SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tápláló levesek, megfázáskor

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-06
A hirtelen hidegre forduló időben megszaporodnak a megfázásos betegségek. Ilyenkor enni sincs nagyon kedvünk, viszont az energia szükséges, hogy gyorsabban gyógyuljunk.
Néhány tápláló levessel átmelegíthetjük magunkat, a szervezetünk is gyorsabban regenerálódik.
Tápláló levesek, megfázáskor

Erőleves kicsit másként

Hozzávalók:

  • 3 db sárgarépa,
  • 3 db fehérrépa,
  • 1 kis karalábé,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 10 dkg gomba,
  • 1 közepes hagyma,
  • 1 tojás, 3 evők. zabpehely,
  • só, bors, húsleveslé vagy leveskocka.

Elkészítés:

A zöldségekből és leveskockából erőlevest készítünk, korábbról maradt alaplé jobb, mert abban nincs ízfokozó, amelyre egyesek érzékenyek.
A vöröshagymát és a gombát nagyon finomra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, majd összedolgozzuk a  tojással és az apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég sűrű, lisztet adunk hozzá, galuskákat  formázva beleszaggatjuk a levesbe.


Csirke raguleves

Hozzávalók:

  • 3 db filézett csirkemell,
  • 3 sárgarépa, 3 zöldség
  • 30 dkg zöldborsó,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 dl tejföl, 1 dl tejszín,
  • olaj, só, bors, babérlevél, tárkony

A csirkemellet vékony csíkokra, vagy kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal megszórjuk, beletesszük a babérlevelet. Kevés vízzel felöntve lefedjük, és kis lángon 45 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult, a fedőt levéve zsírjára sütjük majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a 
petrezselyemgyökeret, 3-4 percig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borsót, majd körülbelül 20 percig főzzük még, amíg minden megpuhul.
A tejfölt és a tárkonyt a tejszínnel és liszttel simára keverjük, öntünk hozzá egy keveset a levesből, hogy nehogy összekapja a  habarást a forró leves. Óvatosan beleöntjük a kis lángon fövő levesbe, 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.


Karfiol krémleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 evők. vaj, 1 evők. liszt,
  • 2 dl tejszín vagy tejföl,
  • 2 dl tej,
  • só, fehérbors, szerecsendió

A karfiolt rózsáira szedve megfőzzük, ha puha, szűrőkanállal kiszedjük.
A vajból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és hozzáöntjük a főzőléhez. A karfiolt turmixszoljuk, és visszaöntjük a levesbe, sóval, fehérborssal és a szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk, majd a tojássárgáját a tejszínnel elkeverve, lassan belecsorgatjuk, állandóan keverve. Megszórhatjuk a tetejét zöldfűszerrel, vagy pirított kenyérkockát adhatunk hozzá. A karfiolt más őszi vagy téli  zöldséggel is helyettesíthetjük, pl zeller, burgonya, karalábé.


Csipkebogyó krémleves

Hozzávalók:

  • 7-8 dkg szárított vagy friss csipkebogyó,
  • 10 dkg cukor, 1 dl almalé,
  • 2 evők. liszt, 1 evők. citromlé,
  • késhegynyi só

A friss bogyókat hideg vízben megmossuk, és egy közepes fazékban feltesszük főni, miután levágtuk a száraz részeket. Ha szárított csipkebogyót használunk, 2-3 órán át langyos vízben áztassuk, majd a lével együtt tegyük fel főni.
Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A lisztet az almalével simára keverjük, és lassan belecsorgatva besűrítjük vele a levest.
Egyszer felforralva hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, ha szükséges ízesítjük.

Indexkép: RitaE / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja