SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Rajzelemzés - térszimbolika

Makra Ildikó Judit [cikkei] - 2011-09-19
Mit is mondanak a rajzok?

A rajz - éppúgy, mint az írás - elemeire bontva értelmezhető. Szimbolikája, üzenete van minden vonalnak, helynek, érintkezésnek, pontnak, formának és színnek.
Rajzelemzés - térszimbolika

A lerajzolt minták egymáshoz való viszonya a lapon, a formák távolságai egymáshoz képest, szimbolikus értelmet mutatnak. Éppen ezért minden spontán rajz kifejezi rajzolója élményeit, érzelmeit, a dolgok egymáshoz való viszonyát, kapcsolatait a közösséggel és önmagával.

A térszimbolika által megismerhetjük, hogy a rajzoló hova helyezi el magát a szociális térben. Legyen az család, baráti társaság vagy általában a közösség porondja.

Először is figyeljük meg, mennyire tölti ki a helyet?  Mennyire lakja be, uralja saját kis világát?

Mindent középre helyez? Szeret központban lenni, szereti, ha észreveszik. A jelen dolgai az elsők, a múlt, a jövő nem annyira fontos.

Több dolog jelenik meg a képen és az tölti ki a papírt? Sokirányú érdeklődés jele lehet, de szétszórtság is megfigyelhető.


Összetett-e a kép? Összefüggő egészleges kompozíció, egységes kép jelenik meg, vagy egy valódi vagy képzeletbeli vonalra helyezett, formasorakoztatás? Logikus a sorrend? Sormintaszerű?  Ezek jelek a képalkotó gondolkodásmódjára utalnak.

A térkitöltés lehet egy-két nagyméretű forma, vagy több apró részlet. A teret uraló nagy figura, az én érvényesítésének kifejezője, érdemes megfigyelni ki vagy mi fér még mellé és hova?

A formák egymáshoz való viszonya, mérete és színe a szimbólumhoz kapcsolódó érzelmi töltést, közelséget vagy tartózkodást mutatja.

Fontos még, hogy az egyes figurák mennyire pontosan, felismerhetően vannak lerajzolva, részletesek-e? A vonalak a formán belül érintkeznek-e, vagy túlfutnak esetleg nem érnek össze? Ezek a jelek az alkotó társas kapcsolati formáira is utalnak.

És még nem is volt szó a formák érintkezéséről …
 

Makra Ildikó Judit


Makra Ildikó Judit
Írásjavító grafo-pedagógus

Rajzelemzés és íráselemzés

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/529-89-12 (18 h.-tól - 21 h.-ig)
E-mail: grafobazis@gmail.com
Honlap: http://www.grafomotoros.hu
             http://www.iraszavar.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja