A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A terhesség jelei

Családinet [cikkei] - 2021-04-12
Ha egy nő fáradtabbnak érzi magát a szokásosnál, általában fel sem merül benne a gyanú, hogy esetleg várandós. Pedig a terhesség jelei között szerepelnek olyan lényegtelennek tűnő panaszok is, mint a kimerültség, fejfájás.
Ha az utóbbi időben szokatlan tüneteket tapasztalsz magadon, olvasd végig az alábbi felsorolást. Előfordulhat, hogy mind összefügg és egy dolgot jelent: terhes vagy
A terhesség jelei

Mikortól jelentkeznek a terhesség első jelei?

A terhesség első tünetei általában azután jelentkeznek, hogy elmarad a menstruáció. Szabályos, 28 napos ciklus esetén ezt nevezzük négy hetes terhességnek. Leggyakrabban ekkor jelentkeznek a terhesség első jelei. Ha késik a menstruációd, és kíváncsi vagy, melyik napon eshettél teherbe, próbáld ki szülés és terhességi kalkulátorunkat!

A terhesség jelei egyénenként eltérők lehetnek

A terhestünetek az egészséges terhesség potenciális velejárói, azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Vannak, akik több terhességi tünetet is észrevesznek magukon. Természetesen lesznek olyanok is, akik egyáltalán nem tapasztalják a terhesség első jeleit.

Mennyire erősek, egyértelműek a terhességi jele?

Ahogy a terhesség tüneteinek megjelenése, úgy az erősségük, sőt az időtartamuk is egyénenként változó lehet. 

Miért fontos odafigyelni a terhesség első jeleire, avagy miért fontos a terhesség korai felismerése? 

Nagyon fontos, hogy ha teherbe estél, minél előbb tudomást szerezz róla. Ha nem tervezted előre, akkor lehetséges, hogy azonnali életmódváltásra van szükséged. Ebben a helyzetben bizony minden nap számít. A babád életében ez az egyik legfontosabb időszak – számos fontos tulajdonsága ekkor, a terhesség elején dől el.

Fontos, hogy minél korábban vegyük észre, hogy bekövetkezett a megtermékenyülés. A terhességek nagyjából 1%-a méhen kívüli terhesség, ami akár halálos szövődményeket is okozhat az anyánál. Így pozitív terhességi teszt esetén rövid időn belül ajánlott ultrahang vizsgálatot végeztetni. Ilyenkor gyógyszer hatására még fel tud szívódni a rossz helyre beágyazódott magzat, ami később már szétrepesztené a petevezetéket.

Száz terhesség közül 6 ebben az időszakban még ikerterhesség. Születéskor ez a szám már csak 100-ból 1, holott több megmenthető lenne speciális ikergondozással. 

 

A terhesség testi jelei

Már nagyanyáink is tudták, hogy minden nőnek tisztában kell lennie a terhesség korai jeleivel. Egy-egy tünet még nem utal okvetlen terhességre, azonban az alábbiak közül több panasz együttes jelenléte már gyanúra adhat okot. Ezek a tünetek gyakran már azelőtt jelentkeznek, hogy a terhességi teszt kimutatná a HCG hormon jelenlétét, azaz a várandósságot.

 • Elmaradt, vagy megváltozott menstruáció

A havi vérzés kimaradása a legszembetűnőbb jele a terhességnek. Azonban ritka, kivételes esetekben akár az egész terhesség alatt jelentkezhet bizonyos szintű vérzés. Ha a vártnál később, korábban, rövidebb, vagy hosszabb ideig vérzel, biztosabb, ha felkeresed a nőgyógyászodat.

 • Megnövekedett, fájó, érzékeny mellek 

Ha úgy látod, hogy nőtt a melleid mérete, teltebbek lettek, vagy feszítő, érintésre kellemetlen érzést tapasztalsz, az is egy terhességi tünet lehet. 
A szervezetedben megnövekedett ösztrogén és progeszteron szint okozza, menstruáció előtt is érezhetsz hasonlót.

 • Változó mellbimbó

Ha a mellbimbód sötétebb színűvé válik, esetleg meg is nő, az már egyértelműen a terhesség jele lehet. Ezekkel a változásokkal a tested már a szoptatásra készül fel, jó előre. Ez a fajta érzékenység már a megtermékenyülés után egy héttel jelentkezhet.

 • Változás az anyajegyeknél, szeplőknél

A terhesség miatt nő az ösztrogén szint, ez pedig serkentően hat a melanin termelésre. Ez a pigmentanyag felelős a bőr sötétedéséért. Így a mellbimbók, az anyajegyek, szeplők, vagy a köldök barnulása is a terhesség jele.

 • Reggeli rosszullét, émelygés, hányinger, hányás 

A szerencsésebbek csak a terhesség egy bizonyos szakaszán, a többiek egész végig szenvednek a gyakori hányingertől, émelygéstől. Tévedés, hogy csak a hányás utalhat terhességre: van, akinél mindössze enyhe émelygés jelentkezik. Amennyiben több napon át, minden reggel hányingert tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulnod. Amerikai kutatások szerint amikor a terhesség jelei között szerepel erős émelygés, hányinger, ritkább a magzatvesztés. Sőt, ritkább a spontán vetélés, vagy koraszülés, és még a fejlődési rendellenességek is 30%-kal ritkábban fordulnak elő. 

a terhesség jelei: hányás
Kép: depositphotos

 

 • Érzékenység a szagokra 

A megnövekedett ösztrogénszint miatt már a terhesség kezdetétől érzékeny lehetsz bizonyos szagokra. Amit addig szerettél, attól most viszolyogsz, egy-egy erősebb illat pedig hányingert, hányást is kiválthat a terhes nőből. Ez a fajta érzékenység nagyon egyedi korai terhességi tünet, feltétlenül csinálj egy tesztet, vagy fordulj orvoshoz. 

 • Undor bizonyos ételektől 

Anélkül, hogy akár csak tudnál róla, hogy terhes vagy, a tested ösztönösen is védelmezni kezdi a magzatot. Így tart távol téged egyes ételektől, melyek esetleg valamilyen módon árthatnak a babádnak.

 • Kívánósság, vágy olyan ételek iránt is, amiket nem szeretsz

A tested és a babád bizony egyértelmű jeleket küld neked arról, hogy milyen tápanyagra van szükségetek. A kívánósság inkább a terhesség későbbi időszakára jellemző. Azonban, ha naponta kívánsz meg olyan ételeket, amikre addig rá se bírtál nézni, érdemes utánajárni a dolognak, mert a terhesség korai jele is lehet.

 • Folyamatos éhségérzet 

A terhességet végigkíséri ez az állapot, ha rád azelőtt egyáltalán nem volt jellemző, akkor érdemes rögtön venned egy tesztet.

 • Székrekedés 

Attól a pillanattól kezdve, hogy teherbe esel, a testedben rengeteg változás történik. Bizonyos izmok ellazulnak, csökken a bélmozgás, ezek következménye lehet a székrekedés. Sok folyadékkal, mozgással, zöldség- és gyümölcsfogyasztással segíthetsz a problémán.

 • Megemelkedett testhőmérséklet 

Általánosan jellemző terhességi tünet, a hormonális és testi változások együttes eredménye a néhány tizeddel megemelkedett hőmérséklet. Érdemes odafigyelni rá!

 • Alhasi fájdalmak, görcsök

A fogantatás utáni hormonális változások a menstruációhoz hasonló alhasi görcsöket okozhatnak. Ez egy teljesen normális terhességi jel is lehet. 
Vannak azonban esetek, amikorfenyegető vetélésre, illetve méhen kívüli terhességre is utalhatnak ezek a jelek. 
 Ha tehát olyan panaszok jelentkeznek, mint vérzés, pecsételés, alhasi fájdalom, görcsölés, haladéktalanul keresd fel a nőgyógyászodat!

A terhesség későbbi szakaszaiban a méh növekedése is okozhat alhasi fájdalmakat.

 • Beágyazódási fájdalom és vérzés 

Néhány nő enyhe hasi fájdalomról számol be a fogantatás után 6-12 nappal, másoknál a várható menstruáció idején enyhe pecsételő vérzés jelenik meg. Mindkettő normális jelenség.

 • Folyás, hüvelyváladék

A fehér, szagtalan hüvelyfolyás teljesen normális velejárója a terhességnek még akkor is, ha a mennyisége a korábban megszokottnál nagyobb. Ez már néhány hetes terhességnél jelentkezhet. Ha azonban a folyás sárga, zöld, bűzös vagy viszketéssel jár, szólj az orvosnak, mert könnyen lehet, hogy fertőzést jelez.

 • Gyakori vizelési inger 

Ha ilyesmit tapasztalsz, nem biztos, hogy ráfoghatod a felfázásra. Ez a tünet végigkíséri az egész terhességet. Kezdetben a hormonváltozás az oka, később pedig, ahogy nő a pocakod, a baba egyre erősebben nyomja majd a húgyhólyagodat.

 • Leküzdhetetlen álmosság, kimerültség 

A hirtelen hormonváltozás miatt még a napi feladataid is nehezedre eshetnek, melyek azelőtt nem okoztak problémát. Ez a természet első jele arra, hogy állj le egy kicsit. A rád törő fáradtsággal lassításra, pihenésre kényszerít téged. Amint teherbeestél, el kell kezdened összehangolódni a babáddal, meg kell tanulnod rá figyelni. Ezt ebben a felgyorsult világban, ezer más tenivalód után rohanva nem tudod megtenni. Ez az első korai terhességi jel, érdemes hallgatni rá!

 • Gyakori fejfájás, szédülés 

Egy kis fejfájás miatt nem kell azonnal terhességi tesztet venni, számtalan más oka is lehet. Azonban terhesség idején a hormonváltozás miatt kitágulnak a vérerek, és lecsökkenhet a vérnyomás. Ettől rengeteg kismama szokott fejfájásra, szédülésre panaszkodni. Bár ez is a normál terhesség jelei közé tartozhat, az ájulás elkerülésére ilyenkor a fekvő helyzetben felemelt lábak segítenek, hogy visszajusson a fejedbe a vér.

A terhesség jele, a szédülés
Kép: depositphotos

 

A terhesség pszichés tünetei

 • Ingerlékenység 

A terhesség korai szakaszának egyik mellékhatása, hogy minden kis dolgon ok nélkül elkezdesz hisztizni. Nem kell megijedni, ez szintén a benned tomboló hormonok miatt van. A testi tünetek mellett hatalmas befolyást gyakorolnak a lelkivilágodra is. Ne aggódj, el fog múlni!

 • Hangulatingadozás 

Ha látszólag ok nélkül váltakozik a hangulatod az egyik végletből a másikba, az szintén egy terhességre figyelmeztető jel lehet. A terhességi hormonok okozta változások a lelkedre is kihatnak, ez pedig ilyen formában törhet a felszínre. 

 

Terhesség jelei fogamzásgátló mellett

Bár extrém ritkán, de előfordulhat fogamzásgátló szedése mellett is terhesség. Az így történt várandósság jelei megegyeznek a gyógyszer nélküli terhességével. 

Hogyan állapítható meg a terhesség rendszertelen menzesz esetén?

Van, amikor a terhességi legtipikusabb jele, a menstruáció elmaradása nem megállapítható a vérzések rendszertelensége miatt. Ilyenkor a hányinger, hányás, émelygés, fáradékonyság hívhatja fel a terhességre a figyelmet. Ebben az esetben is az utolsó menstruáció első napja számít a terhesség kezdetének. 

 

Mi a teendő, ha a terhesség jeleit észlelted magadon?

Szinte minden fenti tünetnek, a terhesség testi jeleinek és pszichés tüneteinek is lehet más magyarázata is. Okozhatja stressz, kimerültség, vagy valamilyen betegség. 
Ám, ha a felsoroltak többsége egy időben jelentkezett nálad, nagy valószínűsége, hogy egyszerűen csak a várandósság jeleit észlelted magadon. Mielőbb bizonyosodj meg róla gyógyszertárban, vagy drogériában kapható terhességi gyorsteszt segítségével. 

Ha a teszt negatív, pár nap múlva érdemes lehet megismételni, ha azóta nincs változás a terhesség jeleiben. 

Ha a teszt pozitív, az egyértelműen terhességet jelez. Ebben az esetben az utolsó menstruáció első napjától számított 6. héten érdemes felkeresni a nőgyógyászod. Azért ekkor, mert ilyenkor már ultrahanggal látható az embrió, illetve a szívműködés is. Ha megerősítést nyer, hogy egy élő terhességről van szó, akkor kezdetét veszi a várandósgondozás. 

 

Normálistól eltérő terhességi tünetek

Amennyiben alhasi fájdalmakat, görcsöket, barnás pecsételést, vérzést tapasztalsz, haladéktalanul fel kell keresni egy szülész-nőgyógyászt. Ezek a panaszok fenyegető vetélésre, illetve méhen kívüli terhességre utalhatnak, amiket minél előbb ki kell zárni. 

 

A terhesség jelei másoknál

Nézd meg, más kismamák, vloggerek hogyan tapasztalták meg a terhesség jeleit, hogyan élték át ezeket az első napokat:

 

 • A terhesség első jelei Dobó Áginál: 

 

 

 • A várandósságom legelső jelei 2019 | fatimapanka

 

 

 • Első trimeszter, várandósság jelei | Nyiro Szalome 

 

Mit mond a szakértő a terhesség korai jeleiről? 

 

A terhesség korai felismerése (Dr Czeizel Endre) 

 

 

Indexkép: depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja