SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

25 millió forint 7 kórháznak, mentőszolgálatnak

Családinet [cikkei] - 2005-10-27
A 80 jó lehetőség közül nem volt könnyű okosan dönteni
25 millió forint 7 kórháznak, mentőszolgálatnak

Budapest, 2005. október 26. – A K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program már második alkalommal segíti a magyar gyermekegészségügyet 25 millió forinttal. Ez évben a tavalyinál is nagyobb érdeklődést tanúsítottak a kiírásnak megfelelő intézetek; míg 2004-ben 65, addig 2005-ben a 110 érintett intézményből 80 küldött be pályázatot. Ez évben az összesen 25 millió forintot 7 intézmény nyerte.

 

A K&H Bank nem csak ügyfelei számára kíván jó lehetőségeket biztosítani, hogy azok jó döntéseket hozhassanak, hanem maga is okos döntéseket kíván hozni az üzleti életen kívül is. Közismert tény, hogy a fekvőbeteg ellátás a magas szakmai színvonal mellett sokszor az eszközök és felszereltség tekintetében hiánypótlásra, korszerűsítésre szorul. Nincs ez másként a gyermek ellátás területén sem.

 

A K&H gyógyvarázs programban olyan intézmények pályázhattak, akiket az Országos Egészségügyi Pénztár finanszíroz, amelyek Magyarországon fekvőbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályai, valamint a mentőszolgálatok. Az intézmények egyenként 5 millió forint értékben pályázhattak gyermekgyógyászati- és mentési eszközök, berendezések beszerzésére.

 

Míg 2004-ben 65 darab pályázat érkezett be az intézményektől, úgy a kiíró idén 80 darabot kapott, a budapesti kórházakból 26, míg a vidékiektől 54 darab pályázat érkezett be. A vidéki intézetek részéről Baranya -, Borsod-Abaúj-Zemplén -, Csongrád - és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből jött a legtöbb kérelem. A pályázati anyagokból kitűnik, hogy leggyakrabban továbbra is klinikai vagy hordozható (transzport) inkubátorra, lélegeztető gépre, ágy melletti észlelő vagy betegőrző monitorra, illetve ambuláns vérnyomásmérőre van a legnagyobb szükség.

 

A pályázat elbírálására a K&H szakmai zsűrit kért fel, amelynek összeállításánál fontos szempont volt a függetlenség, a kiemelkedő szakmai múlt és a gyermekegészségügy helyzetének széleskörű ismerete. A pályázat elbírálása során a zsűri igyekezett díjazni azt is, ha egy pályázó alkalmazkodva az adott gazdasági helyzethez, a lehető legtöbb lehetőségnek utánajárt, és így a nagyobb értékű műszereket (felújítva, vagy az Európai Unió más országaiból a standard magyar árnál) kedvezőbb áron tudja beszerezni. Mivel a díjazott pályázatok között volt olyan, ahol a megpályázott eszköz értéke nem érte el a maximális összeget, ezért az előzetesen tervezett öt intézmény helyett 7 nyer eszközt, illetve berendezést, egyéni igénylista alapján.

 

A zsűri döntése alapján a K&H gyógyvarázs pályázat idei nyertesei:

  • Kenézy Gyula Kórház - Rendelőintézet Csecsemő és Gyermekosztály - Debrecen
  • Mátészalkai Kórház

§         Petz Aladár Megyei Kórház Gyerekosztály – Győr

  • Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány

§         Tolna Megyei Balassa Kórház - Szekszárd

  • Vadaskert Kórház
  • Városi Kórház Kazincbarcika

 

A 2004-ben indított program folytatása mellett szóltak a tavalyi nyertesek visszajelzései is.

 

“A K&H gyógyvarázs pályázaton elnyert támogatás, amely döntően gyermekkardiológiai eszközöket tartalmazott, az eltelt egy év alatt mintegy 1800 szívbeteg gyermek ambuláns vizsgálatait tette lehetővé, valamint közel 350 bent fekvő gyermek monitorizálását. Az eszközök megkönnyítik a gyermek súlyos szívelváltozásánának korai felismerését és így kezelésüket is könyebbé teszik.”

 

Dr. Laki István

osztályvezető főorvos

Kaposi Mór Megyei Kórház - Kaposvár

 

“A K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi programjának anyagi juttatása mindenképp nagy segítség a kórházak és a gyermekosztályok számára, mivel az orvosilag és technikailag lehetséges, azonban gazdaságilag lehetetlen gyógyító eszközöl között egyre nagyobb szakadék tátong.

Kórházunk a tavalyi év folyamán egy nagy értékű vérgázanalizáló gépet vásárolt a pályázat egyik szerencsés nyerteseként.”

Dr. Sipos Péter

osztályvezető főorvos

Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza, Csecsemő- és gyermekosztály - Gyula

 

A zsűri munkájában 2005-ben részt vett:

-         Dr. Békefi Dezső, a Magyar Gyermekorvos Társaság főtitkára, a Tatabányai Gyermekkórház Alapítója

-         Dr. Buday-Gyarmati Andrea, gyermekgyógyász szakorvos

-         Dr. Győri Erzsébet, a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány kuratóriumi tagja

-         Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója

-         Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Főigazgatója

-         Dr. Tímár Krisztina, az Egészségügyi Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály főosztályvezető helyettese (gyermekgyógyász-, urológus- gyermeksebész szakorvos)

 

 

További információ:

Jónyer Mária

Lenhardt & Weichinger Communications

Tel: (06-1) 279 3914, (06-1) 279 3900

Mobil: 06-20 379 8126

e-mail: maria.jonyer@landw.hu

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja