SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerekneveléshez mindenki ért! - Vagy mégsem?

Beszédes Henrietta [cikkei] - 2022-03-03
Van még egy terület a focin kívül kis hazánkban, amiben mindenki nagy szakember - egészen addig, amíg nem a saját életében kell ezt megoldani. Ez pedig nem más, mint a gyereknevelés.
A gyerekneveléshez mindenki ért! - Vagy mégsem?

A gyerekek fontos részei társadalmunknak. Nagyon készülünk és vágyunk a szülővé válásra, amikor pedig már szülővé váltunk, mindent szeretnénk megadni a családnak és gyermekeinknek, így ők az egyik legfontosabb mozgatórugói életünknek.

A család egy olyan csoport a mindennapokban, amiből kiindulhatnak a céljaink, a hangulatunk, az eredményeink - életünk egyensúlyának egyik alkotóeleme. Gondolj bele, hogy érzed magad akkor, amikor valami gubanc van a családban? Milyen kedved van, amikor valakivel összerúgtad a port és nem beszéltétek meg? Volt már olyan, hogy valakiért aggódtál a családodban? Addig a figyelmed ott marad, amíg nincs kikommunikálva vagy nincs teljesen biztonságban mindenki, aki számodra fontos.

Aztán amikor a gyerekeink felnőnek, megkapjuk a bizonyítványt, mint régen az iskolában egy vizsga után. Itt is levizsgázunk és eredményeinket az határozza meg, milyen felnőttet faragtunk abból a kisgyerekből, aki a mi kezeink között nőtt fel. Sikeres, boldog, szeretetteljes - vagy életunt, csalódott, céltalan felnőtté vált? Ettől függ, hogy átmentünk-e a vizsgán.

A gyereknevelést több személy nézőpontja szerint vizsgálják általában az emberek. Egy részről ott vannak a pedagógusok nézőpontjai, akik a tanulmányok, elvárások oldaláról közelítenek, aztán ott vannak a társadalmi elvárások, amihez szorosan kapcsolódik az egymáshoz hasonlítás és méregetés… És léteznek (sajnos) a szülői elvárások, hozott minták, amiket szintén nem szabad elfelejtenünk.  

Mindenkinek van egy saját elképzelése arról, hogy mi az ideális. Az egyikünk még vaskalaposan és tekintélyelvűen gondolkodik, miszerint a felnőttnek jogai vannak, a gyereknek meg kötelezettségei. Mások a modern engedékeny, szabály-mentesség szerint nevelnek, vigyázva a gyerek lelkivilágára, teljesen kiengedve a kontrollt és eldobva a felelősséget maguktól. De a nagy kérdés: Hol a gyerek ezekben a történetekben?

A legfontosabb nézőpont mindig az: a gyereknek mi a legjobb, ha már az ő neveléséről és felnőtté válásáról van szó? Hogyan lesz belőle egy talpraesett, életerős felnőtt, aki játéknak fogja fel az életet, nem pedig félelmetes dolognak?

Szülőként az a feladatunk, hogy mindent annak megfelelően tegyünk, hogy:

  • Mi a támogató?
  • Mi a képessége szerinti segítség?
  • Hogyan tud önmaga maradni a gyerek?

Biztos vagyok benne, hogy első lépésként, ha ezek mentén haladsz és a gyereket figyeled elsőként a nevelésben, mindketten sokkal nyugodtabbnak és magabiztosabbnak érzitek majd magatokat. Egyszerűen azért, mert az az etikus, ha egymás felé támogatóan fordulunk.

Szeretettel: Beszédes Henrietta Gyereknevelési specialista, Boldog Gyerek Alapító

Indexkép: Depositphotos.com

Beszédes Henrietta


Beszédes Henrietta
Gyereknevelési specialista

Elérhetőségeim:
Honlap: boldoggyerek.com/
Facebook: Boldog gyerekek - A gyereknevelés öröm

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

53 éves vagyok, és már nem vesznek észre a férfiak, hiába mosolygok rájuk

53 éves vagyok, és már nem vesznek észre a férfiak, hiába mosolygok rájuk

Láthatatlanná váltam. Először nagyon furcsa volt, hogy nem flörtölnek velem, nem kapok a külsőmre dicsérő megjegyzéseket, nem viszonozzák a mosolyomat. De már megszoktam, sőt. Könnyebb is így, hogy nem élek a férfiak tekintetének folyamatos kereszttüzében.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Csokit is ehetnek reggelire - 6 ok, amiért a holland gyerekek a legboldogabbak

Csokit is ehetnek reggelire - 6 ok, amiért a holland gyerekek a legboldogabbak

Az UNICEF szerint Hollandiában a legboldogabbak a gyerekek. A holland szülők számára fontosabb, hogy a gyerekük boldog legyen, mint az, hogy kitűnő tanuló legyen, emiatt sokkal kisebb nyomás nehezedik a gyermekekre. Sokat bicikliznek, kifejezhetik az akaratukat és számos dologban dönthetnek is. A szülők pedig azt is fontosnak tartják, hogy eleget pihenjenek a gyerekeik, valamint hogy saját maguknak is legyen elég énidejük.
Élvezd ki minden percét, mert lehet, hogy valamit éppen ma csináltál utoljára a gyermekeddel - dolgok, amik hiányoznak a kisbabás időszakból

Élvezd ki minden percét, mert lehet, hogy valamit éppen ma csináltál utoljára a gyermekeddel - dolgok, amik hiányoznak a kisbabás időszakból

Az átvirrasztott éjszakák és a pelenkázások talán nem, azonban vannak olyan dolgok, amelyek minden édesanyának nagyon hiányoznak a kisbabás időszakból. Fontos, hogy kiélvezzünk minden pillanatot, hiszen soha többet nem lesznek gyermekeink ilyen picik, és nagyon gyorsan elröppennek ezek az évek.
"Régen engem nagyon sokat bántottak az iskolában" - 16 éves fiú tűnt fel a Cápák között műsorában, és mindenkit elbűvölt

"Régen engem nagyon sokat bántottak az iskolában" - 16 éves fiú tűnt fel a Cápák között műsorában, és mindenkit elbűvölt

A Cápák először meglepődve fogadták a műsor eddigi legfiatalabb vállalkozóját, Balázst, aki minden szabadidejét azzal tölti, hogy horgol. Egy olyan terméket talált ki, aminek a segítségével otthon bárki elkészítheti a saját plüssét. 
A szerkesztő ajánlja