SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A "Folytassa, Nagyi!" III. országos találkozó

Családinet [cikkei] - 2005-10-06
A Budapesti Művelődési Központban (BMK) idén immár harmadszor rendezték meg az internet iránt érdeklődő idős tanulók és oktatóik országos találkozóját.
Az előző évekhez hasonlóan idén is mintegy százharmincan követték nyomon az előadásokat, bemutatókat.

A

Az Európai Unió 2005-re vonatkozó célkitűzései, amelyeket még 2000-ben fogalmaztak meg, nem valósultak meg, mutatott rá a rendezvényen Kolin Péter, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ kutatója. Ilyen célkitűzés volt többek között, hogy minden EU-polgár valamilyen közösségi vagy egyéni hozzáféréshez, illetve internet-alapú egészségügyi szolgáltatásokhoz jusson 2005-re.

Magyarország még az EU-s átlaghoz képest is jelentős lemaradásban van: Svédországban például háromszor annyian interneteznek, mint hazánkban, az idős emberek internethasználata terén pedig tizenötszörös a lemaradásunk a skandináv országhoz képest. Ezen a helyzeten számos eszközzel igyekszik változtatni helyi szinten például Budaörs is, amely az országban elsőként alkotott digitális esélyegyenlőségi rendeletet, tájékoztatatta a megjelenteket Gáspár Mátyás, a Budaörsi Digitális Esélyegyenlőségi Program vezetője.
A konferencián debütált emellett a budaörsiek legújabb kezdeményezése a mobil telekuckó, amely a kistérségben, de az ország távolabbi pontjain is igyekszik beoltani az internettel azokat, akik eddig nem kerültek vele kapcsolatba. A jó példák között bemutatkozott továbbá a MINők Egyesület, valamint az orosházi Városi Könyvtár is.

A rendezvényen megszólaltak az érintettek is: a tanfolyamokat végzett idős emberek. Egyikük arról beszélt, hogy feleségével együtt teljesen átalakult az életük, amióta megtanulták használni a világhálót. Naponta egy-másfél órát leveleznek, képeket, verseket küldenek egymásnak, felveszik a kapcsolatot olyan régi ismerősökkel, akikkel korábban megszakadt a levelezés. Még a betegségeiket is elfelejtik, szinte megfiatalodtak, mert egy új közösség, egy új világ nyílt meg számukra, amelynek korábban nem hitték, hogy még részesei lehetnek.

Az idei találkozónak különös apropót adott az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) "Ezüstnet" pályázata, melynek keretében több mint ötven kistelepülésen indulhat be időseknek szánt internetes tanfolyam. A nyertes szervezetek képviselőit Korózs Lajos politikai államtitkár (ICSSZEM) köszöntötte. A BMK szakmai szolgáltató szerepéhez híven a pályázaton nyertes szervezeteknek is felajánlotta szakmai segítségét, valamint "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamának szakmai és módszertani egységcsomagját, képzési kofferét. A pályázaton nyertesek közül Székkutas polgármestere, egyben leendő oktató mutatkozott be a találkozón.

A program folytatásában a pécsi Vasutas Művelődési Ház számolt be az általuk szervezett kétnapos Net-Nagyik Országos Konferenciájáról. A videóbejátszáson az egymással számítógép-használatban versengő idős tanulókat láthattuk, valamint az esti közösségkovácsoló programokból is ízelítőt kaphattunk. A BMK hatfős csapata (kattintsranagyi@primlista.hu)  azóta is tartja a szervezőknél végzett csoporttal a kapcsolatot. Hasonló, akár megyéket átívelő levelezőkapcsolatokat keresnek a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban működő NETmester Klub tagjai is. Velük a csoki.netmester@freemail.hu címen lehet felvenni a kapcsolatot.

A nemzetközi vizekre szörfölve Kiss Gábor a találkozó házigazdája számolt be a BMK legújabb "www-Golden-Age" nevet viselő projektjéről. Az intézmény a hároméves projekt második évébe idén szeptemberben csatlakozott nyertes Socrates/Grundtvig 2 pályázatuk eredményeképpen. A találkozó előtt egy héttel érkeztek haza két tanuló és egy oktató kíséretében Litvániából, ahol az idős tanulók bevonásáról cseréltek tapasztalatokat, véleményeket a résztvevő öt EU-s tagországból érkezett szervezők és oktatók. Az idős tanulóknak lehetőségük nyílt személyes ismeretségeket kötni, melyeket a jövőben e-mail, chat, valamint webkamerás és internet-telefonos technológiák elsajátítása után tovább is fejleszthetnek. Kéthetente rendszeres nemzetközi netmeeting-et szerveznek, amelyre a magyarországi idős tanulókat is szeretettel várják (goldenage@primlista.hu).

A találkozó további részében a szervezők és oktatók külön szekcióban az "Ezüstnet" pályázatot kezelő Mobilitás munkatársaival, valamint Szabóné Vékony Andreával (BMK) folytatták eszmecseréjüket. Ezidő alatt az idős érdeklődőknek Farkasné Fülöp Hajnalka mutatott be pár új internetes lehetőséget, majd honlapbemutatók zárták az idei találkozót.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja