A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Helytállás a munkahelyen

Kókai Kata - 2006-06-26
A megváltozott munkaerőpiac miatt sokan hátrányba kerültek, ráadásul a számtalan új adó, a rengeteg reform sem segíti a munkavállalókat.
Helytállás a munkahelyen

Hazánkban ma is rengeteg ember tart attól, hogy elveszítheti munkahelyét, biztos megélhetési forrását. Nem egyszer hallhatjuk szüleinktől, hogy régen ez másképp volt. Régen elég volt egy középfokú végzettség, s biztosítva volt a megélhetés egészen a nyugdíjig. Ma már ez másként működik. Nem elég egy oklevél, diploma kell, és motivációs levél, és japán nyelvtudás, persze pluszba nem árt, ha még agilis és attraktív is a jelentkező. De akkor hogyan tovább? Hogyan találhatunk álommunkát és hogyan érjük el, hogy biztos helyünk legyen egy munkahelyen?

Helytállás a munkaerőpiacon

A helytállás ma már nem egyenlő a dolgozni akarással. Főként a nők indulnak hatalmas hátránnyal, hiszen életükben mindig akad olyan tényező, ami hátráltatja a munkavállalást. Először azt kifogásolja a munkáltató, hogy még fiatal, nincs családja (ebből arra következtet, hogy rövidesen szeretne), majd ha már gyermekkel bővült a család, az jelent akadályt. Persze egy nőnek helyt kell állnia a tanuló, az alkalmazott, a családanya, s a feleség szerepében is. Sokszor a hosszú ideig tartó tanulás, majd a munka akadályozza a családalapítást. Akkor mi lehet az arany középút?

Tény, hogy a nagyvárosokban nem nehéz elhelyezkedni, hiszen mindig akad egy üzletlánc, vagy egy nagyvállalat, amely munkaerőt keres. A karrierre vágyóknak azonban nincs ilyen könnyű dolga. A megfelelő végzettségen kívül a nyelvtudás, a gyakorlat is fontos szerepet játszik, de mindez még mindig nem elég egy jó munka elnyeréséhez. Újabban a legképzettebbeknek is el kell sajátítaniuk az önmenedzselés képességét, másként egy talpraesettebb jelentkező könnyen elnyerheti a kiszemelt állást.

Pénz, karrier, család

Három szinte összeegyeztethetetlen fogalom. Az aktívan dolgozóknak ma számtalan választási lehetősége adódik. Nyithatnak saját vállalkozást, elhelyezkedhetnek egy cégnél, vagy akár több munkát is vállalhatnak. A magas fizetés, a karrier azonban nagy áldozatot igényel, és nem egyszer a magánélet rovására mehet. Időt, energiát nem kímélve belevethetjük magunkat a farkastörvények uralta világba, de ez esetben a családon csattan az ostor. Arany középutat pedig nehéz találni; a karrierépítés és a családra szánt elegendő együtt szinte elképzelhetetlen.

Kihasználhatók az alkalmazottak

Sokan esnek bele saját félelmük csapdájába. Annak hitében, hogy képtelenek más munkahelyet találni, olyan feladatokat is vállalnak, mely nem tartozik hatáskörükbe. Nem egy felettes visszaél alkalmazottai munkanélküliségtől való félelmével, s a lehető legtöbb munkával terheli őket.

Nem csak kis cégek, de nagyvállalatok is sokszor igazságtalan, olykor jogszabályba ütköző módon kezelik alkalmazottaikat. Még mindig jellemző, hogy az állítólagos esélyegyenlőség ellenére egy nő átlagosan30 százalékkal keres kevesebbet férfi munkatársainál. Emellett rengeteg alkalmazott kevesebb fizetéssel van bejelentve, mint amennyit valójában kézhez kap. Ennek ellenére még mindig rengetegen vállalnak plusz munkát, s küzdenek azért, hogy megtarthassák állásukat.

Fontos megérteni, hogy nem az a jó munkaerő, aki feltétel nélkül teljesíti felettese minden óhaját. Attól senki sem válik nélkülözhetetlenné, hogy kérdés nélkül időt és energiát nem kímélve mindent megtesz akkor is, ha azzal felettese csak kihasználja.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja