SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy botrányos örökbefogadási eset után lemondott a Pest Megyei TEGYESZ igazgatója

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-03
A jogszabályok semmibevételével, rohamtempóban szakítottak ki a környezetéből, és adtak örökbe egy kislányt szeptember elején. A hivatalok akkor nem kívánták kommentálni a hírt, ám most lemondott a Pest Megyei TEGYESZ igazgatója.
Egy botrányos örökbefogadási eset után lemondott a Pest Megyei TEGYESZ igazgatója

Lemondott posztjáról Perei Lilla, a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakoszolgálat Igazgatója – írja az Index. A lap értesülését Piczné Heinczinger Mónika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatója is megerősítette.

Bár a hivatalok az ügy részleteiről nem adtak bővebb felvilágosítást, a lemondás összefüggésben lehet azzal a szeptember eleji esettel, amikor egy másfél éves kislányt a jogszabályi előírások és a szakmai protokoll semmibevételével adtak örökbe egyik napról a másikra a nevelőszüleitől.

A gyermeket testvéreivel együtt egy éve nevelte egy házaspár. Tudták, hogy egy nap örökbe kell adniuk őt, de azt gondolták, hogy mindez a megszokott módon, lassú barátkozási folyamat során megy majd végbe. Ehelyett szeptember 9-én beállított az otthonukba a gyermekvédelmi gyám, egy örökbefogadási tanácsadó és az örökbefogadó szülők. A kislányt az új szülők autójába ültették, elvitték a másik városban lévő játszótérre ismerkedni, és soha többé nem vitték vissza a családhoz, amely eddig a sajátjaként szerette.

Az ügyben a hivatalok a kiskorú személyiségi jogainak védelme érdekében semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra, így a történetet kizárólag a nevelőszülők szempontjából ismerhette meg az ország. A mostani lemondás azonban megerősíti a gyanút, hogy valami nagyon nem volt rendben az eljárás körül.
 

Nevelőszülő, örökbefogadó szülő: mi a különbség?

Magyarországon az Európai Uniós irányelveknek megfelelően 2014-ben törvénybe iktatták, hogy 12 éven aluli gyermekeket intézményben nem, csak nevelőszülőknél szabad elhelyezni. A terv az, hogy 2020-ra valamennyi nagy létszámú nevelőotthon bezárjon, és helyette természetesebb környezetben, családias körülmények között élhessenek az állami gondozott gyerekek.

A hivatásos nevelőszülők a TEGYESZ alkalmazottai. Munkájukért fizetést kapnak, szabadság illeti meg őket. A náluk élő gyermekek törvényes képviselői nem is ők, hanem az úgynevezett gyermekvédelmi gyám. Ő dönt a gyerekeket illető minden fontosabb kérdésben. A nevelőszülőnek fel kell arra készülnie, hogy a nála nevelkedő gyerek bármikor elkerülhet tőle: másik nevelőszülőhöz, vissza a vér szerinti családjába, vagy örökbefogadókhoz.

Ha egy állami gondozott gyermekről a vér szerinti szülei lemondanak, vagy – és ez a gyakoribb eset – nem tartják vele a kapcsolatot, a kicsi örökbe adhatóvá válik. Az örökbefogadó szülők teljes egészében a vér szerintivel azonos státuszba kerülnek, a gyermeket a nevükre írják, a minden egyéb esetben is járó ellátásokon (gyed, gyes, családi pótlék) felül más juttatást nem kapnak.

Ha a gyermek a nevelőcsaládjából örökbefogadókhoz kerül, a szakmai protokoll szerint hosszan tartó barátkozás veszi kezdetét. Az örökbefogadók egyre több időt töltenek vele és lépésről-lépésre veszik át a nevelőanyától a gondozás folyamatát. A családtól is csak a többedik látogatás alkalmával, rövid időre viszik el, és 3-4 hét is lehet, mire teljes egészében magukhoz veszik őt. A fokozatos barátkozás lehetővé teszi, hogy minden érintett – a kisgyermek, a vele egy családban nevelkedő „testvérei” és a nevelőszülők is – alkalmazkodni tudjon az új helyzethez.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Mama Belle and the kids / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja