A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgásfigyelő alkalmazás mentette meg a magzat életét

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-25
Egy amerikai kismama gyanakodni kezdett, hogy kisbabája nem mozog eleget az anyaméhben. Gyanúját egy külön erre a célra kifejlesztett telefonos alkalmazás is megerősítette, így még idejében sikerült megmenteni a kislány életét - adta hírül a Popsugar.
Mozgásfigyelő alkalmazás mentette meg a magzat életét

Emily Eekhoff terhessége 33. hetében járt második gyermekével, amikor feltámadt benne a gyanú, hogy valami nincs rendben a baba körül. Hogy kétségeit eloszlassa, letöltötte a Count the Kicks nevű telefonos alkalmazást, amely segített neki a magzatmozgás számolásában.

Néhány óra múlva kiderült, hogy félelme nem volt alaptalan, a kisbaba alig mutatott aktivitást. Mivel a szülők tudták, hogy ez komoly gondot jelezhet, rohantak a kórházba. Itt az ultrahangos vizsgálat megállapította, hogy a köldökzsinór háromszor szorosan a baba nyakára tekeredett, ezért azonnal elvégezték a sürgősségi császármetszést.

Az orvos később azt nyilatkozta az USA Today című lapnak, hogy ha nem veszik észre a bajt, a kis Ruby valószínűleg egy napon belül életét veszítette volna. Így azonban mindössze 20 napos koraszülött osztályi kezelés várt rá.

„Azt hiszem, Isten vigyázott ránk azon a napon. Jó az is, hogy vannak már eszközeink annak felismerésére, mikor kell azonnal cselekedni, ha baj van.” – nyilatkozta az anya az USA Today-nek.

A Count the Kicks ingyenes alkalmazást öt olyan nő fejlesztette ki, akik korábban már hoztak világra halva született gyermeket. Az app azt számolja, mennyi idő telik el addig, amíg a baba tízszer megmozdul. A társaság vezetője, Emily Price így magyarázta a módszerüket: „Egy felnőtt is kevesebbet mozog, ha rosszul érzi magát. Csak feküdni szeretnénk a kanapén vagy az ágyon, és lehetőleg nyugton maradni. A babákkal ugyanez a helyzet. Ha nem érzik jól magukat, kevesebbet mozognak. Néha a rúgások számlálása az egyetlen jele – és a legkorábbi jele – annak, hogy valami nem megfelelő odabenn.”

Az alkalmazást Iowában próbálták ki először, és ennek, valamint a széleskörű tájékoztató kampánynak is köszönhető, hogy öt év alatt 26 százalékkal sikerült csökkenteniük a halva születések számát. Számításaik szerint, ha egész Amerikában tudnák ezt az eredményt hozni, az évi 6000 megmentett babát jelentene.
 

Hogyan figyeljük a magzatmozgást?

A terhesség utolsó két hónapjában erősen ajánlott minden kismamának, hogy naponta ellenőrizze babája aktivitását. Ennek legegyszerűbb módja, ha az oldalunkra fekszünk, és két kezünket a hasunk két oldalára tesszük. Fél óra alatt legalább öt mozdulatot kell érzékelni.

Ha ez nem sikerül, nem kell rögtön pánikba esni. A baba felébreszthető néhány szem gyümölccsel, egy kis csokival vagy zenehallgatással. Ha azonban 24 óra alatt alig érzünk mozgást, vagy épp ellenkezőleg, rendellenesen sokat mocorog, vergődik a kicsi, mindenképpen menjünk be a kórházba kivizsgálásra!

Fotó: Andriele / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja