SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyar Államkincstár a Régiósítás sodrásában

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-13
Hazánkban a 19 megyét 7 régiós területté alakították, az 1999. évi XCII. törvény értelmében, ami az 1996. évi XXI. törvény módosítása. A kormányzat sokat várt ettől a lépéstől, a megtakarításon kívül szükséges volt az EU pályázatain elnyerhető támogatások igényléséhez.
Magyar Államkincstár a Régiósítás sodrásában

 
A  megyei közhivatalok jelentős része mára túljutott a régiós átszervezésen, sajnos az eddigi tapasztalatok szerint az állampolgároknak az egyszerű ügyintézés sokkal  bürokratikusabbá vált.
A Magyar Államkincstár a helyzetet gyorsítandó, átállt egy új - saját fejlesztésű - szoftverre, amely országos adatbázist használ a korábbi megyei helyett. Gondot okozott azonban a kifizetésekben és az adatfeldolgozásban az, hogy az adatbáziscsere során technikai problémák és emberi mulasztás történt*. A 2008 nyarán fellépő probléma sok családot érintett, akik akkor adták be igénylésüket, a helyzet azóta rendeződött.


A családtámogatási típusok

   Családi pótlék
   Gyermekgondozási segély (gyes)
   Méltányosságból megállapítható gyermekgondozási segély
   Gyermeknevelési támogatás
   Családi ellátás - EGT tagállami
   Anyasági támogatás
   A gyermek születése esetén az apát megillető munkaidő kedvezmény
   Diákhitelhez nyújtott célzott kamattámogatás
   Családtámogatási ellátás valamennyi nyomtatványa

A Magyar Államkincstár (MÁK) 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat szerint régiónként egy Regionális Igazgatósági hivatallal rendelkezik, ez alá tartoznak az adott régióhoz tartozó megyeszékhelyeken található központi irodák. Ha családtámogatási ellátást, vagy fogyatékossági ellátást szeretnénk kapni, nem mindegy, hogy melyik hivatalba nyújtjuk be a kérelmünket. Ha személyesen intézzük a formaságokat, mindenképp győződjünk meg róla, hogy minden papírunk megvan, ne távozzunk dolgunk végezetlenül.

Ha nagyon messze lakunk a megyei illetőségű irodáktól, a családtámogatási ellátások és a fogyatékossági ellátások igényléséhez postai úton is be lehet küldeni a papírokat,  de mindenképpen érdeklődjük meg, hogy a lakóhelyünk szerinti megyei, vagy a regionális igazgatóságra kell beküldeni!
Korábban a postai beküldés esetén közvetlenül a Regionális Igazgatóságra kellett küldeni a kérelmet, ez megváltozott, a régiósítás miatt ez a szabályozás  nagyon képlékeny, hónapról hónapra változik.
Ha nem érdeklődünk az aktuális helyzetről, akkor az iratokat a hivatal küldi át a másik hivatalba, és elhúzódó ügyintézés miatt hónapokat is csúszhat az ellátás.
Ha a postai megoldást választjuk, a kérelemhez szükséges formanyomtatványok letölthetőek a Magyar Államkincstár honlapjáról, továbbá telefonon mindenképpen érdeklődjünk, melyik papírról elég a másolat, és melyik papír eredeti példányát kell beküldeni. Előfordul az is, hogy nem küldünk be minden papírt, igy a hivatalnak értesítenie kell  a hiánypótlásról,  ekkor ismét elkerülhetetlen a csúszás, és az ellátás folyósításának késlekedése is.


A pénzügyminiszter 7/2007. (III.30.) PM utasítása a Magyar Államkincstár Szervezeti és Működési Szabályzatának  az Ügyintézési határidők  20. § (4) pontja kimondja:

Jogszabályi rendelkezés, vagy egyedi vezetői utasítás hiányában az irányadó ügyintézési határidő 30 nap.
(Amely azon a napon kezdődik, amikor a kérelem a hatósághoz megérkezik. Az iktatást követően a hatóság a joghatóságát, valamint hatáskörét és illetékességét köteles  megvizsgálni.)

20. § (7) pontja szerint a határidő betartásáért annak a kincstári szervezeti egységnek vezetője a felelős, amelynek a feladatkörébe a beadvány elintézése tartozik, tehát a főosztályvezetőt kell keresni ha probléma merül fel.

A Magyar Államkincstár honlapján már megtalálható az elektronikus beküldési lehetőség, bár még nem aktiválták,  a tájékoztatás szerint előreláthatóan 2009. január 1-jétől  ezzel a lehetőséggel is lehet élni.


1, Közép-magyarországi Régió:

Regionális Igazgatóság 
Budapest és Pest megye 
Ügyfélszolgálati Osztály:
1430 Budapest Pf.: 3.

Ceglédi Kirendeltség:
2701 Cegléd Pf.: 302.

Váci Kirendeltség:
2601 Vác Pf.: 249.

2, Közép-dunántúli Régió:

Regionális Igazgatóság
Fejér megye
8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5.

Komárom-Esztergom megye
2800 Tatabánya, Komáromi u. 6.

Veszprém megye
8200 Veszprém, Budapest u. 4.

3, Nyugat-dunántúli Régió:

Regionális Igazgatóság
Győr-Moson-Sopron megye
9020 Győr Pf. 131.

Vas megye
9701 Szombathely Pf. 55.

Zala megye
901 Zalaegerszeg Pf. 96.


4, Dél-dunántúli Régió:

Regionális Igazgatóság
Baranya megye
7602 Pécs Pf. 163.

Tolna megye
7101 Szekszárd Pf. 48.

Somogy megye
7400 Kaposvár, Rákóczi tér 7-8.
  
  
5, Észak-magyarországi Régió:

Regionális Igazgatóság 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
3502 Miskolc Pf. 122.
 
Heves megye
3301 Eger Pf. 159.

Nógrád megye
3100 Salgótarján Pf. 42.


6, Észak-alföldi Régió:

Regionális Igazgatóság
Hajdú-Bihar megye
4002 Debrecen Pf. 112.

Jász-Nagykun-Szolnok megye
5002 Szolnok, Liget út 6.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
4400 Nyíregyháza, Mártírok tere 8.


7, Dél-alföldi Régió:

Regionális Igazgatóság
Bács-Kiskun megye
6000 Kecskemét Pf. 113.

Békés megye
5600 Békéscsaba Pf. 68.

Csongrád megye
6720 Szeged Pf. 1138

* HVG 2008/37. szám

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja