SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

Családinet [cikkei] - 2011-11-07
A nők életének egyik legizgalmasabb és legfelelősségteljesebb időszaka az a kilenc hónap, amikor babát várnak. Ilyenkor a legfontosabb, hogy saját és leendő gyermekük egészségére, épségére odafigyeljenek. A várandósság idején az egyik leggyakoribb kóros állapot a cukorbetegség, annak is egy speciális formája, a terhességi cukorbetegség, amelynek hátteréről, kezeléséről és megelőzéséről a Budai Egészségközpont endokrinológusa, Dr. Pusztai Péter tájékoztat bennünket.
A terhességi cukorbetegség megelőzhető

„A terhesség alatt megnövekedett inzulinigény az egészséges nőknél nem okoz problémát, azoknál a leendő anyukáknál azonban, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, nem megfelelően táplálkoznak, súlyfelesleggel küzdenek, ikerterhességük van, 40 év felettiek vagy genetikailag hajlamosak rá, terhességi cukorbetegség alakulhat ki” - mondta Dr. Pusztai Péter.

A várandósság ideje alatt természetes módon nő az inzulin iránti igény, a 27. héten kétszeresére, a 36. héten pedig akár három-négyszeresére, mivel más, az inzulinnal ellentétes hatású hormonok szintje megsokszorozódik a szervezetükben.

A terhességi diabétesz általában nem jár a cukorbetegség általános tüneteivel - bőrviszketéssel, gyakori vizeletürítéssel, túlzott fáradékonysággal - leggyakrabban a kismama teljesen tünetmentes marad. A cukoranyagcsere egyensúlyának felbomlására ez utóbbi esetben is legkésőbb a terhesség 24-28. hetében végzett cukorterheléses vizsgálat során fény derül. A terhességi diabétesz kezelésének két alappillére a megfelelő étrend és annak kiegészítéseként szükséges lehet inzulinkezelés is. Az étrendi kezelés célja az anya és magzat számára szükséges tápanyagok biztosítása, normális vércukorszintek fenntartása mellett. A napi minimális energiabevitel 1500 kcal, ennek alapján napi 140 gramm szénhidrát bevitele lehetséges. A kismamák napi ötször étkezhetnek pontosan három óránként, és a terhesség után is legalább további hat hétig kell tartani a korlátozott étrendet. Abban az esetben, ha a diéta ellenére még mindig magas - 6.7 mmol/l feletti - a kismama vércukorszintje étkezés után, orvosi felügyelet mellett inzulinkezelés szükséges.


Az inzulinhiány következtében gyakrabban fordul elő koraszülés, fejlődési rendellenesség vagy terhességi toxémia. Csökken a méhlepény működése is, ezért romlik a magzat oxigén- és tápanyagellátása, amely a magzat elhalálozásához vezethet.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy azoknál a nőknél, akiknél az orvosok a terhesség alatt a fenti diagnózist állítják fel, később kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség is. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a szülést követően a diagnózis megerősítése céljából újabb vércukorterheléses vizsgálat szükséges.

„Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy rendszeres testmozgással, egészséges és jól összeállított étrenddel, valamint az ideális testsúly fenntartásával a legtöbb betegség megelőzhető. A nőknél életük során ezek a szempontok még inkább előtérbe kerülnek, hiszen nekik előbb-utóbb nem csak saját, hanem leendő gyermekük egészségére is vigyázniuk kell”- tette hozzá a doktor úr.

Forrás: www.morpho.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja