SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fiatal anyukák harmada nem várja meg, míg készen áll a szexre szülés után - állítja egy aggasztó új kutatás

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-07
A szülés csodálatos dolog, ám testileg és lelkileg is hihetetlenül megviseli a legtöbb anyukát - főleg, ha először élte azt át. A párkapcsolatunkba való visszarázódás sem mindig zökkenőmentes, hiszen a testi együttlét általában egészségügyi okokból várat magára - azonban a lelki felkészültségről sem szabadna megfeledkeznünk. Egy friss kutatás szerint az Y generációba tartozó fiatal anyukák harmada nem várja meg, amíg készen áll az együttlétre, ez pedig koránt sincs rendben.
A fiatal anyukák harmada nem várja meg, míg készen áll a szexre szülés után - állítja egy aggasztó új kutatás

Az orvosok szerint 6 hét alatt gyógyul meg a test - de a léleknek ez sokszor nem elég

Mint azt már mindannyian jól tudjuk, a nőgyógyászok legtöbbször hat hét várakozási időt rendelnek el, mielőtt újra együtt lehetnénk a párunkkal szülés után. Ennek több oka is van: a méhlepény leválása után egy körülbelül 22 centi átmérőjű sebet hagy maga után, aminek minimum 4-6 hétre van szüksége ahhoz, hogy begyógyuljon. Bár ez a seb kívülről nem látható, képzeljük csak el, milyen lenne, ha a testünkön lenne egy papírtányér méretű seb!

Annak érdekében, hogy ez a seb megfelelően begyógyulhasson, jó, ha nem kockáztatjuk a hüvelyi fertőzést, aminek együttlét után megnövekszik a kockázata, hiszen nem akarjuk meghosszabbítani a felépülés időszakát azzal, hogy nem vigyázunk magunkra.

A természetes szülés során a hüvelyben is rengeteg sérülés keletkezik, valamint a gát és a fenék környéke is fájdalmas lehet. A szexuális együttlét során ezeket a sebeket felsérthetjük, ami később számos gondot okozhat.

A császármetszés, bár rutinbeavatkozásnak tekintik, egy nagy hasi műtét, ahol szintén nem érdemes kockáztatni a császárseb kiszakadását.

A szülés utáni kontroll is hat hét leteltével következik, ezért érdemes megvárni, hogy az orvosunk megerősítse, hogy minden rendben van, mielőtt újra szexuális életet kezdenénk élni.


Egy kutatás szerint túl sokan vannak, akik nem várnak addig, míg készen állnak

A Motherly 2019-es kutatása szerint az Y generációba tartozó anyukák 31 százaléka azelőtt létesít szexuális kapcsolatot szülés után, hogy úgy érezné, készen áll rá.

A kutatás kimutatta, hogy a legtöbb anyuka a hat hét leteltével kezd érdeklődni a szexuális együttlét iránt, de nagyon sok édesanyának ennél több időre van szüksége, akár hat hónapra vagy egy évre is. Ezzel nincsen semmi baj, sőt, teljesen normális, hogy a testünknek és lelkünknek több időre van szüksége a gyógyuláshoz.

Diana Spalding szülésznő szerint kifejezetten fontos az, hogy a nő készen álljon az együttlétre, a fizikai és a lelki egészsége szempontjából is.

"A szexuális együttlét, mielőtt a nő készen áll rá, aggasztó. Először is, ha van valamilyen medencefenék diszfunkciója, vagy vaginális, anális vagy szeméremtesti sérülései vannak, akkor megfelelő egészségügyi ellátást kell kapnia, mielőtt szexuális életet kezdene élni, ami további sérüléseket okozhatna" - mondta Spalding a Motherlynek, hozzátéve, hogy az edukáció és figyelem hiánya a szülés körüli sérüléseket illetően egy elfogadhatatlan hiánya az egészségügynek.


Miért nem várnak az együttléttel, ha nem állnak rá készen, még akkor sem, ha az fájdalmas?

Egy, az Obstetrics & Gynecologyban megjelent kutatás szerint az anyák 17-36 százaléka tapasztal fájdalmat szexuális együttlét közben még hat hónappal a szülés után is, de csupán körülbelül 15 százalékuk fordul ezzel orvoshoz.

De vajon miért nem várnak az együttléttel, ha még fájdalmas is számukra?

A válasz az, amire mindannyian gondolunk: a társadalom, és főleg a partnerek által rájuk helyezett nyomás kényszeríti őket erre a döntésre.

A partnerek sokszor türelmetlenek, már a hat hét is soknak tűnik számukra, a hat hónapos vagy akár egy éves várakozás pedig egészen elképzelhetetlennek tűnik, így előfordulhat, hogy sürgetik a párjukat, aki pedig beadja a derekát, hiszen szeretné, hogy párkapcsolata a szülés után is működjön.

A társadalom, a környezet is nagy nyomást helyez a friss anyákra: ha a partner nem is sürgeti őket, előfordulhat, hogy a közösségi média, a család, barátnők, esetleg anyós bogarat ültetnek a fülükbe, miszerint ha a férfi otthon nem kapja meg, amire vágyik, azt máshol fogja keresni.

Ezek a tényezők könnyen rábírhatják a frissen szült anyukákat, hogy megtegyék azt, amire nem állnak készen, és ez bizony sok esetben nehezen kezelhető egészségügyi problémákat, vagy mentális problémákat idéz elő.

"Nyomást érezni arra, hogy szexeljünk, egyszerűen nincs rendben. Az egészséges és beteljesítő szülés utáni szex egy csodálatos dolog, de biztosítanunk kell a nőket arról, hogy ők is fontosak" - mondta Spalding a Motherlynek.


Már a gyermek tervezésekor tisztázzuk a párunkkal, hogy megértésre és türelemre lesz szüksége

Szülés után valóban úgy érezhetjük, hogy mindenki fontosabb nálunk: az újszülött gyermekünk, a partnerünk, a család, aki mindenben próbál segíteni. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy mi is számítunk, mi is fontosak vagyunk, hiszen nemrég hordtuk ki a testünkben azt a csodát, aki most a család szeme-fénye. A szülés pedig bármilyen csodálatos is, sok fájdalommal és szenvedéssel járhat, és ezt fel kell dolgoznunk.

Jó, ha a párunkkal már a gyermekvállalás tervezésekor megbeszéljük, hogy szülés után az együttlét bizony addig váratni fog magára, amíg készen nem állunk rá, a riogatókra pedig nem érdemes hallgatni. Az egészséges és boldog család alapja a testileg és lelkileg is egészséges anya, az egészséges anyához pedig megértő és segítő környezet és partner szükséges.

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja