SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerek egy különálló egyén!

Beszédes Henrietta [cikkei] - 2022-04-20
Azt vettem észre még 3-4 évvel ezelőtt magamon, hogy úgy irányítottam a gyereket, mintha a saját testemet tettem volna jobbra, aztán balra, utasításokkal. "Menj ide! Csináld azt! Legyél ilyen! Készülj el! Rakd el onnan!" Amióta viszont megtanultam a gyerekek működését, teljesen másként csinálom és más az eredmény is.
A gyerek egy különálló egyén!

Utasítások, amik mögött jócskán az a gondolat áll, hogy csinálja valaki azt, amit én akarok, különben nagy baj lesz. Nálatok is van ilyen? Kéred a gyereket, de csak nem csinálja. Nem pakolja el a játékokat a nappaliból, pedig már 10x kérted, miközben kavarod az ebédet a konyhában és nem tudsz helyette is dolgozni a renden.  

Nem veszi fel azt a szép színű, tavaszi mellényt, amit a legutóbbi shoppingoláskor vettél, pedig már előre elképzelted, mennyire csinos lesz benne, milyen jó puha és meleg. Mégis ilyenkor, a tavasz kezdetén fontos tényező még ez is. De ő hajthatatlan, a régi, kedvenc, kinyúlt mesehősös póló kell, ami fölé csak keserves könyörgés árán kerül bármi is. 

Egyszer a kutyás mesét kéri, majd gondol kettőt, mire a legizgalmasabb rész következne, mégis az autós az érdekes: "Anyaaaaaaa, kapcsold át!"  

Nem eszi meg a banános sütit, pedig 3x kérdezted meg sütés előtt, hogy legyen-e és csak miatta sütötted meg a vasárnapi ebédhez, most el lehet ezt is ajándékozni.. :) 

Kedves sztorik ezek, de tudom, amikor benne vagy, őrületbe tudsz esni. A kérdés a nézőpont és a hozzáállás. És nem, ezt nem könnyű mondani. Ezt el kell dönteni. 

Mond azt: Ma jó napunk lesz és játszani fogom a nap minden történését és cselekvését! Játékos leszek, mert minél magasabb az érzelmi tónusom, annál támogatóbb vagyok mások és saját magam számára is. 😊

És különben is...

...a gyerek különálló egyén.

 

Mit jelent ez? 

Külön teste van, külön lélegzik és külön dobog a szíve, sőt még a gondolatai is mások, a megfigyelései és a döntései pedig olykor egyenesen szöges ellentéte a tiédnek. És? 

 

Gondolj bele abba kérlek, hogy amikor a gyermeked felnőtt emberként áll majd élete nagy döntései előtt, milyen legyen? Félős, mindenkinek bólogató kiskutya, vagy egy magáért kiálló, önálló döntéseket hozó szellemileg és érzelmileg is egészséges felnőtt? 

Szerintem is a második. :) 

 

Hidd el, ha beleviszed a játékosságot a mindennapokba, ha néha csak nevetsz egyet vagy akár kettőt 😉, és nem előre tervezel el a gyermeked helyett dolgokat, ha nem helyette hozol döntést, amiből már képtelen vagy engedni, akkor sokkal könnyebb lesz mindenki élete. 

 

Te nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel, sőt még a déli kávédat is békében ihatod majd meg. Ő pedig szabadabban érzi majd magát és nem lesz oka lázadni, "csak azért is" játékot játszani. 

 

Legközelebb azt részletezem, hogyan jön ehhez a témához az, hogy szabályokat is alkossunk és mi ösztönzi a gyereket a szabály betartására. Érdekel? Akkor ezt a cikket juttasd el minél több emberhez, hogy sok olyan szülő legyen, aki szellemileg és lelkileg is helyes szabályok mentén nevel! 

Addig is olvasd el a 10 szabály a sikeres gyereknevelésért című könyvem, amit a boldoggyerek.com/shop oldalon találsz. 

Nyitókép: vikvarga képe a Pixabay -en.

Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja