SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Különleges sütnivalók karácsonyra

Családinet [cikkei] - 2014-12-03
Mindenkinek megvannak a jól bevált karácsonyi receptjei, de néha jó kipróbálni újdonságokat. Hoztunk nektek néhány egyszerű és különleges receptet, amelyet biztos, hogy sokan elkérnek tőletek, ha elkészítitek ezeket a finomságokat.
Különleges sütnivalók karácsonyra

Télapó kalács

Hozzávalók:

  • 600-675 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 csomag instant élesztő vagy 50 g friss
  • 1 teáskanál só (kb. 6 g)
  • 125 ml tej
  • 62,5 ml víz
  • 57 g puha vaj
  • 2 tojás
  • 2 mazsola
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 csepp piros ételfesték



1. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sót, a száraz élesztőt és a cukrot. Egy kisebb edényben melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. (Nem kell felforralni, elég ha kézmeleg a tej, amelybe, ha friss élesztőt használunk, akkor egy nagy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele az élesztőt. Ilyenkor a vajat külön olvasszuk fel). Adjuk hozzá az elegyünket a száraz összetevőkhöz, majd keverjük össze az egészet. Végül üssük bele a tojásokat a masszába, amelyekkel vegyítsük el a tésztát, addig, amíg sima állagot nem kapunk.

2. Lisztezett felületen még néhányszor gyúrjuk át, vigyázva, hogy ne gyúrjuk túl! Ha ezzel kész vagyunk, akkor takarjuk le a tésztánkat, és pihentessük kb. 1 órán keresztül, vagy amíg kétszeresére nem nő.

3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk el a két részre. Az egyik adag legyen nagyobb, mint a másik!

4. A nagyobbik adag tésztát nyújtsuk ki úgy kb. 1 cm-es vastagságúra, hogy egy háromszöget kapjunk, de a sarkak legyenek lekerekítve! Ez lesz majd a télapó sapkája és arca.

5. Felezzük el a maradék tésztát, és nyújtsuk ki az egyik adagot szintén kb. 1 cm-es vastagságban. Ebből lesz a Mikulás szakálla. Ollóval, pizzavágóval vagy derelye szaggatóval vagdossuk be a tésztát, hogy kialakítsuk a szakállat. Miután ez megvan, tegyük rá a háromszögünk alsó felére. Hogy mutatósabb legyen a művünk, csavarjuk meg a tésztaszakáll szálait.

6. A legvégére megmaradt tésztából pedig formázzunk egy orrot, egy bajuszt és bojtot a sapka végére, illetve szegélyt rá. Mielőtt azonban ezeket ráhelyeznénk a télapónk fejére, hajtsuk vissza egy kicsit a sapkáját, azaz a háromszög felső részét, úgy a szakállal nem borított rész felső negyedéig. Így már látjuk, hogy hová kell kerülnie a testrészeknek ahhoz, hogy arányos legyen a Mikulásunk arca. Helyezzük fel az orrot, a bajuszt (amelyet szintén olló, vagy derelyeszaggató segítségével szálakból összeállíthatunk), a sapkára a bojtot, és végül 2 db mazsola segítségével, a télapó szemeit is alakítsuk ki!

7. Utolsó lépésben az egyik tojássárgájához adjunk 2 csepp piros ételfestéket, és kenjük le vele a télapónk orrát, és a sapkáját. A többi részét pedig csak tojássárgájával kenjük át. Tegyük a sütőbe alufóliával letakarva 15 percre, majd süssük fedetlenül további 10-12 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Nutellás csillag

Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 180 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag (7g) élesztő vagy 20-25 g friss élesztő
  • 30 g puha vaj
  • 70 g cukor
  • csipet só
  • 200 g Nutella



1. Ha friss élesztőt használunk, akkor futassuk azt fel némi kézmeleg tejben egy nagy csipet cukorral. Ha szárítottat vettünk, akkor erre nincs szükség, csak melegítsük fel a tejet, majd tegyük bele a vajat.

2. A száraz összetevőket, a cukrot, lisztet, sót, instant élesztőt keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a 2 tojássárgáját, és a nedves összetevőket. Egy fakanál segítségével keverjünk össze mindent, majd kézzel is gyúrjuk át néhányszor a tésztát. Ha ezzel kész vagyunk, akkor takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a kétszeresére.

3. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát pedig gyúrjuk át, és helyezzük egy lisztezett felületre, majd osszuk el 4 egyenlő részre. Kör alakúra nyújtsuk ki az első adagot kb. 2-3 mm vastagra. Majd tegyük egy sütőpapírra. Valamilyen kör alakú tálat vagy a tortasütőnk alját nyomjuk rá a tésztára, hogy tudjuk, mekkora körben kell megkennünk a lapokat töltelékkel. (Az hogy pontosan mekkora átmérőjű legyen a kör alakú edény vagy forma, majd látni fogjuk, ha kinyújtottuk a tésztát. Értelemszerűen olyat válasszunk, ahol minél kevesebb veszteség lesz a széleknél).

4. Kenjük meg az első lapot a Nutellával, majd sodorjuk ki a következőket is, és azok tetejére is tegyünk tölteléket. Amikor a 4. laphoz érünk, ott nem kell már megkenni a lap tetejét.

5. Amikor az összes lap egymáson van, akkor vegyük elő ismét a kör alakú edényünket, tortaformánkat, tegyük a tészta tetejére, és vágjuk körbe körülötte a tésztát.

6. Most, hogy van egy szabályos körformánk, csak annyi a dolgunk, hogy kialakítsuk a csillag alakot. Első lépésben tegyünk egy poharat a tészta közepére, hogy tudjuk, meddig kell bevágnunk. 16 szeletet kell majd kialakítanunk. A legkönnyebb ezt úgy tehetjük meg, hogy először félbe, majd negyedekbe vágjuk a tésztát, majd pedig nyolcadokba, és végül azokat felezve megkapjuk a 16 részt.

7. Most, hogy megvannak a szeletek, mindig dolgozzunk egyszerre kettővel. Fogjunk meg egy-egy részt, és egymással ellentétes irányba csavarjuk meg őket egyszer. Ezt végezzük el mind a 8 pár szeletnél, majd pedig az így kapott 16 tekert szeletet, kettesével ragasszuk össze. A külső széleket tapasszuk össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. Egy felvert tojással kenjük át a csillagunkat.

8. Ha kész vagyunk, akkor tegyük a tésztát a 180 fokos sütőbe, ahol először az alsó harmadban süssük 10 percig, majd 5-10 percre tegyük be a sütő felső harmadába.

Hogy könnyebben menjen a munka, itt egy videó is segítségül: 

Fahéjas koszorú

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • fél evőkanál só (3 g)
  • 80 ml meleg tej
  • 1 csomag instant élesztő vagy 20-25 g friss
  • 28 g puha vaj
  • 12 g porcukor
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 4-5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál fahéj
  • 56 g olvasztott vaj



1. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt futassuk fel kézmeleg tejben egy nagy csipet cukor hozzáadásával.

2. Keverjük össze egy tálban a lisztet, sót, porcukrot és az instant élesztőt a tojássárgájával és a vajjal, majd adjuk hozzá a tejet. (Ha friss élesztőt használtunk, akkor az élesztős tejet).

3. Miután összegyúrtuk a tésztánkat pihentessük letakarva kb. 1 órát meleg helyen. A sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra.

4. Amikor megkelt, akkor gyúrjuk át a tésztát, és helyezzük belisztezett felületre, ahol kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki.

5. Kenjük meg a tésztánkat az olvasztott vajjal (csak annyit tegyünk rá, hogy szép fényes legyen, de ne ússzon a vajban), és szórjuk meg fahéjas cukorral, és tekerjük össze, mint a piskótatekercset. Majd fogjunk egy éles, belisztezett pengéjű kést, és vágjuk ketté hosszában a feltekert tésztát. Ne vágjuk fel végig, hagyunk a tetején 2-3 centit! Így könnyebben tudunk majd dolgozni vele.

6. Az így kapott két szálat fonjuk össze úgy, hogy mindig a tészta töltelékes fele legyen felül. Amikor a tekercs végéhez érünk, nyomkodjuk össze a két szálat. Most már csak annyi a dolgunk, hogy formázzunk kört a tésztából, és a két véget tapasszuk alaposan össze.

7. Tegyük egy sütőpapíros tepsire a koszorúnkat, majd a maradék vajat és fahéjas cukrot elegyítsük, és kenjük át a tészta tetejét. Süssük 30-35 percig, de az első 5-10 perc után vegyük le a sütőt 180 fokra, hogy nehogy megégjen a tésztánk.


Forrás: handimania.com, 
ideas-am.blogspot.dk
Képek: handimania.com, ideas-am.blogspot.dk

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja