A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyáknapi mosoly

J. Kovács Judit - 2008-04-30
Május első vasárnapján az édesanyákat, anyukákat, anyát, anyut... ünnepeljük, köszöntjük!
Anyáknapi mosoly

Rozmaringos ablakomban,
táncot jár a napsugár.
füsti fecske csőre koppan,
hírt hozott a kismadár.

Azt csicsergi fecskenyelven
megrázva a kisfejét,
nagy vidáman ünnepeljük
jó anyánknak ünnepét!

Tíz éve dúdolgatom ezt a dalt május közeledtével. Igen, mi anyák kitárjuk az ablakot, élvezzük a napsugarat, és hallgatjuk csicsergő vendégünket, aki ugyancsak egy röpke pillanatra a miénk. Csicsereg, mosolyog, majd felnő, tovaröppen….
A mosoly, amit gyermekeinktől kapunk minden napot ünneppé tesz. Akkor is, ha fogzásos fáradt éjszakánk volt, vagy amikor nem tudjuk mit akar, és nyüszítve hadonászik, hiszen ezek ellenére is nap mint nap eljön a pillanat amikor felnevet, és derül. Nincs ennél nagyobb ajándék, hiszen az anyák legnagyobb boldogsága, ha gyermeküket boldognak látják. Az már csak hab a tortán, amikor felcseperedvén, virággal a kezében áll előttünk május első vasárnapján.

Hogy lehet egy meggyötört esős hétköznapot is anyák napjának tekinteni? Úgy, hogy a mosoly akkor is jön, ha nem magától, akkor előcsalogatjuk, ha esik, ha fúj. Nem kell hozzá más, mint mi magunk, és az egész pici babát ugyanúgy el tudjuk varázsolni, mint a nagyobb óvodást. Már biztos kitalálták, hogy az ölbeli játékokra és az élő énekszóra gondolok.

Az ölbeli játékok, melyet a pedagógia bizalmi játékoknak hív, képesek olyan érzelmi közeget teremteni, melyben az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anya és a gyermek közötti metakommunikáció fokozottan jelen van, és a kicsik testi-lelki fejlődését szolgálja. Ezek közt megtalálhatjuk a höcögtetős, lovagoltatós, tenyérsimítós, csiklandozós, arccirógatós, vonatozós, táncoltatós, hintáztatós, dögönyözős játékokat. Használatuk a hétköznapokban segítik a gyermekeket anyanyelvük elsajátításában, és ezek egyben a korai zenei és érzelmi nevelés alapkövei is.

Jellegzetes felépítésük és „csak rád figyelek” hangulatuk van. Várakozásteli pillanatok, melyek csattanóval, örömteli végkifejlettel zárulnak (paskolással, csikizéssel, lecsúszással, magasba repüléssel…). Fontos, hogy sose maradjon el a csattanó, és elég időt szánjunk az ismétlésre. Így még jobban átélhetik a gyermekek ezeket az önfeledt perceket és a hatás sem marad el.
A közös mondókázás és éneklés, nemcsak a beszédértést, ritmusérzéket fejlesztik. Segítik a világ megismerését, és számos áttételes hatásuk van a személyiségfejlődésre és értelmi képességek alakulására. Ami talán még fontosabb, hogy szoros érzelmi kapcsolatot eredményez gyermek és szülő között. Ezek olyan páratlan pillanatok, amikor megérintjük, megöleljük, cirógatjuk gyermekünket a kezünkkel, és bizony a hangunkkal is körülöleljük. A testközelség, testkontaktus, az élet első éveiben amúgyis nagy szereppel bír.

Az édesanyák éneke mindig szívből jön és ez a mindennapokban jó hangulatú együttlétekhez vezethet (altatást, vigasztalást, örömeink és bánataink kifejezését segítik az énekek). Mindez nem zenei képzettség kérdése – ajándék gyermekünknek.
 Az énekek érzelmi töltésének átélése örömet ad az éneklőnek és a hallgatónak egyaránt. Az éneklő ember hasonlatos a mosolygó emberhez, nem nyugtalan, nem feszült. Kimutatták, hogy mosolygás, nevetés hatására biokémiai folyamatok indulnak el szervezetünkben, örömérzet alakul ki. Az érdekes az, hogy fordítva is működik ez a láncolat: ha mosolyogni kezdünk, hiába nincs jó kedvünk, jobb kedvre derülünk. Így van ez az énekkel is, próbáljuk ki bátran szűkös idôkben, valóban derűt hoz. Így lesznek a fáradtságosabb napjainkban is ünnepi, anyák napi pillanataink.

A májusi szellő segít kitárni az ablakot, hogy tisztán hallhassuk a madárcsicsergést, és azt is amikor a füsti fecske azt dalolja: Nagy vidáman ünnepeljük jó anyámnak ünnepét!

Jó dúdolást kívánok!

Jakabosné Kovács Judit, drámapedagógus, Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozsávezető, www.mazsolajatszo.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja