A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A "Folytassa, Nagyi!" III. országos találkozó

Családinet - 2005-10-06
A Budapesti Művelődési Központban (BMK) idén immár harmadszor rendezték meg az internet iránt érdeklődő idős tanulók és oktatóik országos találkozóját.
Az előző évekhez hasonlóan idén is mintegy százharmincan követték nyomon az előadásokat, bemutatókat.

A

Az Európai Unió 2005-re vonatkozó célkitűzései, amelyeket még 2000-ben fogalmaztak meg, nem valósultak meg, mutatott rá a rendezvényen Kolin Péter, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ kutatója. Ilyen célkitűzés volt többek között, hogy minden EU-polgár valamilyen közösségi vagy egyéni hozzáféréshez, illetve internet-alapú egészségügyi szolgáltatásokhoz jusson 2005-re.

Magyarország még az EU-s átlaghoz képest is jelentős lemaradásban van: Svédországban például háromszor annyian interneteznek, mint hazánkban, az idős emberek internethasználata terén pedig tizenötszörös a lemaradásunk a skandináv országhoz képest. Ezen a helyzeten számos eszközzel igyekszik változtatni helyi szinten például Budaörs is, amely az országban elsőként alkotott digitális esélyegyenlőségi rendeletet, tájékoztatatta a megjelenteket Gáspár Mátyás, a Budaörsi Digitális Esélyegyenlőségi Program vezetője.
A konferencián debütált emellett a budaörsiek legújabb kezdeményezése a mobil telekuckó, amely a kistérségben, de az ország távolabbi pontjain is igyekszik beoltani az internettel azokat, akik eddig nem kerültek vele kapcsolatba. A jó példák között bemutatkozott továbbá a MINők Egyesület, valamint az orosházi Városi Könyvtár is.

A rendezvényen megszólaltak az érintettek is: a tanfolyamokat végzett idős emberek. Egyikük arról beszélt, hogy feleségével együtt teljesen átalakult az életük, amióta megtanulták használni a világhálót. Naponta egy-másfél órát leveleznek, képeket, verseket küldenek egymásnak, felveszik a kapcsolatot olyan régi ismerősökkel, akikkel korábban megszakadt a levelezés. Még a betegségeiket is elfelejtik, szinte megfiatalodtak, mert egy új közösség, egy új világ nyílt meg számukra, amelynek korábban nem hitték, hogy még részesei lehetnek.

Az idei találkozónak különös apropót adott az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) "Ezüstnet" pályázata, melynek keretében több mint ötven kistelepülésen indulhat be időseknek szánt internetes tanfolyam. A nyertes szervezetek képviselőit Korózs Lajos politikai államtitkár (ICSSZEM) köszöntötte. A BMK szakmai szolgáltató szerepéhez híven a pályázaton nyertes szervezeteknek is felajánlotta szakmai segítségét, valamint "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamának szakmai és módszertani egységcsomagját, képzési kofferét. A pályázaton nyertesek közül Székkutas polgármestere, egyben leendő oktató mutatkozott be a találkozón.

A program folytatásában a pécsi Vasutas Művelődési Ház számolt be az általuk szervezett kétnapos Net-Nagyik Országos Konferenciájáról. A videóbejátszáson az egymással számítógép-használatban versengő idős tanulókat láthattuk, valamint az esti közösségkovácsoló programokból is ízelítőt kaphattunk. A BMK hatfős csapata (kattintsranagyi@primlista.hu)  azóta is tartja a szervezőknél végzett csoporttal a kapcsolatot. Hasonló, akár megyéket átívelő levelezőkapcsolatokat keresnek a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban működő NETmester Klub tagjai is. Velük a csoki.netmester@freemail.hu címen lehet felvenni a kapcsolatot.

A nemzetközi vizekre szörfölve Kiss Gábor a találkozó házigazdája számolt be a BMK legújabb "www-Golden-Age" nevet viselő projektjéről. Az intézmény a hároméves projekt második évébe idén szeptemberben csatlakozott nyertes Socrates/Grundtvig 2 pályázatuk eredményeképpen. A találkozó előtt egy héttel érkeztek haza két tanuló és egy oktató kíséretében Litvániából, ahol az idős tanulók bevonásáról cseréltek tapasztalatokat, véleményeket a résztvevő öt EU-s tagországból érkezett szervezők és oktatók. Az idős tanulóknak lehetőségük nyílt személyes ismeretségeket kötni, melyeket a jövőben e-mail, chat, valamint webkamerás és internet-telefonos technológiák elsajátítása után tovább is fejleszthetnek. Kéthetente rendszeres nemzetközi netmeeting-et szerveznek, amelyre a magyarországi idős tanulókat is szeretettel várják (goldenage@primlista.hu).

A találkozó további részében a szervezők és oktatók külön szekcióban az "Ezüstnet" pályázatot kezelő Mobilitás munkatársaival, valamint Szabóné Vékony Andreával (BMK) folytatták eszmecseréjüket. Ezidő alatt az idős érdeklődőknek Farkasné Fülöp Hajnalka mutatott be pár új internetes lehetőséget, majd honlapbemutatók zárták az idei találkozót.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja