SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A terhesség jelei

Családinet [cikkei] - 2021-04-12
Ha egy nő fáradtabbnak érzi magát a szokásosnál, általában fel sem merül benne a gyanú, hogy esetleg várandós. Pedig a terhesség jelei között szerepelnek olyan lényegtelennek tűnő panaszok is, mint a kimerültség, fejfájás.
Ha az utóbbi időben szokatlan tüneteket tapasztalsz magadon, olvasd végig az alábbi felsorolást. Előfordulhat, hogy mind összefügg és egy dolgot jelent: terhes vagy
A terhesség jelei

Mikortól jelentkeznek a terhesség első jelei?

A terhesség első tünetei általában azután jelentkeznek, hogy elmarad a menstruáció. Szabályos, 28 napos ciklus esetén ezt nevezzük négy hetes terhességnek. Leggyakrabban ekkor jelentkeznek a terhesség első jelei. Ha késik a menstruációd, és kíváncsi vagy, melyik napon eshettél teherbe, próbáld ki szülés és terhességi kalkulátorunkat!

A terhesség jelei egyénenként eltérők lehetnek

A terhestünetek az egészséges terhesség potenciális velejárói, azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Vannak, akik több terhességi tünetet is észrevesznek magukon. Természetesen lesznek olyanok is, akik egyáltalán nem tapasztalják a terhesség első jeleit.

Mennyire erősek, egyértelműek a terhességi jele?

Ahogy a terhesség tüneteinek megjelenése, úgy az erősségük, sőt az időtartamuk is egyénenként változó lehet. 

Miért fontos odafigyelni a terhesség első jeleire, avagy miért fontos a terhesség korai felismerése? 

Nagyon fontos, hogy ha teherbe estél, minél előbb tudomást szerezz róla. Ha nem tervezted előre, akkor lehetséges, hogy azonnali életmódváltásra van szükséged. Ebben a helyzetben bizony minden nap számít. A babád életében ez az egyik legfontosabb időszak – számos fontos tulajdonsága ekkor, a terhesség elején dől el.

Fontos, hogy minél korábban vegyük észre, hogy bekövetkezett a megtermékenyülés. A terhességek nagyjából 1%-a méhen kívüli terhesség, ami akár halálos szövődményeket is okozhat az anyánál. Így pozitív terhességi teszt esetén rövid időn belül ajánlott ultrahang vizsgálatot végeztetni. Ilyenkor gyógyszer hatására még fel tud szívódni a rossz helyre beágyazódott magzat, ami később már szétrepesztené a petevezetéket.

Száz terhesség közül 6 ebben az időszakban még ikerterhesség. Születéskor ez a szám már csak 100-ból 1, holott több megmenthető lenne speciális ikergondozással. 

 

A terhesség testi jelei

Már nagyanyáink is tudták, hogy minden nőnek tisztában kell lennie a terhesség korai jeleivel. Egy-egy tünet még nem utal okvetlen terhességre, azonban az alábbiak közül több panasz együttes jelenléte már gyanúra adhat okot. Ezek a tünetek gyakran már azelőtt jelentkeznek, hogy a terhességi teszt kimutatná a HCG hormon jelenlétét, azaz a várandósságot.

  • Elmaradt, vagy megváltozott menstruáció

A havi vérzés kimaradása a legszembetűnőbb jele a terhességnek. Azonban ritka, kivételes esetekben akár az egész terhesség alatt jelentkezhet bizonyos szintű vérzés. Ha a vártnál később, korábban, rövidebb, vagy hosszabb ideig vérzel, biztosabb, ha felkeresed a nőgyógyászodat.

  • Megnövekedett, fájó, érzékeny mellek 

Ha úgy látod, hogy nőtt a melleid mérete, teltebbek lettek, vagy feszítő, érintésre kellemetlen érzést tapasztalsz, az is egy terhességi tünet lehet. 
A szervezetedben megnövekedett ösztrogén és progeszteron szint okozza, menstruáció előtt is érezhetsz hasonlót.

  • Változó mellbimbó

Ha a mellbimbód sötétebb színűvé válik, esetleg meg is nő, az már egyértelműen a terhesség jele lehet. Ezekkel a változásokkal a tested már a szoptatásra készül fel, jó előre. Ez a fajta érzékenység már a megtermékenyülés után egy héttel jelentkezhet.

  • Változás az anyajegyeknél, szeplőknél

A terhesség miatt nő az ösztrogén szint, ez pedig serkentően hat a melanin termelésre. Ez a pigmentanyag felelős a bőr sötétedéséért. Így a mellbimbók, az anyajegyek, szeplők, vagy a köldök barnulása is a terhesség jele.

  • Reggeli rosszullét, émelygés, hányinger, hányás 

A szerencsésebbek csak a terhesség egy bizonyos szakaszán, a többiek egész végig szenvednek a gyakori hányingertől, émelygéstől. Tévedés, hogy csak a hányás utalhat terhességre: van, akinél mindössze enyhe émelygés jelentkezik. Amennyiben több napon át, minden reggel hányingert tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulnod. Amerikai kutatások szerint amikor a terhesség jelei között szerepel erős émelygés, hányinger, ritkább a magzatvesztés. Sőt, ritkább a spontán vetélés, vagy koraszülés, és még a fejlődési rendellenességek is 30%-kal ritkábban fordulnak elő. 

a terhesség jelei: hányás
Kép: depositphotos

 

  • Érzékenység a szagokra 

A megnövekedett ösztrogénszint miatt már a terhesség kezdetétől érzékeny lehetsz bizonyos szagokra. Amit addig szerettél, attól most viszolyogsz, egy-egy erősebb illat pedig hányingert, hányást is kiválthat a terhes nőből. Ez a fajta érzékenység nagyon egyedi korai terhességi tünet, feltétlenül csinálj egy tesztet, vagy fordulj orvoshoz. 

  • Undor bizonyos ételektől 

Anélkül, hogy akár csak tudnál róla, hogy terhes vagy, a tested ösztönösen is védelmezni kezdi a magzatot. Így tart távol téged egyes ételektől, melyek esetleg valamilyen módon árthatnak a babádnak.

  • Kívánósság, vágy olyan ételek iránt is, amiket nem szeretsz

A tested és a babád bizony egyértelmű jeleket küld neked arról, hogy milyen tápanyagra van szükségetek. A kívánósság inkább a terhesség későbbi időszakára jellemző. Azonban, ha naponta kívánsz meg olyan ételeket, amikre addig rá se bírtál nézni, érdemes utánajárni a dolognak, mert a terhesség korai jele is lehet.

  • Folyamatos éhségérzet 

A terhességet végigkíséri ez az állapot, ha rád azelőtt egyáltalán nem volt jellemző, akkor érdemes rögtön venned egy tesztet.

  • Székrekedés 

Attól a pillanattól kezdve, hogy teherbe esel, a testedben rengeteg változás történik. Bizonyos izmok ellazulnak, csökken a bélmozgás, ezek következménye lehet a székrekedés. Sok folyadékkal, mozgással, zöldség- és gyümölcsfogyasztással segíthetsz a problémán.

  • Megemelkedett testhőmérséklet 

Általánosan jellemző terhességi tünet, a hormonális és testi változások együttes eredménye a néhány tizeddel megemelkedett hőmérséklet. Érdemes odafigyelni rá!

  • Alhasi fájdalmak, görcsök

A fogantatás utáni hormonális változások a menstruációhoz hasonló alhasi görcsöket okozhatnak. Ez egy teljesen normális terhességi jel is lehet. 
Vannak azonban esetek, amikorfenyegető vetélésre, illetve méhen kívüli terhességre is utalhatnak ezek a jelek. 
 Ha tehát olyan panaszok jelentkeznek, mint vérzés, pecsételés, alhasi fájdalom, görcsölés, haladéktalanul keresd fel a nőgyógyászodat!

A terhesség későbbi szakaszaiban a méh növekedése is okozhat alhasi fájdalmakat.

  • Beágyazódási fájdalom és vérzés 

Néhány nő enyhe hasi fájdalomról számol be a fogantatás után 6-12 nappal, másoknál a várható menstruáció idején enyhe pecsételő vérzés jelenik meg. Mindkettő normális jelenség.

  • Folyás, hüvelyváladék

A fehér, szagtalan hüvelyfolyás teljesen normális velejárója a terhességnek még akkor is, ha a mennyisége a korábban megszokottnál nagyobb. Ez már néhány hetes terhességnél jelentkezhet. Ha azonban a folyás sárga, zöld, bűzös vagy viszketéssel jár, szólj az orvosnak, mert könnyen lehet, hogy fertőzést jelez.

  • Gyakori vizelési inger 

Ha ilyesmit tapasztalsz, nem biztos, hogy ráfoghatod a felfázásra. Ez a tünet végigkíséri az egész terhességet. Kezdetben a hormonváltozás az oka, később pedig, ahogy nő a pocakod, a baba egyre erősebben nyomja majd a húgyhólyagodat.

  • Leküzdhetetlen álmosság, kimerültség 

A hirtelen hormonváltozás miatt még a napi feladataid is nehezedre eshetnek, melyek azelőtt nem okoztak problémát. Ez a természet első jele arra, hogy állj le egy kicsit. A rád törő fáradtsággal lassításra, pihenésre kényszerít téged. Amint teherbeestél, el kell kezdened összehangolódni a babáddal, meg kell tanulnod rá figyelni. Ezt ebben a felgyorsult világban, ezer más tenivalód után rohanva nem tudod megtenni. Ez az első korai terhességi jel, érdemes hallgatni rá!

  • Gyakori fejfájás, szédülés 

Egy kis fejfájás miatt nem kell azonnal terhességi tesztet venni, számtalan más oka is lehet. Azonban terhesség idején a hormonváltozás miatt kitágulnak a vérerek, és lecsökkenhet a vérnyomás. Ettől rengeteg kismama szokott fejfájásra, szédülésre panaszkodni. Bár ez is a normál terhesség jelei közé tartozhat, az ájulás elkerülésére ilyenkor a fekvő helyzetben felemelt lábak segítenek, hogy visszajusson a fejedbe a vér.

A terhesség jele, a szédülés
Kép: depositphotos

 

A terhesség pszichés tünetei

  • Ingerlékenység 

A terhesség korai szakaszának egyik mellékhatása, hogy minden kis dolgon ok nélkül elkezdesz hisztizni. Nem kell megijedni, ez szintén a benned tomboló hormonok miatt van. A testi tünetek mellett hatalmas befolyást gyakorolnak a lelkivilágodra is. Ne aggódj, el fog múlni!

  • Hangulatingadozás 

Ha látszólag ok nélkül váltakozik a hangulatod az egyik végletből a másikba, az szintén egy terhességre figyelmeztető jel lehet. A terhességi hormonok okozta változások a lelkedre is kihatnak, ez pedig ilyen formában törhet a felszínre. 

 

Terhesség jelei fogamzásgátló mellett

Bár extrém ritkán, de előfordulhat fogamzásgátló szedése mellett is terhesség. Az így történt várandósság jelei megegyeznek a gyógyszer nélküli terhességével. 

Hogyan állapítható meg a terhesség rendszertelen menzesz esetén?

Van, amikor a terhességi legtipikusabb jele, a menstruáció elmaradása nem megállapítható a vérzések rendszertelensége miatt. Ilyenkor a hányinger, hányás, émelygés, fáradékonyság hívhatja fel a terhességre a figyelmet. Ebben az esetben is az utolsó menstruáció első napja számít a terhesség kezdetének. 

 

Mi a teendő, ha a terhesség jeleit észlelted magadon?

Szinte minden fenti tünetnek, a terhesség testi jeleinek és pszichés tüneteinek is lehet más magyarázata is. Okozhatja stressz, kimerültség, vagy valamilyen betegség. 
Ám, ha a felsoroltak többsége egy időben jelentkezett nálad, nagy valószínűsége, hogy egyszerűen csak a várandósság jeleit észlelted magadon. Mielőbb bizonyosodj meg róla gyógyszertárban, vagy drogériában kapható terhességi gyorsteszt segítségével. 

Ha a teszt negatív, pár nap múlva érdemes lehet megismételni, ha azóta nincs változás a terhesség jeleiben. 

Ha a teszt pozitív, az egyértelműen terhességet jelez. Ebben az esetben az utolsó menstruáció első napjától számított 6. héten érdemes felkeresni a nőgyógyászod. Azért ekkor, mert ilyenkor már ultrahanggal látható az embrió, illetve a szívműködés is. Ha megerősítést nyer, hogy egy élő terhességről van szó, akkor kezdetét veszi a várandósgondozás. 

 

Normálistól eltérő terhességi tünetek

Amennyiben alhasi fájdalmakat, görcsöket, barnás pecsételést, vérzést tapasztalsz, haladéktalanul fel kell keresni egy szülész-nőgyógyászt. Ezek a panaszok fenyegető vetélésre, illetve méhen kívüli terhességre utalhatnak, amiket minél előbb ki kell zárni. 

 

A terhesség jelei másoknál

Nézd meg, más kismamák, vloggerek hogyan tapasztalták meg a terhesség jeleit, hogyan élték át ezeket az első napokat:

 

  • A terhesség első jelei Dobó Áginál: 

 

 

  • A várandósságom legelső jelei 2019 | fatimapanka

 

 

  • Első trimeszter, várandósság jelei | Nyiro Szalome 

 

Mit mond a szakértő a terhesség korai jeleiről? 

 

A terhesség korai felismerése (Dr Czeizel Endre) 

 

 

Indexkép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
A szerkesztő ajánlja