SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A gyerek egy különálló egyén!

Beszédes Henrietta [cikkei] - 2022-04-20
Azt vettem észre még 3-4 évvel ezelőtt magamon, hogy úgy irányítottam a gyereket, mintha a saját testemet tettem volna jobbra, aztán balra, utasításokkal. "Menj ide! Csináld azt! Legyél ilyen! Készülj el! Rakd el onnan!" Amióta viszont megtanultam a gyerekek működését, teljesen másként csinálom és más az eredmény is.
A gyerek egy különálló egyén!

Utasítások, amik mögött jócskán az a gondolat áll, hogy csinálja valaki azt, amit én akarok, különben nagy baj lesz. Nálatok is van ilyen? Kéred a gyereket, de csak nem csinálja. Nem pakolja el a játékokat a nappaliból, pedig már 10x kérted, miközben kavarod az ebédet a konyhában és nem tudsz helyette is dolgozni a renden.  

Nem veszi fel azt a szép színű, tavaszi mellényt, amit a legutóbbi shoppingoláskor vettél, pedig már előre elképzelted, mennyire csinos lesz benne, milyen jó puha és meleg. Mégis ilyenkor, a tavasz kezdetén fontos tényező még ez is. De ő hajthatatlan, a régi, kedvenc, kinyúlt mesehősös póló kell, ami fölé csak keserves könyörgés árán kerül bármi is. 

Egyszer a kutyás mesét kéri, majd gondol kettőt, mire a legizgalmasabb rész következne, mégis az autós az érdekes: "Anyaaaaaaa, kapcsold át!"  

Nem eszi meg a banános sütit, pedig 3x kérdezted meg sütés előtt, hogy legyen-e és csak miatta sütötted meg a vasárnapi ebédhez, most el lehet ezt is ajándékozni.. :) 

Kedves sztorik ezek, de tudom, amikor benne vagy, őrületbe tudsz esni. A kérdés a nézőpont és a hozzáállás. És nem, ezt nem könnyű mondani. Ezt el kell dönteni. 

Mond azt: Ma jó napunk lesz és játszani fogom a nap minden történését és cselekvését! Játékos leszek, mert minél magasabb az érzelmi tónusom, annál támogatóbb vagyok mások és saját magam számára is. 😊

És különben is...

...a gyerek különálló egyén.

 

Mit jelent ez? 

Külön teste van, külön lélegzik és külön dobog a szíve, sőt még a gondolatai is mások, a megfigyelései és a döntései pedig olykor egyenesen szöges ellentéte a tiédnek. És? 

 

Gondolj bele abba kérlek, hogy amikor a gyermeked felnőtt emberként áll majd élete nagy döntései előtt, milyen legyen? Félős, mindenkinek bólogató kiskutya, vagy egy magáért kiálló, önálló döntéseket hozó szellemileg és érzelmileg is egészséges felnőtt? 

Szerintem is a második. :) 

 

Hidd el, ha beleviszed a játékosságot a mindennapokba, ha néha csak nevetsz egyet vagy akár kettőt 😉, és nem előre tervezel el a gyermeked helyett dolgokat, ha nem helyette hozol döntést, amiből már képtelen vagy engedni, akkor sokkal könnyebb lesz mindenki élete. 

 

Te nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel, sőt még a déli kávédat is békében ihatod majd meg. Ő pedig szabadabban érzi majd magát és nem lesz oka lázadni, "csak azért is" játékot játszani. 

 

Legközelebb azt részletezem, hogyan jön ehhez a témához az, hogy szabályokat is alkossunk és mi ösztönzi a gyereket a szabály betartására. Érdekel? Akkor ezt a cikket juttasd el minél több emberhez, hogy sok olyan szülő legyen, aki szellemileg és lelkileg is helyes szabályok mentén nevel! 

Addig is olvasd el a 10 szabály a sikeres gyereknevelésért című könyvem, amit a boldoggyerek.com/shop oldalon találsz. 

Nyitókép: vikvarga képe a Pixabay -en.

Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja