SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zseniális módszerrel szoktatja le kislányát a cumiról az édesapa - videó

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-26
Gyerekorvosok szerint 1 éves korig nagy szükségük van a kicsiknek arra, hogy szopizzanak valamit, ez lehet cumi vagy az ujjuk is. Fontos azonban, hogy időben leszokjanak róla: 4-5 éves korban ugyanis már a maradandó fogak állapotára is hatással lehet a cumizás.
Zseniális módszerrel szoktatja le kislányát a cumiról az édesapa - videó

Leszoktatás a cumiról - kreatív módszerrel

Aranyos módszert talált ki egy édesapa arra, hogy leszoktassa kislányát a cumizásról. Először kis zacskókba gyűjtötték a cumikat, aztán egyesével elültették azokat egy virágcserépbe. Együtt meglocsolták a földet, majd két órával később a kislány kiment az apukájával a kertbe, hogy megnézze, mi történt az elültetett cumikkal. Nagyon csodálkozott és végtelenül boldog volt, amikor meglátta, hogy a földből nyalókák "nőttek ki". 
 


 

Eddig van szüksége a cumizásra

Szakértők szerint a csecsemőknek nagy szükségük van arra, hogy szopizzanak, a cumi pedig segít nekik abban, hogy megnyugodjanak és elaludjanak. Egy kutatás szerint a cumizás még a bölcsőhalál kockázatát is csökkentheti. 

Dr. Jókay Kinga, az RMC gyerekorvosa szerint a hangsúly azon van, hogy meddig tart a cumizás időszaka. 

”Az első évben, 0-12 hónapos korig abszolút szüksége van a csecsemőnek arra, hogy szopjon, nem csak folyadék- vagy kalóriahiány miatt. Van, aki cumit ad, van olyan baba, aki az ujját vagy az öklét szopja, de olyan is akad, aki az anyamellen szeret a legjobban cumizni. Nincs ezzel semmi baj. A hangsúly azon van, hogy meddig tart mindez. Mert ami egy 9 hónaposnál még egészséges és szükséges, az egy 3 évesnél már nem. Később ugyanis számtalan baj lehet abból, ha nem tud időben leszokni a gyermek.”

Ha még 4-5 éves korában is cumizik a gyerek, akkor az már nemcsak a tejfogak állapotára, hanem a maradandó fogak épségére is hatással lehet.
 

Ilyen veszélyekkel járhat a cumizás

A cumizás miatt nagyobb az esély a különféle fertőzésekre, hiszen ahogy a baba a szájába veszi a cumit, azt gyakran összekoszolja, leejti. Ezért ajánlott időnként lemosni és fertőtleníteni, valamint bizonyos időközönként lecserélni. 

Érdemes olyan cumit választani, aminek pajzsán lyukak vannak, így elkerülhető, hogy a folyamatosan termelődő nyál fájdalmat és gyulladást okozzon.

A cumi évekig tartó használata a fogak állapotára is hatással van: fogorvosok szerint pedig szinte majdnem mindegy, hogy fogszabályzós vagy hagyományos cumit használunk, idővel mindkét esetben előre állhatnak tőle a fogak.
 

Olvasd el ezt is: Fogszabályzós cumi nem létezik! Ilyen lesz a gyerek foga a cumitól
 

​​​Baj-e, ha bölcsibe megy és még cumizik?

Csak azért, mert bölcsibe megy, még nem kell leszoktatni a kicsit a cumiról, sőt! Egy új élethelyzetben nagyobb szüksége is lehet arra, hogy a cumi megnyugtassa. 


Mikor és hogyan szoktassuk le a cumiról? 

Fontos, hogy a cumit ne egyik napról a másikra vegyük el gyerekünktől, hanem fokozatosan váljunk meg tőle. Tehát érdemes először csökkenteni, majd teljesen elhagyni a nappali cumizást, míg végül az éjszakai cumizásról is le tud szokni.

Ha összebújunk, mesét olvasunk és utána simogatjuk őt, akkor könnyebben ellazul és elalszik cumi nélkül is. 

Segíthet a figyelemelterelés is, de meg is lehet vele beszélni, hogy például most a sétára nem visszük a cumit, majd csak az esti elalvásnál kapja meg. 

Bevethetjük a cumitündért is, aki a cumiért cserébe valamilyen ajándékkal lepi meg csemeténket. De megpróbálkozhatunk a videón látható apuka módszerével is, ami úgy tűnik, nagy sikert aratott.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja