SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Törpefák királya: Bonsai

Kókai Kata [cikkei] - 2005-11-24
Van, aki a zöldet szereti. Mást a szépséges virágok hoznak lázba, de nincs olyan ember, aki ne találná meg kedvencét az apró Bonsai növények között.
Törpefák királya: Bonsai

De vajon mitől ilyen aprók ezek a fák, lakásunk díszei? A Bonsai szó szabad fordításban „tálkában nevelt fa”, s ez nem is áll távol a valóságtól. Ez egyfajta művészet, melynek során számtalan fa-típusból egy csodálatos, számtalan formában tündöklő növényt hoznak létre. A Bonsai olyan, akár bármelyik fa a természetben, s nem genetikai mutáció, vagy vegyszeres beavatkozás révén „törpül” ilyen apró méretűre, hanem hosszú időn át tartó munka eredményeképpen nyeri el végleges méretét és alakját.

A Bonsai elkészítése

Bizonyos fatípusok alkalmasak arra, hogy Bonsai készülhessen belőlük. A fa ültetését követően nem hagyják azt genetikailag meghatározott méretére növekedni, hanem a gallyak metszésével érik el, hogy apró méretű maradjon. Az állandó metszést követően a fa törzse megvastagszik, erős lesz. Nem egyszer különböző formákra alakítják, ezt drótozás segítségével érik el.

Egyes szerint ez „fakínzás”- és ebben lehet is némi igazság. De hozzá kell tennünk, hogy a nagy fákat is metszik, és ha ez a folyamat káros lenne, nem egy csodás apró növény keletkezne, hanem egy száraz, elhalt kóró. Mindenesetre a Bonsai elkészítése szakember feladat, aki hozzáértő kezeivel nem tesz kárt a növényben.

Bár a legtöbb boltban kapható fa cserépben, vagy apró porcelánedényben kapható, fontos tudni, hogy az igazi keleti Bonsai igyekszik a természettel összhangban lenni. Emiatt legtöbbször egy üreges fatörzsbe, vagy valamilyen fa elszáradt gyökerébe ültetik.

Az aprók fák származása, fajtái

Kínában már több ezer évvel ezelőtt megkezdődött a Bonsai ültetésének, nevelésének művészete. Néhány évszázaddal ezelőtt már a buddhisták kezei alatt is számtalan alkotás keletkezett. Később ez a csodálatos művészet átterjedt a többi keleti országba, s végül néhány évtizede elérte Európát is.

Léteznek szabadföldi Bonsai-ok, melyeket a kertben is lehet tartani. Azt azonban fontos megtudakolni, milyen típusú fáról van szó, meddig tűri a hideget, s hogyan kell kezelni. Amennyiben hazánkban is honos fajról van szó, nyugodtan tartható a szabadhat, ha azonban trópusi, vagy mediterrán fa, mindig ügyelni kell arra, hogy környezetében megfelelő hőmérséklet legyen.

A Bonsai gondozása

Míg egyes fákat min nap vízzel kell permetezni, mások nem igényelnek különösebb törődést. Az, hogy az általunk választott növény mennyi gondoskodást igényel, nagyban függ attól, milyen éghajlaton honos. A hazánkban megélő fákból készített Bonsai nem igényel akkora törődést, mint egy trópusi fafajta, melynek állandó meleg hőmérsékletre, úgymond megfelelő éghajlatra van szüksége.

Senki ne essen kétségbe, ha elsőre nem boldogul a feladattal. Az üzletekben kapható apró növényekről sokszor nem tudnak pontos információval szolgálni, így gondozásuk nehezebbé válik. Ma már rengeteg könyv jelenik meg Bonsaiokról, így könnyen megkereshetjük, mely fajhoz tartozik lakásunk éke. Ezt követően csupán meg kell találni a lakás azon területét, amely világítás-hőmérséklet szempontjából leginkább hasonlatos természetes környezetéhez

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja