SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fájásokról

Nováky Rita [cikkei] - 2004-03-01
Mindenki szeretné tudni szülés előtt, milyenek a fájások. Arra gondoltam, leírom, hátha segítek ezzel azoknak, akik az első babájukat várják.

A fájások különbözőek a szülés egyes periódusaiban.
A fájásokról

A jósló jellegű fájásokról:
a terhesség utolsó heteiben jelentkezhetnek, sokszor fájdalmat nem okozó méhösszehúzódások formájában, de gyakran becsapják a terhest azzal, hogy rövid ideig rendszeresen jelentkeznek, pl. 10-20 percenként. Ezek a fájások nagyon rövid ideig tartanak és hamar megszűnnek. Erősségük sem éri el a kezdődő vajúdás méhösszehúzódásait. Ezek a fájások készítik elő a méhet-méhszájat a szülésre.

A tágulási szak fájásairól- objektíve:
ezek már jól megkülönböztethetők a jóslófájásoktól. Rendszeresen jelentkeznek, kezdetben 15 percenként, majd a tágulás előrehaladtával egyre sűrűbbekké válnak. Időtartamuk a 20-másodpercről a közel 1 percre változik, ami nem kis próbatételt jelent a vajúdó számára. Ezeknek a méhösszehúzódásoknak hatására a magzat koponyája a medencebemenetére illeszkedik /medencebemenet: a csípőcsont belső felszíne, a szeméremcsont felső, belső része és a keresztcsont belső felszíne által alkotott ovális gyűrű/, a magzat kialakítja a megszületéskor optimális henger formáját - behajlítja a fejét, az álla a mellkashoz közelít, és a méhszájat tágítja, megrövidíti. Először szülők esetében a méhszáj az első fájásokra, akár az intenzívebb jósló fájásokra is, megrövidül, úgymond felszedődik. Többedszer szülőknél a méhszáj kinyílik és a felszedődése relatíve később kezdődik meg. Amikor a méhszáj eltűnt, azt jelenti, a méh részéről nincsen akadálya a megszületésnek. Most következik a magzat "munkája".

A kitolási szak fájásairól:
ezek a fájások nagyon intenzív fájások, bár általában nagy fájdalmat az asszonyok nem jeleznek. A préselési - székelési ingert érzik, melynek a magzatnak a végbélre gyakorolt nyomása az oka. Ebben a méh igen erős, kemény összehúzódásával a magzatot segít kipréselni. A magzat komoly munkával nyomja át magát a számára igen szűk medencén, és ez csak fájás alatt lehetséges. A fájás alatt lévő méh szinte megtámasztja, segíti a magzat útját a medence "útvesztőin". A magzat a medencének csak bizonyos átmérőin fér ki, és ezt a magzatnak végig kell tudnia járni. Persze ők, és mi is annak idején pontosan tudtuk, hogyan lehet előbújni. De ehhez idő, türelem, no és jó fájások kellenek. A vajúdó a fájásszünetekben a kiegyensúlyozott légzéssel segítheti babáját, hogy ő is megfelelő oxigént kapjon a nagy munkához.

A lepényi szak fájásairól:
a megszületés után a méh erős összehúzódásban marad, így segíti elő a méhlepény megszületését. A méhlepény nem képes összehúzódni, ha a méh "alóla" összehúzódik, akkor elválnak egymástól és leválik a lepény. Ez több-kevesebb vérzéssel is jár, mert a lepény és a méh között egy vérömleny keletkezik, ami a lepény további leválását is segíti. A lepényi szak méhösszehúzódásai nem okoz az anyáknak problémát. Nemcsak azért, mert a tágulási fájásokhoz képest nem is annyira fájdalmasak, hanem azért is, mert ott van náluk a legnagyobb fájdalomcsillapító: A BABA.

Az utófájásokról:
ezek az újszülött szoptatásakor jelentkeznek. A mellbimbó ingerlésekor a szervezet oxitocint /a fájásokért felelős hormonszerű anyag/ bocsájt ki, ezzel segíti a méhet a szülés előtt állapotának mihamarabbi visszaállítására. Az utófájások először szülőknél érzetre nem túl erősek, de többedszer szülők esetében igen intenzívek és fájdalmasak lehetnek. A többedszer szülőknél a méh az oxitocinra érzékenyeben reagál.

A fájásokról szubjektíven:
sokan kérdezik még a szülés előtt, milyenek is a fájások, ki fogom-e bírni stb. Mindenkinek tudnia kell: a fájások fájnak. Sokszor nagyon fájnak. Csak úgy vagyunk teremtve, hogy ezeket a fájásokat uralni tudjuk azzal, hogy tudjuk, mi történik a testünkben ebben az időben. Uralni tudjuk, hogy a párunkba kapaszkodunk, és együtt minden nehézség jobban elviselhető. Uralni tudjuk azzal a tudattal, hogy "ügyes leszek, ne érezze a babám az én szenvedésem".

A fájdalom tehát van, az elviselése, saját hasznunkra formálása már a mi dolgunk. Az első fájások, a tágulás elején nagyon meglepőek, és éppen kibírhatóak. /Ezek már nem a szülésznő, hanem a négyszer szült anya tapsztalatai/ Az ember lánya elégedett, hogy ezek pont jók, ha így marad végig, nem is lesz ez olyan veszélyes. De ahogy a fájások egyre sűrűbben jönnek, egyre hosszabbak, egyre nehezebb az átvészelésük is. Jön a méhösszehúzódás. Az ember észleli, elhatározza, hogy ezt most és csak most kibírja valahogy. És amikor a fájdalom csúcspontja elérkezik, úgy gondolja, ezt már nem lehet kibírni. S mire ezt átgondolom, addigra a fájdalom enyhül és a fájásszünetekben annyira megszűnik, mintha nem is szülésben volnánk. Ilyenkor érdemes ezt a percnyi időt kihasználni, gyorsan ellazulni, minden porcikámmal és akár jót aludni pillanatnyit, akár a párom szeméből erőt meríteni.

A fájásszünetekben való ellazulás, alvás többórai pihenés érzetét kelti. Ezt nevezem én a fájdalom uralásának. Mikor a tolófájások megérkeznek, nagy meglepetés éri az embert: ezek nem is fájnak. Illetve fájnak, de nem azzal a lehetetlen kismedencei, szeméremcsont mögötti szétszakadós fájdalommal. A kitolásban a fájások alatt ellenállhatatlan kényszert érez a szülőnő a préselésre, nyomásra, és ilyenkor már a méhszáj nem áll a magzat útjába, lehet nyomni. Végre azt csinálhatom, amit a szervezetem diktál. Ez nagyon jó érzés. Nem beszélve a Várva Várt kibújásáról.

S hogy miért beszéltem ennyit a dologról? Mert úgy gondolom, hogy a szüléshez óhatatlanul hozzátartozik a fájdalom. A szülés átéléséhez, feltételezve, hogy nem epidurális érzéstelenítést választott a vajúdó, hozzátartozik. Nagy sikerélményt ad az ember lányának a fájdalmon való uralkodás. Természetesen teljesen megértem azokat, akik a gerincvezetéses érzéstelenítést választják. Nem érzem az ő szülésüket kevesebbnek, kisebb "teljesítménynek", de a fájdalomról szóló írásommal azokat szeretném erősíteni, akik a hagyományos utat választják. Ezzel kívánok mindenkinek boldog szülést:

Utólagos megjegyzés:
az írásban olyan elnevezéseket használtam, pl. vajúdó, szülőnő, magzat stb., amelyeket a szülésznői nyelvezetben használatosak. Csak egyszer fordult elő az a nem szakszerű szó, hogy BABA, nem véletlenül naggyal írva.

Fotó: DanielReche / pixabay

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja