SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Három kedvenc receptem, Karácsonyra

Fodor Józsefné [cikkei] - 2006-12-15
Közreadnám három kedvenc receptemet, melyeket majdnem minden évben elkészítek.
Három kedvenc receptem, Karácsonyra

Az egyik a Karácsonyfát eleveníti meg. A másik egy bevált Mézeskalács receptem, amiből még figurákat is szoktam készíteni a fenyőfára. (Még a kis madaraimnak is  jut belőle, a morzsáját a magok közé keverve. Tudnátok, hogy örülnek neki!) A harmadik pedig egy kocsonya. Imádom a kocsonyát, de az orvos eltiltott a "zsíros" ételektől, azóta ezt készítem.


Karácsonyfa

Hozzávalók a tésztához:
5 dkg RAMA margarin
25 dkg méz
10 dkg Koronás Aranybarna cukor,
35 dkg liszt
10 dkg darabolt mandula
1 csomag sütőpor
1 csomag mézes fűszerkeverék
liszt a nyújtáshoz,
a díszítéshez:
1 db tojásfehérje
17,5 dkg Koronás porcukor
cukorgyöngy


A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben megolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük. A liszthez hozzáadjuk a mandulát, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket, majd összegyúrjuk a mézes-margarinos keverékkel.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Karácsonyfa-papírsablont készítünk a kívánt méretben és formában. Mindegyik fa számára két tésztaformát vágunk ki, az egyiket hosszában kettévágjuk. A maradék tésztából csillagot formázunk a karácsonyfacsúcsra.
A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 200 °C-ra előmelegített sütőben. 15-20 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét 12,5 dkg porcukorral sűrű mázzá keverjük és habzsákba vagy fóliazsákba, töltjük. A mázzal minden egyes fára merőlegesen "ráragasztunk" két fél karácsonyfát oly módon, hogy a fa megálljon.
A karácsonyfák tetejére felragasztjuk a csúcsokat. Megszórjuk a maradék porcukorral és cukorgyönggyel díszítjük.


Mézeskalács

Tésztához:
1 kg liszt, 20 dkg porcukor, 1 csomag szódabikarbóna, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg


Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)

vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.), beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást, és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is, megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk.
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig, hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget, és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk.

Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.

Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy un. "Önzáró tasak" (az önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható.

Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő, a mézes is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad.
Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani, vagy tárolni: egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy nagyobb téli almát kettévágunk, és a fehér részét bekenjük citromlével, a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes, vagy ha előre készítjük, 1-2 héttel, nyugodtan tárolhatjuk így friss és puha marad, még a karácsonyi asztalra kerül.



Pontykocsonya

Hozzávalók:
1 ponty (kb. 1,5 kg), 2 kiskanál só, 1-1 mokkáskanál pirospaprika , és darált cseresznyepaprika, 1-1 nagyobb vöröshagyma, , sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél csokor zellerzöld, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg zselatinpor, 2 tojásfehérje, a díszítéshez: paprika, paradicsom, petrezselyem

1. A pontyot megtisztítjuk, kizsigereljük és kifilézzük. A halhúst miután a bőrét is lefejtettük kétujjnyi csíkokra vágjuk, fele sóval, a pirospaprikával és a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, majd így bepácolva lefedjük, és hűtőszekrénybe tesszük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a zöldséget, a paprikát meg a paradicsomot negyedekbe vágjuk, és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával és a maradék sóval ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és 25-30 percig főzzük. Ez lesz a hal alaplé. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk.
3. A hal alaplevet leszűrjük, a pácolt halat beletesszük, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, levét leszűrjük, fölforraljuk és megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük.
4. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ez alatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, utána tetejéről a habot óvatosan ne törjük! Leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a puha halat miután a nagyobb szálkákat kiemeltük belőle a megfőtt, hasábokra vágott répával őzgerincformába rétegezzük, és a zselatinos hallevet ráöntjük. Kocsonyásodni hagyjuk, végül a formából deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra 40 perc + dermesztés.
Italajánlat: száraz fehérbor (Pld-ul: Badacsonyi kéknyelű 98).
Jótanács: Az is jó, ha a levet csak fejből főzzük, és a kocsonyához patkó alakú halszeleteket vásárolunk. Ezt persze csak tányérra rakhatjuk, formába nem tölthető. A hallevest a kocsonyához egy kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket. Halkocsonyát ízlés szerint más halból is főzhetünk. A leves leszűrése után maradt zöldséges halcsontot egy kevés hallal vagy csonttal célszerű újra felfőzni. Nagyszerű alaplé lesz belőle mártásokhoz, halászléhez vagy hal párolásához. Le is fagyaszthatjuk.

Kívánok nagyon jó étvágyat mindenkinek !

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja