ha nem vagy várandós:

  • menstruációs görcsök
  • ovulációs fájdalom
  • endometriózis
  • húgyúti fertőzés/húgyhólyag gyulladás
  • megrepedt ciszta


Hogyan enyhíthetjük?

A vaginafájdalmat megelőzni nem igazán tudjuk, azonban enyhíthetünk rajta néhány házi gyógymóddal és trükkel.

Pozícióváltás

Mivel a fájdalom oka gyakran az, hogy a baba nyom egy ideget, segíthet, ha felállunk vagy mozgunk, mivel így ő is pozíciót vált, és nem nyomja tovább a fájdalmat okozó idegszálat.

Meleg fürdő

Sokan a meleg fürdőre esküsznek, ez ugyanis segíthet ellazítani az izmokat. Fontos, hogy a víz ne legyen túl meleg, kismamák számára ugyanis káros lehet a forró fürdő!

Pocaktámasz viselése

A pocaktámasz egy olyan öv, ami segít megtartani a kismamák hasát, ezzel enyhítve az ínszalagok nyúlását és a derékfájdalmat, valamint enyhítheti az idegszálakon lévő nyomást, ami a vaginafájdalmat a legtöbb esetben okozza. A pocaktámaszt viselhetjük ruha alatt vagy felett is, és akkor is nagy segítség lehet a terhesség utolsó szakaszában, ha nem szenvedünk vaginafájdalomtól.

Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?

Az éles, nyilalló fájdalom önmagában nem ok arra, hogy orvoshoz forduljunk, azonban ha hüvelyi vérzés vagy láz is társul mellé, feltétlenül fel kell keresni a nőgyógyászt, hiszen lehetséges, hogy egy fertőzés vagy más komplikációk okozzák a fájdalmat.

Akkor is érdemes telefonálnunk az orvosnak, ha a vaginafájdalom mellett a szülés más jelei is jelentkeznek, ez általában a szülés beindulását jelzi.

A vaginafájdalom általában hirtelen és rövid ideig tart, ha azonban hosszú ideig tart, esetleg a szülés után sem múlik el, szintén érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja