SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért hullik a hajam szülés után?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2014-04-08
Azért jelentkezem soraimmal, mert egyik kedves betegünk levelében az alábbiakat írta, majd személyesen is megkeresett. Mivel története sajnos elég tipikus, ezért kívánom közkinccsé tenni az ismereteket.
Miért hullik a hajam szülés után?

„Május 30-án született meg a kisfiam, a mai napig kizárólag szoptatom. Kér hónap múlva erős szívdobogásom, hajhullás, gyengeség lépett fel. Ekkor azzal nyugtattak meg, hogy ez a hajhullás csak a szokásos, a szülések utáni jelenség, nincs jelentősége. A lejáró jogosítványom miatt júliusban azonban elmentem a háziorvosomhoz, aki elküldött laborvizsgálatra. Kiderült, hogy a labor alapján hyperthyreosisom van (TSH: 0,008, T3: 18,63, T4: 50,59). Elmentem a belgyógyászhoz, aki kért egy újabb labort (ez szeptemberben volt: TSH: 60,410, T4: 5,34, T3: 3,40), addigra már hypothyreosisra utaló vérkép jött ki.”

A vizsgálat során kiderült, hogy a betegünknek a pajzsmirigye megnagyobbodott, tömött tapintatú, jellegzetes  ultrahang leletet észleltem, és ami meglepőbb volt a tarkótájon tenyérnyi volt látható (1. ábra).  Más esetekben nem ilyen foltos jellegű, hanem diffúz a hajhullás (2. ábra).
 

1. ábra 2. ábra


Kiderült a vizsgálat után, hogy szülés utáni ún. „post-partum” pajzsmirigygyulladása zajlott, ill. zajlik le, ezt támasztották alá a pontosan leírt tünetek. Fontos tudni, hogy ez a betegség a szülések 17-20%-ban kialakul, de sajnos ritkán diagnosztizálják, gyakran elintézik azzal, hogy a szülés után ez „elő szokott fordulni”, vagy éppen „természetes jelenség”.

Mi is ez a betegség?

Ez az ún. post-partum thyreoiditis (PPT) a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki a szülések 13-20%-ában!  A PPT népegészségügyi jelentőségét az adja, hogy ez a betegség is gyakran “rejtve” marad és valami egészen más betegséggel “kezelik” a kismamát.

Melyek ezek a legfontosabb jelek, tünetek?

  • a pajzsmirigy megduzzadása (strúma, golyva),
  • erős szívdobogás
  • befolyásolhatatlannak tűnő hajhullás
  • fulladás érzése, nagyfokú (ok nélküli kimerültség)
  • jelentős hízás.

A betegséget már a Mátyás király korából származó könyvekben is ábrázolták, de csak az utóbbi időben vált ismertté és kezelhetővé.
Gyakori jelenség a várandós nők körében, hogy testszőrzetük, így a hajuk is megerősödik. Mindennek az oka az, hogy a terhességet fenntartó hormonok egyrészt fékezik a szőrzet és a haj kihullását, másrészt serkentik növekedésüket.

A hajnövekedés fázisai

 

1. táblázat


A haj- és szőrszálak növekedése több fázison megy keresztül (1. táblázat): a növekedési szakasz után ún. átmeneti szakasz következik, majd a nagyjából 3 hónapos nyugalmi fázis során a hajhagyma elszarusodik, és végül a hajszál kihullik. Hajunk nagyjából 5-10%-a van nyugalmi szakaszban, ami azt jelenti, hogy a fejünkön lévő nagyjából 100 ezer hajszálból napi kb. 100 kihullása teljesen természetes.

A terhesség alatt megnövekedett ösztrogén- és progeszteronszint hatására a szokásosnál több hajszál kerül a növekedési szakaszba, emiatt a haj dúsabb lesz és gyorsabban nő, a szülés után viszont, ahogy a hormonok szintje normalizálódik, visszaáll a hajszálak életének normális üteme. Emiatt fordul elő, hogy a szülés utáni kb. 3. hónapban a kismamák rémülten tapasztalják, hogy hajuk nagyobb mennyiségben kezd el hullani – ez azonban nem kóros jelenség, de ha valaki zavarónak találja, könnyen tehet ellene.
A postpartum thyreoiditis jelentősége az, hogy idejében történő felismerésével sok kellemetlen és felesleges vizsgálat elkerülhető, a betegség gyógyítható. Sajnos az esetek egy részében a lefolyás nem kedvező, a szülést követő egy éven belül kialakul az átmeneti vagy végleges pajzsmirigy−diszfunkció. A betegség egy korábban is fennálló autoimmun thyreoiditis akut fázisa, ami a terhesség alatti immunszuppresszió, azaz immungátlás szülést követő megszűnésével visszacsapás szerűen jelentkezik.
A postpartum thyreoiditis patológiai alapja krónikus destruktív gyulladás, melyre a Hashimoto−thyreoiditishez hasonló krónikus limfocitás infiltráció jellemző. A gyulladásos folyamat eredményeként a pajzsmirigy follicularis szerkezetű, ill. a follicularis hámsejtek pusztulnak.  Ezek a káros fehérjék, antitestek kötődhetnek a hajhagymákhoz és azokat képesek destruálni.

A postpartum thyreoiditis hosszú távú következményeit jelzik azok az adatok, melyek szerint a gyulladás lezajlása után egy évvel a betegek 20–30%−ában, a szülést követő 7. évben pedig mintegy 50%-ban definitív hypothyreosis alakul ki. (2. táblázat). A hyperthyreotikus fázisban béta−blokkoló adása csökkentheti a tüneteket, gátlószeres kezelés ellenjavallt, szteroid kezelés az esetek túlnyomó többségében nem indokolt. Hypothyreoticus fázisban megfelelő dózisú pajzsmirigyhormon készítmény adható. A gyulladás az esetek egy jelentős részében valóban felszívódó és ellenőrzött szerves szelén készítmény adásával (kontroll mellett) gyógyítható és megelőzhető. Az esetek egy részben helyi kezelés válhat szükségessé, amely javítja a vérkeringést és / vagy a hajhagymák hormonális szabályozását.

Lényeges tehát, hogy azok a hölgyek, akiknek autoimmun pajzsmirigy betegségük van, gondoljanak arra, hogy a szülés után a betegség kiújulhat, másrészt, akiknek „ismeretlen” eredetű hajhullásuk kezdődik szülés után, akkor időben gondoljanak a pajzsmirigy betegségére, mert időben még lehet segíteni.

2. táblázat

 

Indexkép: Depositphotos.com

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja