SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

,,Futószalagra tett húsdarab voltam életem legcsodásabb időszakában.

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-26
2021.január 7.-én számolt be arról a Békés Születésért Támogatókör, hogy hatósági intézkedés indul a Békés Megyei Központi Kórház Dr.Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán. A Családinet megkereste azokat a nőket, akik érintettek az ügyben. Döbbenetes vallomások következnek arról, hogy alázták meg őket életük legszebb pillanataiban.
,,Futószalagra tett húsdarab voltam életem legcsodásabb időszakában.

Miről is van szó?

A szervezet még tavaly szeptemberben fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához a békéscsabai szülészettel kapcsolatos két panasz miatt:

- egyrészt a főorvosi bemutatás miatt, ami azt jelenti, hogy a nőket a reggeli vizit keretében az osztály plénuma előtt vizsgálták nyilvánosan és különféle beavatkozásokat is végeztek rajtuk, erre pedig a folyosón kellett várniuk, bugyi nélkül;

- másrészt a 0-24 Rooming-in ügye miatt: a baba csak akkor lehetett éjszaka az édesanyja mellett, ha egy külön dokumentumot írt alá, a vizsgálatok, vizit és fürdetés idejére pedig ,,kötelező” volt beadni őt a többi baba mellé az újszülött osztályon.
 

Kismamák, anyukák tapasztalatai

A 38 éves Zsuzsanna a 12 hetes ultrahang vizsgálat előtt szembesült azzal, hogy a férje nem mehet be vele a vizsgálatra. Ami azonban ezután következett, az ennél sokkal jobban megviselte.

"Belépve az ajtón egy öltözőfülkébe kerültem, ahol alulról le kellett vennem mindent, egy másik ruhacsomag mellé. Szólítottak. Ekkor kelt fel bent az előttem vizsgált anya.”

Azt meséli, hogy nagyon zavarba ejtő volt, hogy egymás után érkeztek a kismamák bugyi nélkül.

"Már az ágy mellett állt meztelen alsóval a következő anya, mikor épp keltem fel és a zselét töröltem le magamról, miközben nézhettem a gyerekem képét. A 20. hetes vizsgálaton ugyanez volt, csak közben egy hosszabb telefonbeszélgetést is folytatott a vizsgáló szakember. A vizsgálat végén én kérdeztem rá, hogy minden rendben van-e, de akkor ugye már bent állt félmeztelenül a következő anya.”

Zsuzsanna a harmadik vizsgálatra már magánrendelésre ment, mint mondja, nagyon megviselték a történtek.

"Futószalagra tett húsdarab voltam, életem legcsodásabb és legérzékenyebb időszakában, 1 év küzdelem után, mire végre megfogant a babánk.”

A 32 éves Zsókát nem a terhessége alatti vizsgálatok, hanem a szülése utáni vizitek viselték meg.

"Bejött egy nővér és közölte velem és a szobatársammal, hogy csináljunk rendet, ágyazzunk be, és amikor bejön szólni, vegyük le a bugyit, feküdjünk az ágyra széttett lábakkal és várjuk a vizsgálatot. Elég bizarrul hangzott, de megcsináltuk, bár alig tudtunk mozogni a gátsebünk miatt.”

Azt mondja, nagyon megalázónak érezte, hogy így zajlott a vizsgálat. Ennek ellenére a következő sem történt másképp. Sőt.

"Másnap ugyanez a forgatókönyv, de nagyvizit volt, így rengeteg orvos jött be a szobába. Én ijedtemben összezártam a combom, mire a nővér vicceskedve megszólt, hogy láttak már ilyet a doktor urak.”

Azt mondja, hogy az orvos, akinél szült, és aki a vizitnél jelen volt, egyáltalán nem volt kedves és segítőkész vele.

"A hazamenetelünk napján jeleztem a nővérnek vizit előtt, hogy nagyon fáj, feszít és fürdéskor hullik belőle a varrat. A viziten ránézett az orvos, elnevette magát és kiment. Ezen még a szobatársam is ledöbbent.”

A negatív történetek mellett sok pozitív példa is van. Többen is írták, hogy se a terhesgondozás, sem pedig a szülés alatt vagy után nem tapasztaltak hasonlót.

"Én ezt nem is értem. Bugyi nélkül?” – írta egy anyuka, akinek teljesen rendben zajlottak a vizsgálatok.

Egy másik anyuka is hasonlóképp nyilatkozott:

"Második terhességemmel két hónapot voltam bent szülés előtt, soha senki nem szólt a ruházatomért, nem kellett senkire bugyi nélkül várni.”
 

Fejlemények az ügyben

Az ombudsmani vizsgálatot 4 hónap után zárták le, a szervezet egy tájékoztató levelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amelyben bár részletekre nem térnek ki, de a következőket írták:

,,Az NNK számos szabálytalanságot állapított meg, és a kivizsgálás eredménye alapján, külön hatósági intézkedés keretében, a szakfelügyelő főorvos javaslataira figyelemmel a szükséges intézkedéseket megteszi.”

A Békés Születéséért Támogatókör Facebook oldalán azt írta, hogy reméli, hogy ezeket a gyakorlatokat és állapotokat megszüntetik és megtiltják majd a szülészeti osztályon. Továbbá remélik, hogy a 0-24 Rooming-in valóban létrejöhet és ezt támogatni is fogják az osztályon dolgozók.

Képek forrása:

Daniel Reche és olia danilevich fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja