SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Menjek vagy maradjak? - Magánnyugdíjpénztár kontra állami nyugdíjrendszer

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-01-17
A Magyar Országgyűlés döntése értelmében 2010. november 3-ától a magánnyugdíj-pénztári tagok 2011. január 31-ig szabadon eldönthetik, hogy jövőbeni nyugellátásukat milyen módon kívánják biztosítani: az önkéntessé átalakuló magánnyugdíj-rendszert válasszák-e vagy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A meghozandó döntéssel kapcsolatban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság levélben értesítette az érintetteket.
Menjek vagy maradjak? - Magánnyugdíjpénztár kontra állami nyugdíjrendszer

Visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe
Amennyiben a korábbi magánnyugdíj-pénztári tag döntése alapján az állami nyugdíjrendszert választja, abban az esetben a korábbi magánnyugdíjpénztári tagsága idején az egyéni számlájára jóváírt összeg az állami nyugdíjrendszer keretében nyilvántartott egyéni számlára kerül átvezetésre. Ezt a nyilvántartott összeget a tag házastársa meghatározott feltételek mellett örökölheti. A tagdíj-kiegészítés, valamint az inflációt meghaladó többlethozam adómentesen illeti meg az állami nyugdíjrendszerbe átlépőt. Ezt az összeget a magánszemély választása alapján készpénzben felveheti, vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlájára helyeztetheti, illetve társadalombiztosítási egyéni számláján írathatja jóvá. Az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépéskor külön nyilatkozatot nem kell tenni.


Önkéntessé alakuló magánnyugdíj-rendszer
A korábbi magánnyugdíj-pénztári tag dönthet úgy is, hogy az önkéntessé alakuló magánnyugdíj-rendszert választja. Ebben az esetben 2011. január 31-ig személyesen valamely nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél tehet nyilatkozatot a magánnyugdíj-pénztári tagság fenntartásáról. A határidő nem halasztó hatályú, tehát amennyiben 2011. január 31-ig a magánszemély nyilatkozatot nem tesz, igazolási kérelem benyújtásának helye nincs, és ebben az esetben a törvény erejénél fogva 2011. március 1-jén átkerül az állami nyugdíjrendszerbe. Amennyiben az önkéntessé alakuló magánnyugdíjtagságot választja a korábbi tag (tehát nyilatkozatot tesz), abban az esetben 2011. november 30-a után a jövedelméből levont 10 %-os egyéni nyugdíjjárulékát az önkéntes alapon működő magánnyugdíj-pénztárak valamelyikébe kell befizetnie. Ezzel egyidejűleg a 2011. december 1. után elért jövedelmek nem számítanak be az állami nyugdíjba. Ez azonban nem érinti a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt és az addig elért jövedelmeket, melyek nyugdíjba vonuláskor figyelembe vételre kerülnek.



Menjek vagy maradjak?
A magánnyugdíj-pénztári tagság fenntartása minden életkorban és bármilyen jövedelmi szint mellett igen kockázatos döntés, hiszen a magánnyugdíjpénztárak a tagok befizetéseit különféle kockázatú befektetési alapokba helyezik el és forgatják. Tehát a magánnyugdíj-pénztárban maradás jövedelmi helyzettől függetlenül mind az idősebb, mind a fiatalabb pénztártagok számára kockázatos. A döntést a jövőbeni nyugellátás biztosítását szem előtt tartva kell meghozni a pro és kontra érvek alapján. A döntés meghozatalára és a nyilatkozat megtételére a mai nappal együtt már csak 11 nap van hátra.

Kapcsolódó cikkeink:
Személyi jövedelemadó törvényt érintő fontosabb változások - 2011. év
Egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások - 2011. év
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja