SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lecsuknak, ha sértegetsz a Facebookon

Családinet [cikkei] - 2013-07-03
Akár három év börtönnel is büntethető, ha valakit megsértünk a közösségi oldalakra írt bejegyzésünkkel - így döntött a grenadai törvényhozás. A rendőröknek pedig kötelező kitenni a Twitter azonosítójukat az egyenruhára.
Lecsuknak, ha sértegetsz a Facebookon

Három év börtön
„Egyre több gondot okoztak az online felületeken tapasztalható rosszindulatú megjegyzések” – jelentette ki Elvin Nimrod, a grenadai, jogi ügyekért felelős miniszter. „Meg kellett teremteni a jogi alapjait annak, hogy gátat szabhassunk a személyeket, és esetenként vállalkozásokat rossz hírbe hozó megjegyzéseknek."

Ezzel indokolta a miniszter, miért alkották meg a jogszabályt, ami azonnal a támadások kereszttüzébe került. Ha azt írom valakiről, hogy nagy fülű, az most sértés, vagy ténymegállapítás? – teszi fel a kérdést az egyik blogger. És a bíróság majd egy vonalzóval hozza meg a döntést?
A szabályozás szerint egy formanyomtatvánnyal a rendőrség felé kell jelenteni, ha valakit az interneten ér rosszindulatú megjegyzés, és a bíróság hivatott eldönteni, hogy a bejegyzés valóban sértő-e. Akit bűnösnek találnak, akár 37 ezer dollárra is büntethetik, sőt legrosszabb esetben három év börtön is kiszabható – írja a szerverdiszkont.hu.

Rendőröknek kötelező a Twitter azonosító


A miniszter szerint az állampolgároknak úgy kell használni az online felületeket, hogy tekintettel vannak másokra is. És ki tudja, ha jogszabály beválik, lehet legközelebb az állandóan panaszkodókra vagy éppen a túlzott likeolokra csap le a törvény szigora – elmélkedik a Time publicisztikája.
Grenadában a mindennapokat teljesen átszövi az internet és a közösségi média, és ebben a kormányzat is élen jár. Annak érdekében, hogy a közigazgatás minél könnyebben elszámolható, és elérhető legyen, minden rendőrautónak és minden rendőrnek egyedi Twitter azonosítója van. Az azonosítót pedig jól látható helyen, az egyenruhán is el kell helyezni.

Valós gondokat is kezel
A szabályozás nem csak a csípős megjegyzéseket bünteti. A Karib-szigeteki miniállamban büntetnek más, valóban rosszindulatú online tevékenységeket is, így az online személyiség ellopását, vagy amikor valakit az on-line felületeken követnek és zaklatnak. Ezek valóban valós veszélyt jelentenek. A jogszabály kezeli a gyermekpornográfia ügyét is. Akit ilyen ügyben találnak vétkesnek, az akár 20 év szabadságvesztésre is ítélhető.

Forrás: szerverdiszkont.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja