3 dietetikus, 3 kedvenc recept - együnk jól, együnk jót!
Családinet [cikkei] - 2022-06-28
A nemrég lezajlott Dietetikusok hete alkalmából három dietetikus kedvenc fogását szeretnénk megosztani a nagyközönséggel. Ezek a könnyed ételek a nyári nagy melegben is gyorsan elkészíthetők, egészségesek és nem utolsó sorban nagyon finomak!

Zöldpesztós hamis spagetti tonhallal
Hozzávalók (1 főre):
- 1 kis szelet tonhal (50 g)
- 80 g brokkoli
- 2 db cukkini (20 dkg)
- 1 kanál fenyőmag
- 1 teáskanál szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db citrom leve
- piros bors
- metélőhagyma
- só
Elkészítési mód:
- Az alaposan megmosott cukkinit spagettiformára lereszeljük, majd bő sós vízzel leforrázzuk.
- A tonhalat megsózzuk és kevés olívaolajon a serpenyőben megsütjük, majd citromlével és piros borssal ízesítjük.
- A rózsáira szedett brokkolit rövid ideig sós vízben főzzük, majd jeges vízbe kiszedjük. Az így elkészített brokkolit lecsepegtetjük és az előzőleg szárazon megpirított fenyőmaggal, metélőhagymával és a maradék olívaolajjal összeturmixoljuk.
- Miután a "spagettit" alaposan lecsöpögtettük, egy tálban elkeverjük a brokkolis pesztóval, tetejére tesszük a darabolt pácolt tonhalat, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Melegen tálaljuk.
Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval
Hozzávalók (4 főre):
Főzelékhez:
- 1-2 ek olívaolaj (hőálló)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g)
- só, őrölt fekete bors
- 1 kg karalábé pucolva, kockázva
- alaplé vagy víz és 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék
- nagy csokor petrezselyemzöld
- 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín
Húsgolyóhoz:
- 500 g sovány sertés/pulyka darált hús
- 100 g kuszkusz
- só, őrölt fekete bors, fokhagyma, chili, fűszerpaprika
- 2 db tojás
- pici olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
- Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje, félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk.
- A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük.
- Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk. Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük.
Húsgolyó:
- Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk. 30-40 percet állni hagyjuk.
- Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük.
Színes kölessaláta főtt tojással
Hozzávalók (2 főre):
- 2 db tojás
- 1-2 db paradicsom
- 1 db sárgarépa
- ½ db kígyóuborka
- 1 db paprika
- 120 g köles
- só, bors
- friss menta, petrezselyemzöld
- extra szűz olívaolaj
- fehér balzsamecet
Elkészítési mód:
- A megmosott kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük.
- Közben a tojást megfőzzük és a zöldségeket apró kockákra vágjuk.
- A főtt kölest összekeverjük a zöldségekkel, a zöldfűszerekkel, az olívaolajjal és az ecettel. Szükség esetén tovább fűszerezzük. Főtt tojással tálaljuk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: