SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Szülésbatyukat" vittek a határra a segítőkész dúlák azoknak a menekült anyáknak, akiknek már magyar földön születik meg a gyermeke

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-09
A háború ellenére az élet sehol sem áll meg, a halál és pusztítás borzalmai között bizony új életek is kezdődnek - mi van azokkal a babákkal, akik akkor születnek meg, amikor édesanyjuk éppen egy másik országba menekül? Mit tehetnek azok a nők, akiknek az otthonában már ki volt készítve a babakelengye, élükre voltak vasalva a babaruhák, be volt rendezve a babaszoba, de időközben bombázni kezdték az otthonukat, és csak menekülni volt idejük? Néhány magyar dúla bizony erre is gondolt: "szülésbatyukat" szállítottak a határra tele olyan kellékekkel, amikre minden anyának és újszülöttnek szüksége van.
"Szülésbatyukat" vittek a határra a segítőkész dúlák azoknak a menekült anyáknak, akiknek már magyar földön születik meg a gyermeke

Egy Facebook-felhívással kezdődött minden

"Úton vagyok, tele az autó az adományaitokkal és a szívem veletek. Sokfelé megyek ma, hogy pontosabban fel tudjam mérni, mire is van a legnagyobb szükség. 
Nagy szeretettel várnak délelőtt három szülészeten is, ahová szülésbatyukat készítettünk az anyáknak, babáknak, mindennel, ami a kórházban kellhet.
Mert egyre több ukrán baba születik magyar földön.
4 nyelven hozok információkat nyomtatva, lelki segítnyújtásról, szülés- és szoptatástámogatásról"
- írja az egyik felhívó Facebook-posztjában Békés Emőke, dúla.

A közösség példátlan összefogást mutatott, sok-sok kisgyermekes család ajánlott fel a születendő babáknak és édesanyjuknak olyan tárgyakat, amikre a kórházban szükségük lehet.

szülésbatyu
Kép: Békés Emőke

A csomagok mellett a több nyelvű információk is hatalmas segítséget nyújtottak az édesanyáknak, hiszen nyugodt körülmények között is fontos a lelki segítségnyújtás, valamint a szülés- és szoptatástámogatás, de képzeljük csak el, milyen lehet úgy szülni egy idegen országban, hogy még a nyelvet sem ismerjük!

A csomagokba főleg pelenkák, női betétek, babaruhák, bébiételek kerültek, valamint fogkrémek, fogkefék, tusfürdők, tisztálkodási szerek a várandós és frissen szült anyukák számára.

szülésbatyu
Kép: Békés Emőke


Személyes beszámolót is kaptunk az útról

Emőke megkeresésünkre szívesen beszélt a határmenti települések kórházaiban, szülészetein szerzett tapasztalatairól.

- Egészen elképesztő és fantasztikus az az összefogás és önzetlenség, amit ebben a hat napban tapasztaltam - kezdi Emőke a beszámolóját. - Mondhatom, hogy a kisgyermeket nevelő családok a helyzetet mélyen átérezve álltak az ügy mellé, és

az elmúlt hat napban olyan mennyiségű tárgyi felajánlás és szeretet áradt felénk, amivel felvérteződve indultunk el. 

Akármerre mentem a tegnapi nap folyamán, (illetve a dúlatársam még most is úton van, ő nagyjából ugyanazt a kört tette meg ma is, mint tegnap), előkészítettem azt, hogy mire lenne szükség, hogy célzottan tudjunk segíteni.

Három szülészeten jártam, Mátészalkán, Fehérgyarmaton illetve Kisvárdán, és születtek is már babák, akiknek az anyukája kapott a csomagjainkból, ami nagyon-nagyon jó érzés. Mindenhol hatalmas szeretettel fogadtak minket. Volt olyan helyszín is, ami nem szülészet volt, hanem olyan bázispontok, ahol fogadják a már érkezetteket és a majdani érkezőket, ott is nagyon segítőkészek voltak. Sok olyan emberrel találkoztam, aki nagyon örült annak, hogy négy nyelven tudtunk vinni információs anyagot a szoptatási segítségről és próbáltunk olyan segítséget nyújtani, ami megmutatja, hogy ha egy anyának a stressztől csökken a teje, vagy bármilyen problémája adódik, akkor tudja, hogyan tudunk segíteni, illetve nagyon sok információt vittünk arról is, hogy hogyan tudjuk lelkileg támogatni őket.

- Mik a terveik a jövőre nézve, készülnek még többször is visszatérni?

- Abban maradtunk az ottaniakkal, hogy kapcsolatban maradunk, és hogyha további segítségre van szükségük, akkor célzottan tudunk segíteni. Mivel nagyon sokan érkeznek Budapestre a Nyugati Pályaudvarra, ezért ott is állandóan jelen vagyunk az információs anyagainkkal, illetve felállt mostmár több olyan szervezet, civil szerveződés és Facebook oldal, ahol dúlák és egyéb más segítők - szoptatási segítők, hordozási tanácsadók, mentálosok, pszichológusok - együtt vannak, és fogadjuk a hozzánk fordulókat, igyekszünk mindenkinek segíteni.

Amit most hétvégén fogunk tenni, az az, hogy további ilyen szülésbatyukat készítünk, hogy a tulajdonképpen egy szál bőrönddel vagy anélkül érkező anyáknak is legyen egy olyan kórházi készlete, ami picit növeli a jóérzését, fizikai komfortérzését, illetve segítjük azzal őket, hogy amikor a babájukkal aztán kijönnek a kórházból, akkor meleg ruhába, sapkába tudják őket öltöztetni. Tehát készülünk erre is, illetve én elkezdtem a budapesti kórházakkal is fölvenni a kapcsolatot, hogy hol és mit is tudunk mind pszichés, mind pedig tárgyi segítséget nyújtani.

- Van esetleg olyan cím, ahová az olvasóink tudnak tárgyakat küldeni a szülésbatyukba?

- Jelenleg nem vagyunk felkészülve ennyi adomány fogadására, hiszen mi is mindannyian családanyák vagyunk, nincsen olyan helyszín most, ahol tárolni tudnánk ezeket a dolgokat. Bár mi kértük, hogy kifejezetten szülő nőknek és újszülötteknek hozzanak adományokat, olyan szinten árasztotta el az otthonomat a sok felajánlott dolog, hogy nyolcadmagammal válogattuk, egész nap szortíroztuk, hogy aztán rendszerezni tudjuk, hiszen mindenki belerak néhány pelenkát, egy kis játékot, 1-2 bébiételt, viszont ezeket mind tematizálni kell, ez iszonyatosan sok munka, amire egyelőre nem vagyunk felkészülve, de azt gondolom, hogy közzé fogjuk tenni akár a dúlakörök szakmai oldalain, akár további egyéni felhívásokat fogunk tenni, ha lesz egy olyan cím és annyi ember, hogy ebbe bele tudjunk fogni. Most pillanatnyilag nem merünk, nem is tudunk, és azt sem tudjuk, hogy mire kell felkészülni igazából, és mire lesz a legnagyobb szükség.

- Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy példaértékű, amit tesznek.

- Ezt én így nem mondanám.

Nyilván aki békeidőben segít anyáknak és tudja, hogy mit jelent életet adni, és milyen kiérzékenyült időszak ez, a várandósság, a szülés, a gyermekágyas időszak, békeidőben nagyon jó szociális helyzetben élő nők számára is, az aztán igazán tudja, hogy mit is élhetnek át most ezek az anyák, de lehet, hogy még mi se tudjuk igazából elképzelni, hogy milyen lehet az, ami most történik velük. Ezért úgy gondolom, hogy ez a minimum, nagyon nagyon kevés dolog az, amit megtehetünk, de az nem kérdés, hogy megpróbáljuk legalább pillanatokra, valamilyen szinten enyhíteni ezt az őrületesen nagy stresszt, amit ezek az anyák átélnek."

szülésbatyu adományok
Kép: Békés Emőke

Valóban hihetetlenül nehéz elképzelni, milyen lehet úgy megszülni a babánkat, hogy éppen most keltünk át a határon, és esetleg a nyelvet sem ismerjük. Szerencsére minden nehéz helyzetben akadnak segítőkész emberek, és reméljük, hogy sokan fogják a dúlák példáját követni, és minden menekülő édesanya és újszülött megkapja a megfelelő segítséget.

Olvasd el ezt is:

Indexép: Békés Emőke

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja