SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit ehet meg a baba a karácsonyi menüből?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-15
A kisbabád már szívesen megkóstolná azokat az ételeket, amelyeket ti is fogyasztatok? Akkor készíts olyan karácsonyi vacsorát, amiből őt is nyugodtan megkínálhatod!
Mit ehet meg a baba a karácsonyi menüből?

Ha kisbabával vagy otthon, akkor a zökkenőmentes ünnep két legfontosabb eleme a tervezés és a rugalmasság. Érdekes kettősség ez, mert általában ha megtervezünk valamit, akkor azt azért csináljuk, mert nem szeretnénk eltérni ettől. Egy kisbabás családban azonban a tervezés sokszor azt jelenti, hogy 2-3 verziót eltervezel és a baba kedvétől, állapotától függően rugalmasan választasz közülük.

A karácsonyi menün is érdemes már idejében gondolkodni, hogy legyen idő beszerezni mindent. Ha a kisbabád már akkora, hogy ott tud lenni mellettetek az ünnepi asztalnál, és lelkesen mutogat a tányérotokra, akkor válassz olyan fogásokat, amiből neki is tudsz adni.  Melyek lehetnek ezek?
 

Hozzátáplálás kezdete és 7 hónapos kor előtt adható ételek

Itt még nehéz dolgod van, hiszen nem sok minden közül válogathatsz. Mégis előfordul, hogy a baba hangot ad annak, hogy ő is inkább abból kér, amit ti jóízűen esztek. Jó választás lehet ilyenkor, ha csirkét vagy pulykát sütsz, és mellé teszel krumplit vagy almát. A csirke vagy a pulyka már adható, az alma és krumpli pedig nagyon jól kiegészíti.

Ha szoktatok a karácsonyi vacsorához levest is készíteni, akkor tervezz előre és tegyél bele egy kicsit több répát, zöldséget. Ezekből is csemegézhet ebben a korban a baba.

8-9 hónapos korban adható ételek

Ebben a korban már előfordulhat, hogy szívesen megfogja az ételt és önállóan rágcsálja. Ez lehet krumpli, zöldség vagy bármi olyan, ami puha és könnyedén megeszi. A halat is elfogyaszthatja már, de nagyon figyelj oda, hogy ne legyen benne szálka.

Sültek mellé készíthetsz zsemlémből tölteléket, amit szintén megkóstoltathatsz vele, persze figyelj oda, hogy ne legyen nagyon fűszeres. Karácsonykor népszerűek a gesztenyével töltött húsok is, ezekből is nyugodtan adhatsz már neki.

Ha szívesen fogadja és önállóan szeret csipegetni, akkor bármilyen puha, kis kockára vágott zöldség, gyümölcs adható a babának.
 

10-12 hónapos korban adható ételek

Itt már sokkal könnyebb a dolgod. Már megkóstolhatja a halászlevet, akár hallal együtt, de fontos, hogy alaposan ellenőrizd, hogy ne legyen benne szálka. Tehetsz bele tésztát, hogy gazdagabb legyen.

Már csipegethet a karácsonyi desszertekből is, mint például a lekváros aprósütemények vagy a bejgli. A bejgli esetében csak a gesztenyés változat jöhet szóba, mert a mák és a dió allergizálhat, ezért érdemes óvatosnak lenni vele. Ha családi karácsony lesz, akkor is figyelj oda arra, hogy milyen édességgel kínálják a babádat, nehogy olyan összetevő legyen benne, amivel még nem találkozott.
 

Mit nem szabad 12 hónapos kor előtt adni a babának?
 

  • tehéntejet nagy mennyiségben, mert megterhelheti a veséjét
  • mézet, mert fertőzött lehet (nem ajánlott még süteményekben, így mézeskalácsban sem)
  • dobozos gyümölcslevet, még a 100%os gyümölcsleveket is érdemes kerülni
  • szaloncukor, csokoládé
  • dió vagy mák, mert allergizálhat
  • nyers zöldségek, mert a véletlenül leharapott nagyobb darabok fulladásveszélyt jelentenek

Kép forrása: picjumbo.com fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja