SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Önismereti tanácsadás tarot kártyával és egyéb szimbolikus módszerekkel

Domján Mónika [cikkei] - 2011-02-03
Személyes tanácsadói hitvallásomról, és az ehhez kapcsolódó módszerekről írok ezúttal. Általában az történik velem, hogy elindulok egy bizonyos szakmai irányba, közben ettől látszólag függetlenül egy másik tevékenység, szenvedély, hobbi jelenik meg az életemben, majd egyszercsak azt veszem észre, hogy a kettő összekapcsolódott, összeforrt, és született belőlük egy teljesen új, integrált módszer, megközelítés, tevékenység.
Önismereti tanácsadás tarot kártyával és egyéb szimbolikus módszerekkel

Így jutottam el a pszichológiai tanácsadás, divatos kifejezéssel life coaching, valamint a tarot kirakás ezoterikus megközelítésének találkozása kapcsán a Szimbólumtanácsadásig.
Ez nem azonos a relaxációs, imaginációs módszerrel végzett szimbólumterápiával, bár nyilván közös alapfeltevéseken nyugszik. Én "normál" tudatállapotban, egy tanácsadói beszélgetés keretében vonom be eszközeim körébe a szimbólumokat. Természtesen rengeteg egyéb módszer hatott rám ezen az úton: pszichodráma, Hellinger-féle családfelállítás, hermetikus és humanisztikus asztrológia, hogy csak néhányat említsek közülük. Ezen kívül a zenei önkifejezés felfedezése, magamon megtapasztalt terápiás hatása is gazdagította a palettát.

Alaptéziseim, amelyeket tanácsadói munkámban használok, a következők:

  1. Abból indulok ki, ami a kliens számára itt és most a legfontosabb, a legerősebb érzelmi töltéssel bír az adott pillanatban.
  2. Elsődleges feladatom a folyamatban, hogy a kliens számára hozzáférhetővé tegyem saját belső világának, motivációinak, félelmeinek, hiedelmeinek rendszerét, tisztább rálátást biztosítsak számára jelen helyzetére, és azt is megláthassa, hogy a külső helyzet hogyan képezi le az ő belső világát.
  3. A szimbolikus kifejezésmód mozgósító ereje mind a feltáró, diagnosztikus fázisban, mind a változási, fejlődési folyamatban sokszorosa a verbális megfogalmazásénak, nem ad lehetőséget a "mellébeszélésre".
  4. A megoldások minden estben a kliens megoldásai legyenek, ha teszek is konkrét javaslatot egy-egy megoldási irány kipróbálására, az általa megfogalmazott igényekből indulok ki.
  5. A változás folyamatként működik, ezért többszöri találkozással járó tanácsadási ülés-sorozat hozhat tartós eredményt. A probléma gyökerének megtalálása sem feltétlenül történik meg azonnal, ráadásul a belátás, a megértés az alkalmazásnak csak alapfeltétele, az új működést ki kell dolgozni, beilleszteni eddigi életünkbe, megoldani az ezzel járó külső-belső konfliktusokat. Tehát a "te majd megmondod, mit kell csinálnom" megközelítést azonnal el lehet felejteni (ez részben a 4. pontból következik).

Alkalmazott módszereim:

1. Verbális helyzetfeltárás, rámelegedés, bizalomépítés: a tanácsadási folyamat, illetve minden egyes ülés elején a keretek, a fókusz, a kölcsönös elvárások tisztázása egy iránytott beszélgetés formájában történik.

2. Szimbolikus módszer kiválasztása: a helyzet, kérdés, probléma jellegének megfelelően javasolok módszert a téma körüljárására. Néhány példa:

  • Symbolon kártya választás: az adott helyzetet leginkább kifejező kártya, a kívánt állapotot jelképező kártya, és a két állapot közti híd, út kártyájának kiválasztása - egy lehetőség a sok közül.
     
  • Symbolon monodráma: a pszichodramatikus kép létrehozásához hasonlóan a onismeretkliens kiválasztja a helyzetben működő személyeket, saját belső szerepeit, érzelmeit, vágyait reprezentáló kártyákat, majd el is helyezi őket olyan fizikai távolságra egymástól, amely kifejezi egymással való viszonyukat, kapcsolódásukat. Ezután arra kérem a őt, hogy egy mondatos, tömör üzenetként, egyes szám első személyben fogalmazza meg az adott szereplő mondanivalóját. Pl. "Én vagyok az a részed, aki már nem szeretne együtt lenni az édesanyjával, ezért inkább hátat fordít neki és elszalad tőle." (Lásd a képen.) A teljes kép kirakása és megbeszélése után lehetőséget kap a kliens a kép átrendezésére, hogy az ideális, elérendő állapotot fejezze ki. Itt bekerülhetnek újabb, eddig hiányzó kártyák, szerepek, kikerülhetnek gátló funkciók, illetve megváltozhat a szereplők, tényezők egymás közti viszonya, elhelyezkedése is.
     
  • Tarot monodráma: ugyanezt a módszert a Crowley tarot kártyáival is lehet használni, ha éppen a sokkal áttételesebb, tudattalan érzelmekre ható szimbólumrendszer alkalmasabb az adott helyzet feltárására.
     
  • Tarot kirakás: szintén a tudattalan tartalmak feltárásakor, például fizikai tünetekben megnyilvánuló lelki problémák, vagy a kliens számára átláthatatlan, érzelmileg nagyon igénybevevő helyzet esetén a kártyákat "vakon" húzza, egy megadott elrendezés szerint. Az elrendezés lehet a hagyományos tarot-kirakások egyike (pl. Döntésjáték, Kelta Kereszt, Következő Lépés), vagy az adott helyzetre testreszabottan kialakított séma is. Egyik kliensem kérdése az volt, hogy mire, hogyan használja a tudását. A beszélgetés alapján a következő helyeket jelöltük ki: 1. Mit jelent nekem a tudás, miért fontos számomra? 2. Mire való, mire használjam? 3. Mire nem való, mire ne használjam? 4. Hol tartok most a tudásom használatának útján? 5. Hová juthatok el általa?
     
  • Montázs, rajz készítése: elsősorban egy cél, elérni kívánt állapot megfogalmazásához, az oda vezető működés megerősítéséhez, valamint a motiváció fenntartásához használom ezt az eszközt. Már az elkészítés során a képek kiválogatása, vagy éppen megrajzolása erős rámelegedést és elköteleződést hoz létre, a falra kiakasztva ez az érzés újra és újra előhívható. Nem elhanyagolható a saját alkotás megerősítő, kreatív energiákat előhívó "mellékhatása" sem. Elárulom, hogy lakásom falait jelenleg három saját készítésű montázs, egy saját rajz, és ki tudja, hány célzottan választott és elrendezett kép díszíti.
     
  • Zeneválasztás: a zene rendkívül erős érzelmi, önkifejező, azonosulást hívó erejét használom a terápiás hatás eléréséhez. Arra kérem a klienst, hogy válasszon ki egy olyan zeneszámot, amely kifejezi számára a helyzetet, amelyben van, vagy éppen olyat, amely a vágyott állapotban, vagy valamilyen szempontból jelentős helyzetben szólhatna. Lehetséges kérdések: Milyen zene szólt volna ideális esetben a születésedkor? Milyen zene szóljon a halálodkor? Milyen számot hallanál szívesen, amikor Életed Párjával találkozol? Mi szóljon az első gyermeked születésekor?
     
  • Meseválasztás, meseírás: nehezen megközelíthető érzelmi probléma, mélyen eltemetett trauma estében a mesék segítségével eltávolított, mégis erőteljes érzelmi bevonódást létrehozó mágikus világ segíthet a kliens eltemetett, megtagadott, leszakított én-részeinek újraintegrálásában.

3. Feldolgozás: a szimbolikus módszerek használata közben és főleg után helyet adok a verbális feldolgozásnak, amely elmélyíti a megértést, valamint segít helyrerakni a felszínre került érzelmeket, melyek időnként nagyon intenzívek lehetnek. Ügyelek arra, hogy a megbeszélés ne "vigye szét" a szimbólumok energiáját, ne menjen el intellektualizálás, bagatellizálás irányába a kliens.

Nos, így dolgozom jelenleg. Módszereimet folyamatosan alakítom, gazdagítom, építkezem klienseim és kollégáim ötleteiből (és persze a sajátjaimból), tehát lehet, hogy ha eljössz hozzám, egy olyan módszerrel találkozol, amit itt nem soroltam fel. Azonban bármilyen módszert is használok, alapelveim fényében tudatosan mérlegelem a helyzet várható kimenetelét, hozzáadott értékét a kliens számára.

Amennyiben úgy döntesz, hogy saját fejlődésed útján a szimbólumok támogatásához folyamodsz, szeretettel várlak!


Tarot tanfolyam crowley szimbolumok - csoportos foglalkozás felnőtteknek

Domján Mónika


Domján Mónika
Pszichológus, Önismereti tréner

Elérhetőségeim:
Cím: inSpirál Stúdió: Bp. 1094. Páva u. 6. II/2.
Telefon: 06-20/245-53-43
E-mail: domjanmoni@gmail.com
Honlap: http://www.inspiralstudio.hu
http://inspiralstudio.hu/index.php/bemutatkozas/munkatarsaink/53-domjan-moni
www.tavaszpont.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja