A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felvágott, házilag

Németh Gáborné Laura [cikkei] - 2009-09-16
Nemrég járt körbe az a lánclevél amiben állítólag egy hentes írja le mennyire ellenszenves számára az, ahogy ma a felvágottak készülnek. A levél szerint rengeteg - valószínűleg meglehetősen káros - adalékanyag és kevés valódi hús van egy-egy kereskedelmi forgalomban kapható felvágottban. Nézzük, mit tehetünk...
Felvágott, házilag

Az állítólagos hentest ugyan nem ismerem, de a leírtakkal nem áll szándékomban vitatkozni, én is sokszor néztem már az összetevők listájára, mint tyúk a piros kukoricára. Képzavarral élve: tyúk (én) a gyártási szalonnára...

Mint elhivatott anya egyébként is odafigyelek arra mit- és mennyit esznek a gyerekeim, néhány tippet szívesen megosztok, hátha másnak is jól jön: 

  • nálunk nem tilos a csoki, de alapszabály, hogy csak úgy ehetnek édességet a gyerekek, ha előtte valami jót, azaz zöldséget, vagy gyümölcsöt ettek - ha szerencsém van utána már nem is kívánják a csokit, de mindenképp jóval kevesebb fér beléjük ;)
  • a bolti májkrémet itthon már jóideje felváltotta a házi csirkemáj-pástétom, vagy tonhalpástétom, meg egyéb pástétomok ... egyszer írok ezekről is!
  • tévézéshez, társasozáshoz, vendégváráshoz nasinak nagyon beváltak a különböző mártogatók és a hozzájuk szeletelt zöldségek, ez még a 20-30 fős gyerekzsúrokon is nagyobb sikert aratott mint a melléjük kitett ropi, keksz és egyéb rágcsák, utána több gyerek anyukája keresett meg a receptért, mert az ő kicsinye annyit áradozott róla otthon :)

Amivel még mindig "bűnös" vagyok, azok a bolti felvágottak, a tízórai szendvicsbe, vagy vacsorára, ha nincs idő másra és gyorsan kell valamit az asztalra tenni. Erre olvastam nemrég egy nagyon egyszerű receptet, amit kipróbáltam és most közzéteszek.
Nagyon jó lenne, ha mások is megosztanák velünk - mindenkivel - hasonló praktikus recept ötleteiket akár hozzászólásként ehhez a cikkhez, akár saját cikk formájában feltöltve (fent, a bejelentkezésnél "cikk beküldése" link -én is így írom most ezt).

Tehát a házi felvágott: 

Vettem egy darab pulykamellett, óvatosságból csak egy  negyedet (már bánom, hogy nem többet). Jól összetekertem és átszúrtam grillezéshez vett hurkapálcával. Odatettem egy fazékba főni, és külön, főzéshez kapható fűszertartóban tettem mellé az ízesítőket, mindet bőséggel:Házi felvágottas szendvics
- zöldhagyma szár
- zellerszár
- kakukkfű
- babérlevél
- majoranna
- bazsalikom
- egész bors
- fokhagymapor
- petrezselyem
- só

Már amíg főtt minden családtag megkérdezte mi készül, mert olyan finom illata volt. Amikor puhára főtt elzártam és a fűszeres főzőlében hagytam kihűlni. A szeletelést még gyakorolnom kell, mert eléggé tört, örülnék, ha jönnének rá jó ötletek, de amikor mustáros pirítóssal és karikára szelt zöldhagymával megettük, senkit nem foglalkoztatott a kinézete!

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja