SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Joghurtos sóskafőzelék kolbász chips-szel, pirított kenyérkockákkal

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-11
Itt a sóska szezon! Tudom nem mindenki szereti, pedig rengeteg vas és c-vitamin található benne. Többek közt. Igazi erőt adó táplálék a tavaszi fáradtság leküzdésére. Talán így szívesebben megennétek.

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • egy nagy zacskó sóska,
  • 2dl natúr joghurt,
  • 5-6 evőkanál liszt,
  • kb. 1 dl olaj,
  • só, delikát, cukor, szerecsendió,
  • fél fej hagyma,
  • 3-4 l víz,
  • 2- 3 tojás,
  • kolbász, vaj, kenyér.

Én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a sóska egyenesen az édesanyám kertjéből érkezik. Így mindig friss és bionak is nevezhető alapanyagból dolgozhatom.

soskafozelekAz elkészítése nagyon egyszerű. Elsőként pucoljuk meg a sóska levelet, ezt úgy tehetjük meg, hogy egyetlen mozdulattal kihúzzuk a félbehajtott levélből a szárát. A zsenge leveleket egészben is főzhetjük, mert elég csak a vastagabb szárrészt leszednünk róla. Ezután mossuk meg alaposan. (Használhatunk fagyasztott terméket is, ha nem sikerül frisset kapnunk. Ilyenkor csak ki kell olvasztanunk főzés előtt.)

Tegyünk fel egy fazékban kevés olajat (1-2 evőkanál) forrósodni, ezalatt a hagymát vágjuk fel apró kockákra, vagy akár le is reszelhetjük, hogy még jobban eltűnjön az ételben. A forró olajban pirítsuk meg 2 evőkanál cukorral, majd öntsük rá a megtisztított sóska leveleket. Kavargatás mellett, fonnyasszuk meg a sóskát ( míg össze nem esik és be nem barnul). Szükség szerint önthetünk rá kevés vizet, ha esetleg le akarna ragadni. Amint összeestek a levelek öntsük fel a fazekunkat vízzel és ízesítsük a fűszerekkel ,ízlés szerint. Én legalább 5 evőkanál cukrot biztos tettem bele, mert nagyon savanyú példányok voltak. Kicsit hagyjuk főni, ezalatt készítsük el a rántást.

A lisztet keverjük el az olajjal, míg szép barna masszát nem kapunk és pirítsuk meg kicsit közepes lángon. Ebbe keverjük bele a joghurtot és tegyünk hozzá a főzőléből is, majd keverjük el csomómentesre.


A sóskánkba csorgassunk bele 2-3 tojást (előre is kikeverhetjük, egy csipet delikáttal) és miután ez megfőtt benne, öntsük rá a rántást. Állandó kavargatás mellett várjuk meg míg besűrűsödik, majd lehúzhatjuk a tűzről. A helyén készítsük el a kolbász chipseket.

Ehhez a kolbászt vékony karikákra vágjuk fel és egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása sultkolbasznélkül, addig süssük alacsony hőfokon, míg ropogós nem lesz. Óvatosan vegyük ki a kisült zsírjából. Jól csurgassuk le őket, mert a zsírja kell még nekünk másra. Méghozzá a kenyérkockákhoz.

Néhány szelet kenyeret (erre a célra legjobb a szikkadt) vágjunk fel csinos kockákra. A kolbászzsírhoz keverjünk 2-3 evőkanál vajat és forrósítsuk fel, majd süssük benne ropogósra a kenyérkockákat.

Miután ezzel is megvagyunk már csak tálalnunk kell. A forró főzelékbe dugjunk néhány szelet sajtot ( camambert, trapistát), majd dobjunk a tetejére néhány pirított kenyér kockát és kolbász chipset is. Főzhetünk mellé tojást is, vagy készíthetünk tükörtojást a tetejére. Aki szereti a hagymát, az piríthat hagymakarikákat is tehet rá (az olajba tegyünk 1-2 evőkanál cukrot és ebben pirítsuk a hagymákat). A végeredmény, egy savanykás ízű, erőt adó étel, amire nagy szüksége van a szervezetünknek is. Kismamáknak különösen ajánlott, hiszen a terhesség alatt a vasszükséglet is alaposan megnő.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá

Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.

Ma 83 éves Halász Judit színésznő és énekesnő, generációk nagy kedvence

83 éve ezen a napon, 1942. október 7-én született Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe.

Egy sima megfázásnak hitték – kórház lett a vége a babánál: itt az RSV

Az RSV gyorsan és könnyen terjed, eleinte enyhének tűnő tünetekkel jelentkezik, ám néhány nap alatt súlyos légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vagy akár bronchiolitishez is vezethet - és gyakran pont akkor súlyosbodik, amikor a szülő már megnyugodna, hogy "csak egy kis nátha volt"

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja