SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerekes nők, ha megfeszülnek se keresnek annyit, mint a férfiak

- 2019-01-08
A nők egészen 20-25 éves korukig azt hihetik, szinte ők is kereshetnek annyit, mint az azonos képzettségű, hasonló szektorban dolgozó, ugyanannyira tapasztalt férfi kollégáik. Aztán ha gyereket vállalnak, annyira lemaradnak a férfiak bérszintjétől, hogy egész életükben nem tudják behozni. Régóta mondják, hogy ez akkor javulhatna, ha a nők könnyebben összehangolhatnák a munkahelyi és otthoni teendőiket. Ehhez segíteni kellene a munkaerőpiaci helyzetüket. De hogyan? Ezt elemzik a 2017-es Munkaerőpiaci Tükörben, amit a Magyar Tudományos Akadémia adott ki.
A gyerekes nők, ha megfeszülnek se keresnek annyit, mint a férfiak

Ha ön egy 34 éves nő, akkor örülhet, mert a statisztikák alapján átlagosan ebben a korban keresheti a legtöbbet egész életében, bruttó 245 ezer forintot. Az már kevésbé örömteli, hogy egy átlagos férfi ennél jóval többre számíthat: élete legnagyobb bére majdnem bruttó 322 ezer lesz, amit 38 éves korában ér el.

Pedig ha elképzeljük ezt az átlagos férfit és nőt 20-25 évesen, közel sem látunk ekkora különbséget a bérük között. Ezt elég szemléletetesen mutatja a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének (MTA KTI) ábrája, ami a Munkaerőpiaci Tükör 2017 kötetben jelent meg.

nők a munkaerőpiacon

Bruttó bérek alakulása nemek és életkori megoszlás szerint I Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017, MTA KTI

Jól látszik, hogy az olló a gyerekvállalás idején nyílik ki igazán, onnantól kezdve behozhatatlan a nők hátránya. Bár az elmúlt években néhány intézkedés próbált javítani a helyzeten, még mindig úgy tűnik, a magyar nők nehezen egyeztetik össze munkahelyi és családi feladataikat. Pedig ha sikerülne, az valószínűleg a gyerekvállaláshoz is jobban kedvet csinálna, ami évek óta a kormány egyik legfontosabb céljának tűnik.

"Ahol kulturális és intézményi okokból kevésbé tudják a nők összehangolni ezt a két területet, ott alacsonyabb a termékenység is" – mondta a kötet bemutatóján tartott előadásában Szabó-Morvai Ágnes, az MTA kutatója. Vagyis a legfontosabb kérdés, hogyan lehetne javítani a nők munkaerőpiaci helyzetén, ami ráadásul nemcsak demográfiai szempontból lenne fontos. Egyrészt jót tenne a gazdaságnak: ha a nők aktivitási rátája elérné a férfiakét, 15 év alatt 12 százalékkal nőne az európai GDP. Másrészt a több aktív munkavállaló fenntarthatóbbá tenné a nyugdíjrendszert is.

Ha megnézzük, hosszú távon hogyan alakult a magyar nők foglalkoztatása és bérhelyzete, egyértelmű javulás látszik, miközben nem csökken a különbség a férfiakhoz képest.

nők a munkaerőpiacon 3

Foglalkoztatottak aránya I Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017, MTA KTI

nők a munkaerőpiacon 1

A nők keresete a férfiakhoz viszonyítva, 1986–2016 (százalék) I Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017, MTA KTI

A második ábrán a felső, 100 százaléknál húzódó vonal mutatja a férfiak keresetét. A nőknél pedig érdemes a kontrollált vonalat nézni: ez azonos munkaerőpiaci tapasztalat, iskolázottság és szektor esetén mutatja a különbséget, ami nagyjából húsz éve stagnál.

Felmerül a kérdés, nem okozhatja-e valami egész más ezt a különbséget, például a képzettségbeli vagy egészségügyi hátrányok. Az MTA közgazdászai fejezeteken át tárgyalják, miért nem ezek állnak a háttérben:

  • A magyar nők évtizedek óta nagyobb arányban kerülnek be a felsőoktatásba, és kevésbé is morzsolódnak le az iskolából, mint a férfiak.
  • Magasabb a várható élettartamuk, mint a férfiaké.
  • Kutatások szerint a fiúk érzékenyebbek a kisgyerekkori hatásokra, mint a lányok. Vagyis a szülői elhanyagolás, a szegénység vagy a környezetszennyezés nagyobb eséllyel vágja el egy fiú jövőjét, mint egy lányét.
  • A robotizáció elterjedésével épp azok a munkakörök maradnak meg nagyobb számban, amelyek ember-ember közti kapcsolatra épülnek. Ezeket, például az ápolói vagy pedagógusi szakmákat, általában nők dominálják.

Ráadásul azt, hogy a különbség okát valahol a gyerekvállalás környékén kell keresni, jól mutatja a következő ábra is. Miközben a 15-64 éves nők foglalkoztatási aránya erősen emelkedik, a kisgyerekeseknél évtizedek óta változatlan a helyzet.

A gyerekes nők, ha megfeszülnek se keresnek annyit, mint a férifak 1

A kisgyermekes anyák és a 15–64 éves nők foglalkoztatási rátája I Forrás: Munkaerőpiaci Tükör 2017, MTA KTI


Nem ciki dolgozni a gyerek mellett

A férfiak és nők közti kereseti különbség nemcsak közvetlenül a gyerekvállalás után, hanem már valamivel előtte is növekedni kezd. Szabó-Morvai Ágnes szerint ez azért van, mert sem a munkavállalók, sem a munkáltatók nem gondolják, hogy érdemes energiát fektetni egy olyan nő képzésébe, fejlesztésébe, aki utána 3-6 évre eltűnik a munkahelyéről.

Kérdés, hogyan lehetne ösztönözni, hogy ez ne 3-6, hanem kevesebb idő legyen. Ehhez egyrészt változnia kellene a társadalmi felfogásnak is. “Amíg a társadalom azt gondolja, hogy három éven belül visszatérni ártalmas a gyerekre nézve, addig nehéz mindezt számonkérni az intézményeken” – mondta Szabó-Morvai, aki szerint ezek a nézetek azért valamelyest változóban vannak.

A kormány éppen a munkaerőpiacra való visszatérést akarta segíteni azzal, hogy a gyerek egyéves korától lehet munkát vállalni úgy, hogy közben megmarad a gyermekgondozási díj (gyed) is. Korábban ez a kettő kizárta egymást, valaki vagy dolgozott, vagy gyeden volt. (Vannak, akik azért kritizálják mégis a gyed extrát, mert a férfi is igénybe veheti, amivel végül nála összpontosulhat minden gazdasági erőforrás, miközben az anya otthon van a gyerekkel).

Szabó-Morvai szerint módosítani kellene a kormány egyik családpolitikai zászlóshajóját, a családi adókedvezményt, amit jobb lenne, ha egyénileg lehetne igénybe venni. Most általában ugyanis a férfiak használják ki, hiszen ők keresnek többet, így ez nem ösztönzi a nőket a visszatérésre.

A családi ellátások mellett Szabó-Morvai felsorolt még néhány intézkedést, amelyek segíthetnének a helyzeten, ezeket elemzik bővebben a kötetben is.


Bölcsődék

A három év alatti gyerekek napközbeni ellátását alapvetően még mindig a családban oldják meg, csak a gyerekek 11-12 százaléka jár hagyományos, mini, családi vagy munkahelyi bölcsődébe. A legtöbb intézményt az önkormányzatok működtetik normatív állami támogatással, ami csak a szolgáltatások kis részét fedezi.

Közben a munkába álló anyák által befizetett adók és járulékok a központi költségvetésbe kerülnek, ezért az átlagos és annál rosszabb településeknek nem éri meg bővíteni. Szabó-Morvai az előadásában azt mondta, a bölcsődei férőhely-ellátottságot akár 50 százalékra is lehetne emelni, és meg kellene fontolni, hogy a családi bölcsődék is annyi támogatást kapjanak, mint az állami férőhelyek. (A családi bölcsődékről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).


Rugalmas munkaidő

Szabó-Morvai szerint segíteni kellene a rugalmas munkaidő elterjedését is, ami segíthetné az anyákat abban, hogy délután négykor is el tudják hozni a gyereküket az óvodából, iskolából. A rugalmas munkaidő jelentheti azt, hogy valaki kötetlenül járhat be a munkahelyére, vagy akár távmunkát is.

Egy másik dolog a részmunkaidős, vagyis 4-6 órás foglalkoztatás, amivel szintén könnyebb elszaladni a gyerekért, ez is segíti a munkahelyi és családi teendők összeegyeztetését. Ugyanakkor ennek a foglalkoztatási formának egy sor hátránya is van, amivel nemrég itt foglalkoztunk bővebben.


Otthoni munka

Miközben a nyugati országok többségében nagyjából ugyanannyi fizetett és fizetetlen munkát végeznek a férfiak és nők, itthon a nők még mindig 1-2 órával többet dolgoznak. Ez azért van, mert a házimunka és a gyerek körüli teendők leginkább őket terhelik. Szabó-Morvai szerint érdemes lenne ösztönözni, hogy az apák a szülés után hosszabb ideig maradjanak távol a munkahelyüktől. "Ez a gyerekeknek is jót tenne, kutatások szerint a szókincsük jelentős részét például az apjuktól szerzik".

Bár papíron a férfiak is mehetnek gyesre, ezzel kevesen élnek, érthető módon, hiszen azzal általában nagyobb fizetés esne ki a családi kasszából. (Skandináviában külön apakvótát is bevezettek, ami azt jelenti, hogy a gyermekgondozási szabadság egy részét kizárólag az apák vehetik igénybe. Egy nemrég bemutatott kutatásszerint egy hasonló intézkedés itthon is segíthetné a szemléletformálást).

Forrás: Abcúg

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja