SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jóga a várandósságban és a szülésnél is segít

Családinet [cikkei] - 2012-03-01
A várandósság és a szülés hatalmas változást és próbatételt jelentenek a kismamáknak. A testi-lelki felkészülést segítheti a kismama jóga, amely a magzat fejlődését is segíti. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza a jóga testi vonatkozásairól, Tóth Eszter, az Oxygen Wellness kismamajóga oktatója a lelki töltődésről beszélt.
A jóga a várandósságban és a szülésnél is segít

Mire készít fel a kismamajóga testileg?

A kismama jóga végígkísérheti a kismamákat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 14 hetet. Önmagában már a nyugodt légkör, a harmonikus mozgás ás az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív hatással vannak a várandós nőkre, de a testi hatások is lényegesek. A gyakorolt ászanák (testhelyzetek) serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez.

- Már az is hasznos, hogy a kismamák tudatosan koncentrálnak ezekre az izmokra, érzékelik és megtanulják befolyásolni a testük, az izmaik működését. A kismamajóga nagy előnye, hogy magában foglal egyfajta intimtornát, ami nem csak a szülésnél jelent segítséget, de megelőzheti a később jelentkező inkontinenciát is. Mert bár kétségtelen, hogy a vizelettartási problémák egyik legnagyobb rizikótényezője a szülés, a gát izmainak megerősítésével ez a gond megelőzhető vagy később a panaszok enyhíthetők. A speciális tréning a szülésnél hozzájárulhat a könnyebb táguláshoz, így csökkenthető a gátmetszés szükségességének esélye is. Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák elsajátítanak a jógán. A megfelelően alkalmazott jógalégzés ugyanis nem csak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de a stresszt is csökkenti, sőt a fájdalommal való megküzdésben is segít - ismerteti dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza.

Lelki egymásra hangolódás



-    A kismamajóga egyik legnagyobb előnye, hogy segít a várandós nőknek relaxálni, szembenézni, megküzdeni az esetleges félelmeikkel, illetve kapcsolatot teremteni a babájukkal. Az anyuka megtapasztalhatja, hogy az ő hangulata - amit a jógával pozitívan tud befolyásolni - a magzatra is hat, és szinte tapinthatóan jobban érzi magát. - hangsúlyozza Tóth Eszter, az Oxygen Wellness kismamajóga oktatója, aki maga is fiatal anyuka, ám amint a babája engedi, továbbra is lelkesen vezeti a várandósokat a jógafoglalkozásokon. - A kismamajógában fontos a jóga nidra, ami egy mély relaxációs állapot, teljesen ellazult testtel, kisimult elmével. Ebben az állapotban lehet „programozni” azokat a pozitív célokat, amelyeket szeretnénk elérni a várandósággal, a szüléssel, a babával való kommunikációval kapcsolatban.   

A rendszeres jógagyakorlás lecsendesíti az elmét, segít megteremteni azt a koncentrált befelé figyelést, ami segíti a jobb agyfélteke intuitív működését. Ez később a szülésnél is előhozható állapot. A relaxáció, a légzőgyakorlatok és a meditáció mind arra irányulnak, hogy nagyobb önbizalommal és kiegyensúlyozottan éljük át a várandósságot és a szülést. A bennünk lévő ösztönös tudást és belső erőt aztán remekül hasznosíthatjuk a regenerálódás időszakában és könnyen továbbvihetjük a baba-mama jóga gyakorlásában is.   

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó:
3charly86: Weihnachtliche Schwangerschaft

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja