SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kinek jár a 219 ezer Ft-os kompenzációs támogatás?

Molnár Anita [cikkei] - 2021-09-02
Azoknak jár ez az állami támogatás, akik jelentős bevételkiesést szenvedtek a járványügyi intézkedések miatt, pl. a szálláshely-szolgáltatást végzők, edzők, oktatók, előadók, cipész, órás, fodrász, manikűrös, rendezvényszervező stb. A tevékenységek pontosan meg vannak határozva a rendelet mellékletében. Itt tudod végigböngészni:
Kinek jár a 219 ezer Ft-os kompenzációs támogatás?

A támogatás iránti kérelem beadására több lehetőség is van, az elektronikus úton, e-papíron történő beadáshoz írtam egy külön cikket, így könyvelő nélkül is be tudod adni. Link a cikk végén 🙂

Kinek jár az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása?

A támogatásra jogosult, aki:

  • önfoglalkoztató
  • nincs alkalmazottja (ő már kapott bértámogatást)
  • nem kifizető (már kaphatott adókedvezményt)

Tipikusan ilyenek az egyszemélyes kisvállalkozók, mikrovállalkozások és az adószámos magánszemély szállásadók.

Nem kizáró ok, ha mellette van munkahelyed!

Azoknak jár ez az állami támogatás, akik jelentős bevételkiesést szenvedtek a járványügyi intézkedések miatt, pl. a  szálláshely-szolgáltatást végzők, edzők, oktatók, előadók, cipész, órás, fodrász, manikűrös, rendezvényszervező stb. A tevékenységek pontosan meg vannak határozva a rendelet mellékletében. Itt tudod végigböngészni:

Rendelet: 310/2021.(VI.7.) Korm. rendelet

A rendelethez tartozik egy „Hirdetmény” is, olvasd végig ezt is, ebben vannak a támogatás gyakorlati tudnivalói. A Hirdetmény itt érhető el: https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/1/5/7/7/doc_url/Hirdetmeny.pdf

A leggyakrabban felmerülő kérdésekből összeállítottak egy GYIK-ot, itt találod a válaszokkal együtt: https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/1/5/9/8/doc_url/GyakranIsmeteltKerdesek_onfogl_0618.pdf

Egy dolgot kiemelnék ezekből: mit jelent a tényleges főtevékenység?

Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a jogosultnak az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelete (továbbiakban: 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelet) hatálybalépését, tehát 2021. június 8. napját vagy a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatálybalépését, tehát 2020. november 11. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

Magyarul: nem az az irányadó, hogy az adószámodnál (törzsadatban) mi van megjelölve fő tevékenységként, hanem a bevételed eloszlása!

Mennyi a támogatás összege?

219 ezer Ft

Hivatalos megfogalmazásban: a támogatás mértéke a hirdetmény megjelenésekor érvényes garantált bérminimum egy havi összege, azaz 219.000 Ft, amely támogatásként kerül folyósításra. A támogatott a kompenzációs támogatás teljes összegét bevételként tartja nyilván.

Mit kell vállalni a támogatás érdekében?

Fenntartási kötelezettségünk van: a vészhelyzet megszűnését követő két hónap. Addig nem szabad megszüntetni, sem szüneteltetni a tevékenységet!

Meddig lehet beadni az önfoglalkoztatási pályázatot?

A vészhelyzet utolsó napjáig, még nincs pontos időpont

Hová kell beküldeni az önfoglalkoztatási kérelmet?

A területileg illetékes kormányhivatal foglalkoztatási osztályához. Ez becsapós, mert pl. Budapesten nincs minden kerületben foglalkoztatási osztály...

Ezen a linken irányítószám alapján meg tudod nézni, hogy hová tartozol: https://nfsz.munka.hu/tart/kapcsolat/foosztaly

Mikor utalják a 219 ezer Ft-ot?

Az életben: Az eddigi tapasztalatok egész eltérőek. Van, akinek a beadást követő 2-3 napon belül már a számláján volt a pénz, de van, aki 3 hét után kapta meg.

Hivatalosan: A járási (fővárosi kerületi) hivatal nyolc munkanapon belül határozatban dönt. A támogatással összefüggő tennivalók és eljárások tekintetében az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályai szerint kell eljárni.

Kell-e beszámolót küldeni a támogatás felhasználásáról?

Hivatalosan: Az Önfoglalkoztató a támogató határozat mellékletét képező Beszámoló lapot a fenntartási kötelezettség lejártát követő nyolc napon belül köteles benyújtani a járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. Amennyiben a beszámolás nem kerül elfogadásra, a támogatása visszakövetelésre kerül. Az elfogadott beszámolóról a kormányhivatal külön nem értesíti az önfoglalkoztatót.

Magyarul: a vészhelyzet megszűnését követően két hónapig van fenntartási kötelezettségünk, és ehhez képest 8 napon belül kell beadni (azaz vészhelyzet vége + 2 hónap+8 nap a beszámolási határidő)

Hogyan lehet beadni a támogatási kérelmet?

Adószámos magánszemély: papíron, személyesen/postán, ill elektronikus úton is beadhatja

Egyéni vállalkozó: csak elektronikusan, az e-papíron történő beküldéshez készítettem egy külön cikket, itt találod: https://tudatosadozo.hu/hogyan-lehet-beadni-a-palyazatot-a-219-ezer-ft-os-onfoglalkoztatok-kompenzacios-tamogatasara-lepesrol-lepesre/

Nyitókép: Csaba Nagy képe a Pixabay -en.

Molnár Anita


Molnár Anita
Adótréner, családi adótanácsadó

Magánszemélyek, családok adóügyeire specializáltam magam. Lakáskiadás, szállásadás, családi kedvezmény, adóbevallás készítés miatt fordulnak leggyakrabban hozzám az ügyfeleim.

Elérhetőségeim:
E-mail: iroda@tudatosadozo.hu
Honlap: http://tudatosadozo.hu/
Blog: http://tudatosadozo.hu/blog/

Ezt is érdemes megnézned:
1. Lakáskiadás tréning: http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja