SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az öt legszebb karácsonyi mese gyerekeknek

Bajdó Bettina [cikkei] - 2020-12-17
A karácsonyi mese az ünnep része lehet, csakúgy, mint a süti és a karácsonyfa. A legszebb karácsonyi mesék elkalauzolnak minket egy varázslatos világba, ahol megismerhetjük az önzetlen szeretet, a megbocsátás, a segítés erejét.
Az öt legszebb karácsonyi mese gyerekeknek

Az adventi időszak nemcsak a sütés és a bevásárlás, hanem a karácsonyi történetek és mesék olvasásának ideje is. Készüljünk fel az ünnepre gyermekünkkel úgy, hogy otthonos légkört teremtünk a nappaliban, majd késő délután elolvasunk egy karácsonyi történetet vagy mesét. Válogatásunkban bemutatunk 5 gyönyörű karácsonyi mesét, de a lista bármikor bővíthető:

 

A kis gyufaárus lány - Hans Christian Andersen

A nagy dán meseíró, Hans Christian Andersen (1805 - 1875) ötödik kötetében megjelent meséjét egy rajz és Andersen édesanyjának gyermekkora ihlette. A történetet kilenc évvel az után írta, hogy barátja és kollégája Charles Dickens befejezte a Twist Olivért, melyhez hasonlóan A kis gyufaárus lány története is Európa nehéz sorsú gyermekeinek életére világít rá. Ezzel a történettel a világ minden táján sok felnőtt és gyerek hívet szerzett magának.

Andersen története egy kislányról szól, aki karácsony napján az utcákat járva gyufát próbál eladni hogy némi pénzre tegyen szert. A kislány fél hazamenni, mert tudja, hogy megvernék, hiszen nem tudott elég gyufát eladni. Ezért a fagyos hidegben kuporogva a gyufa pici lángja mellett próbál melegedni, de a gyufaláng csak arra elegendő, hogy pillanatra világosságba vonja az éjszakát, és a kislány látni vélje rég halott nagyanyját.

 

Karácsonyi Ének - Charles Dickens

Az 1843-ban íródott történet a magának való, fukar uzsorás, Ebenezer Scrooge ideológiai, erkölcsi és érzelmi átalakulását ábrázolja. Scrooge kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett…

Dickens a keresztény megbocsátás jegyében kívánta illusztrálni, hogyan válhat egy önző, érzéketlen ember a közösség odaadó, nagylelkű tagjává.

 

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann - Diótörő

Igazán híressé a Piotr Tchaikovsky által szerzett balett mű tette. A Diótörő meséje elválaszthatatlanul összekapcsolódott a karácsony ünnepével. E. T. A. Hoffmann örök klasszikusa megidézi a gyerekkor várakozással teli időszakát, a meghitt családi együttlétet, az ajándékbontás izgalmait. Ugyanakkor olyan képzeletbeli világba is elvezet, amely talán minden gyermek álmaiban megjelent már: mézzel folyó patakok, csokoládéházak, narancslészökőkutak, masírozó mézeskalács-hadsereg. Igazán meghitt karácsonyi hangulatot teremt olvasás közben, és olyan örökérvényű igazságokra is megtanít, mint a kitartás, a hűség és a nyitottság fontossága.

 

A fenyőfa - Hans Christian Andersen

Ennek a karácsonyi mesének sem vidám a vége. Alaptörténete a kis fenyő, aki az erdőben élve hétköznapjait, állandóan elégedetlenkedik. Mindig arra vágyik, hogy végre felnőjön, és a nagyok életét élhesse ő is.  Amikor felnő, társaihoz hasonlóan kivágják, és karácsonyfa lesz belőle. Pompázik néhány napig, mindenki őt ünnepli, azonban az ünnep elmúltával véget ér az ő dicsősége, és tavasszal a kertben gyújtott tűz vet véget életének.

A történet tanulsága az, hogy nem szabad az időt sürgetni, nem szabad olyan után vágyakozni, aminek még nem jött el az ideje. Ha ezt tesszük, elvesszük magunktól a pillanatok adta örömet, vagyis: elveszítjük az életünk értelmét.

 

Rudolf a piros orrú rénszarvas - Robert L. May

A mese, amely 1938-ban született hatalmas siker lett, az egész világon ismerik a piros orrú rénszarvast, aki a Télapó segítségére sietett.

Robert L. May, a történet írója ezzel a mesével próbálta elmagyarázni akkor négy éves kislányának, hogy az édesanyja, aki halálos beteg volt, különbözik ugyan a többi anyukától, mert nem egyébért, mint az életéért küzd, ezért mindenki másnál különlegesebb. Írt egy történetet Rudolf rénszarvasról, aki különbözött társaitól, mivel piros orral született. Társai csúfolták ezért, el akart bujdosni bánatában. Azonban hatalmas köd szállt le az erdőre és Télapó nem találta az utat a gyerekekhez. Rudolf mentette meg őt és vele együtt a Karácsonyt. A Télapó nyolc rénszarvasa elé állt és az orrával világította az utat. Azóta Rudolfot nem csúfolják, sőt tisztelik, mert ő lett a Mikulás első, irányító rénszarvasa.

Fotó: kinkate fotója a Pixabay oldalon

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja