SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A munkanélküliségről

Kókai Kata [cikkei] - 2006-07-24
A munkanélküliség szinte az egész világon problémát jelent. Hazánkban pedig az átlagosnál is többen maradnak munka nélkül.
A munkanélküliségről

Hazánkban hosszú évek óta jelent problémát a munkanélküliség. Az utóbbi egy-két évtizedben teljesen megváltozott a munkaerőpiac, magasabbak lettek az elvárások, s főként a versenyszférában dolgozók életét nehezítik meg a farkastörvények, melyek nem kedveznek a családi életnek. Korábban bárki nyugodtan vállalhatott gyermeket annak tudatában, hogy munkahelyén a GYESt követően is tárt karokkal fogadják, s ha úgy látja jónak, egészen az első nyugdíjig ugyanott dolgozhat.

Nem kifizetődő a munkahelyi ragaszkodás

Szüleinktől, nagyszüleinktől gyakran hallhatjuk, korábban mennyivel könnyebb volt az élet. A középkorúak közül sokan még mindig ragaszkodnak régi munkahelyükhöz, hiszen korábban természetes volt a fejlődési lehetőség, a fizetésemelés, a biztos munkahelyi háttér. Ma már azonban nem alapozhatjuk jövőnket egyetlen munkahelyre, hiszen az elvárások egyre nőnek, s egyre nehezebb új munkahelyet szerezni, vagy megtartani a régit.

Napjainkban a munkavállalók többsége nem egyszer vált munkahelyet. Ez nem a munkavállalók természetét, inkább a munkahelyek minőségét, változását mutatja meg. A számtalan törvényváltoztatás, a kisvállalatok ellehetetlenítése miatt egyre több munkáltató kénytelen megválni alkalmazottjától, vagy ha képes másokat foglalkoztatni, akkor sem tud fizetésemelést, biztos megélhetést garantálni. Az alkalmazottak pedig igyekeznek jobban fizető munkahelyet találni, hogy az állandó áremelések mellett is biztosítsák megélhetésüket.

Statisztikák, adatok

A Központi Statisztikai Hivatal felmérései alapján 2006 február-április közötti időszakban mintegy 7,5-7,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Előző év ezen időszakában mintegy 18 ezerrel kevesebb munkanélküli volt hazánkban. A munkanélküliek mintegy fele(!) egy éve, vagy annál régebben keresett állást.

Bár több a munkanélküli férfi, mint nő, a nők körében az utóbbi néhány évben megnövekedett a munkanélküliség aránya. Ennek oka sokszor a gyermekvállalási szándék, a fiatalabb nőket kevésbé alkalmazzák, mivel előbb-utóbb gyermeket szeretnének, a negyven év feletti nők pedig még nehezebben találnak állást. A képzettség is fontos szereppel bír a munkanélküliek körében. Az alacsonyabb képzettséggel rendelkezők körében nagyobb a munkanélküliség aránya.

Életkorfüggő a munkanélküliség

A munkanélküliek életkorát tekintve nagy különbségek figyelhetők meg a néhány évvel korábbi adatokhoz képest. Mivel napjainkban hosszabb ideig tartanak a tanulmányok, s a nyugdíj korhatár is emelkedett, a fiatal korú munkanélküliek aránya csökkent, az idősebben körében azonban többek váltak munkanélkülivé. Főként az idősebb korosztály talál nehezen munkát, mely a képzettség hiányának köszönhető.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja